Hlavní obsah

Wenger: Chyběli nám hráči jako Rosický

PRAHA

Středeční remíza 1:1 s Eindhovenem a následné vyřazení v osmifinále Ligy mistrů dovršily zlé období fotbalistů Arsenalu. "Kanonýři" nejprve před necelými dvěma týdny ztratili dobře rozehrané finále Ligového poháru s Chelsea, vzápětí vypadli z Anglického poháru s Blackburnem a nezdar s Eindhovenem jen podtrhl výsledkovou mizérii finalistů loňského ročníku Ligy mistrů.

Článek

"Je to pro nás obrovské zklamání. Měli jsme velké šance rozhodnout ve svůj prospěch, ale nezvládli jsme to," řekl smutně kouč Arséne Wenger.

Podle něj v osmifinálové odvetě rozhodlo i to, že nemohl nasadit zraněné hráče, mezi které patřil i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický. Ten druhý zápas s Eindhovenem zmeškal kvůli zraněným tříslům. "Chyběli nám hráči jako Van Persie a Rosický," citoval internetový server uefa.com Wengera.

Ten se nemohl spolehnout ani na ne zcela zdravou největší hvězdu Thierryho Henryho, který je v letošní sezóně jen stínem obávaného kanonýra z předešlých sezón. "Bohužel se ve středu zranil zase, tentokrát jde o tříslo a břišní sval. Vypadá to na několikatýdenní pauzu," posteskl si francouzský kouč.

Alex si zastřílel na obě branky

Arsenal v letošní sezóně nedosáhne na žádnou velkou trofej a zasmušilý Wenger po středečním nezdaru jen těžko hledal slova. Ve třech pohárových soutěžích vyšel jeho tým naprázdno, v lize ztrácí na vedoucí Manchester propastných dvacet bodů a "Kanonýři" se teď spíš soustředí na to, aby se vůbec příští rok do Ligy mistrů probojovali. "Proti Eindhovenu jako by nám chyběla jiskra," hledal důvody vyřazení Wenger. Podle něj sehrála velkou roli úvodní prohra 0:1 v Eindhovenu.

Zápas v Londýně měl jednoznačného hrdinu. Brazilský stoper ve službách nizozemských šampionů Alex si nejprve vstřelil vlastní branku, ale osm minut před koncem přesnou hlavičkou rozesmutnil Emirates Stadium. Po utkání se na něj valila chvála ze všech stran.

"Držel jejich obranu, zachránil hodně situací. A dominoval nad našimi hráči i ve vzduchu," uznal Wenger. "Je to fantastický obránce. Ve velkých zápasech ještě víc vynikají přednosti takových osobností," rozplýval se kouč PSV Ronald Koeman, který loni dovedl do čtvrtfinále Ligy mistrů Benfiku a letos si účast v elitní osmičce zopakuje v novém působišti. "Je to pro nás neuvěřitelný výsledek," radoval se Koeman.

Makaayův rekord Real dakonale zaskočil

Bayernu se začíná vyplácet sázka na staronového kouče Ottmara Hitzfelda. V domácí soutěži se mnichovský klub pomalu dotahuje na čelo tabulky, teď si navíc vychutnává postup přes Real Madrid, s nímž vypadl v osmifinále v sezóně 2003/2004. "Ale ještě není co slavit, nic jsme zatím nedokázali. A v bundeslize jsme na místě, které ani nezaručuje příští rok start v Lize mistrů," krotil euforii Hitzfeld.

"Bílý balet" jen potvrdil, že výjezdy do bavorské metropole pro něj jsou prokletím. Středeční prohra 1:2, která mu zatarasila cestu do čtvrtfinále, byla už osmá z devíti zápasů. Trenér Fabio Capello tvrdil, že odvetu zásadně ovlivnil úvod utkání, když se Makaay trefil už po jedenácti vteřinách hry, čímž stanovil rekord Ligy mistrů.

"Ten gól všechno změnil. Celou přípravu a všechny naše plány jsme rázem mohli vyhodit z okna," zlobil se Capello. "Přesto si nemyslím, že bychom s Bayernem sehráli špatné zápasy. Vždyť jsme jim dali čtyři góly," uvedl Capello, na kterého se v posledních dnech snáší kritika ze všech stran. V lize Real ztrácí na čtvrtém místě na vedoucí Sevillu už šest bodů. "Moje pozice? To záleží na prezidentovi," podotkl Capello.

Milán poslal do čtvrtfinále Kaká až v prodloužení

Vypjatou a otevřenou bitvu až do úplného závěru nabídl duel AC Milán se Celtikem Glasgow. Favorizovaný italský tým znovu velebí hlavně svého špílmachra Kaká, jehož trefa ze třetí minuty prodloužení byla jedinou v celém dvojutkání.

"Je to úžasný hráč a neberu to jako špatnou věc, když lidi říkají, že jsme závislí na jeho výkonech," řekl trenér AC Carlo Ancelotti, který by ve čtvrtfinále chtěl narazit na Liverpool a oplatit mu prohru z finále Ligy mistrů z roku 2005. Pro Celtic prý bude těsná prohra s Milánem velkým ponaučením do budoucna. "Chyběl nám jediný gól k tomu, abychom šli dál. Máme hodně mladých hráčů a tohle je pro ně velká škola. Můžu být hrdý na to, co jsme předvedli," tvrdil kouč Gordon Strachan.

Manchester po delší pauze ve čtvrtfinále 

Po čtyřech letech se čtvrtfinále Ligy mistrů dočkali i fotbalisté Manchesteru United. Kouče Alexe Fergusona ale vyřazení Lille, které "Reds" porazili dvakrát v poměru 1:0, zatím zdaleka neuspokojilo.

"Ve středu to pro nás byl velmi důležitý zápas, protože po několika špatných letech jsme se dostali mezi nejlepší osmičku. Ale to není náš letošní cíl," naznačil Ferguson, že ambice lídra Premier League sahají ještě dál. V další fázi už Manchester nebude moci využít služeb švédského veterána Henrika Larssona, který se po tříměsíční výpomoci vrací podle původní dohody zpět do Helsingborgu. Právě Larsson se ve středu postaral o vítězný gól a zažil vydařené loučení s Ligou mistrů. "Doufali jsme, že se střelecky prosadí. Měl v klubu velký vliv, jeho přínos byl velmi významný," prohlásil Sir Alex.

Reklama