Hlavní obsah

Petr Čech: Remízu z Porta bereme

Podle brankáře londýnské Chelsea a českého národního týmu je remíza 1:1 na hřišti FC Porto v Lize mistrů přijatelným výsledkem do odvety, která se odehraje za čtrnáct dní na Stamford Bridge. Spokojený byl Čech také se svým výkonem, přestože dostal gól poprvé po sedmi zápasech.

Článek

Ve středu jste v prvním zápase osmifinále Ligy mistrů uhráli remízu 1:1 v Portu. Jak se vám výsledek zamlouvá?

Vzhledem k vývoji zápasu ho bereme. Kvůli brzkému zranění Johna Terryho se nám překopala skoro celá sestava. Chvíli jsme hráli v deseti, domácím se podařilo dát gól. Naštěstí jsme rychle vyrovnali. O půli jsme museli střídat dalšího hráče, ale stejně jsme pak zápas více méně kontrolovali. Měli jsme i trochu smůlu, když střelu Drogby zastavila tyč. Dali jsme ale gól venku a do odvety je to dobrý výsledek.

Byl jste spokojen se svým výkonem? Gól jste dostal po sedmi zápasech bez inkasované branky...

Ale s tím gólem se nic dělat nedalo. Střelu, která šla doprostřed branky, tečoval Lampard k tyči. Úplně změnil směr. Pak jsem tam měl důležitý zákrok, když byl jejich útočník sám přede mnou. Snad jsem po zbytek zápasu žádnou chybu neudělal, jednou mi pomohlo břevno.

Za protesty jste dostal žlutou kartu. což u vás moc zvykem nebývá. Co jste řekl sudímu?

Právě, že nic. Došel jsem k němu a ptal jsem se, za co mám kartu. A on, že mítink UEFA byl jasný. To jsem moc nepochopil. Já nebyl spokojen s tím, že sudí přerušil hru, když jsme šli v přečíslení do rychlého brejku. Jejich hráč, který zůstal na zemi, se začal zvedat. Ale jak viděl, že jde do tuhého, chytil se za hlavu, začal se válet a rozhodčí mu to sežrali. To asi televizní kamery neukázaly.

Jak moc vás mrzí ztráta Johna Terryho?

Je to velké oslabení. Vracel se do sestavy, odehrál jen dva zápasy a zase se zranil. Ale na vyšetření jde až dnes odpoledne, takže netuším, jak to dopadne.

Trenér Mourinho řekl, že nedělní finále Carling Cupu proti Arsenalu hrát moci nebude.

Tak to je velká škoda, každý hráč jeho kvalit strašně chybí.

Zase se vám rozpadne obrana. Je těžké si na ty vynucené změny v sestavě zvyknout?

Musí se hodně komunikovat, aby se zamezilo nesehranosti. Ale třeba Michael Essien na postu stopera už hraje velice dobře a v obraně zastane spoustu práce. Kromě Ricarda Carvalha jsou ostatní stopeři zraněni a Michael to zvládne.

Po měsících, kdy byl hodně kritizován, se dostává do formy ukrajinský útočník Andrej Ševčenko. Co na to říkáte?

Ve středu dal důležitý gól, poslední dobou se mu opravdu daří. Nejdůležitější je, že je kromě gólů strašně platný na hřišti. Napadá, vybojuje spoustu míčů a jeho výkonnost šla celkově hodně nahoru.

Proč mu to tak dlouho trvalo?

Anglický fotbal je úplně jiný než třeba italská liga. Hraje se v obrovském tempu, na nic není čas a každý si musí chvilku zvykat na změnu i nové prostředí. Čas potřeboval i Ševa.

Jaký máte program do finále Ligového poháru?

Dnes a zítra jeden trénink, v sobotu taky a po něm odlétáme do Cardiffu.

Těšíte se na souboj s Tomášem Rosickým? Už jste se spolu hecovali?

Tím, že se každý z nás připravoval na zápasy v Lize mistrů, jsme zatím o poháru moc nemluvili. Ale bavili jsme se o tom už na srazu reprezentace. Na takové úrovni proti sobě nastoupíme poprvé. Naposledy jsme proti sobě hráli ještě v době, kdy já chytal v Blšanech a Tomáš byl ve Spartě.

Kdo získá trofej?

Finále je vždycky vyrovnané. Oba týmy prošly soutěží velice dobře. Bude to londýnské derby na neutrálním hřišti před osmdesáti tisíci fanoušky, takže atmosféra bude parádní. Přál bych si, abychom tu trofej získali my. Bylo by to velké povzbuzení do konce sezóny, v níž nás kromě ligy čeká ještě Anglický pohár a Liga mistrů. Když první trofej získáte hned v únoru, hned je v týmu větší pohoda.

Reklama

Související témata: