Hlavní obsah

Jankulovski a Čech se mohou potkat až ve finále Ligy mistrů

ATÉNY

Dva poslední čeští zástupci ve fotbalové Lize mistrů Petr Čech a Marek Jankulovski se nemohou v této soutěži potkat dřív než ve finále. Rozhodlo o tom páteční losování v Aténách, kde bude 23. května korunován nový vítěz.

Článek

Čechova Chelsea se utká ve čtvrtfinále s Valencií a v případě postupu narazí na lepšího z dvojice Eindhoven - Liverpool. Jankulovského AC Milán by po postupu přes Bayern Mnichov nastoupil proti vítězi utkání AS Řím - Manchester United.

Ještě před losováním zástupci loňského vítěze z Barcelony odevzdali trofej předsedovi UEFA Michelovi Platinimu a ten ji předal aténskému starostovi Nikitasi Kaklamanisovi, aby mohla být vystavena v řecké metropoli.

V osudí, nad nímž dohlížel i kapitán řeckých mistrů Evropy Theodoros Zagorakis, měla největší zastoupení Anglie se třemi kluby. Čtvrtfinálový los je nesvedl dohromady, takže v semifinále mohou být všechny tři. "Jsme rádi, že jsme se vyhnuli anglickému soupeři. Teď to může být anglické finále, ale kombinací je ještě hodně," reagoval na los ředitel Chelsea Peter Kenyon.

Chelsea pojede znovu do Španělska

Londýnský klub se po úspěšných duelech s Portem znovu vydá na Pyrenejský poloostrov k zápasu s Valencií. Utkání bude mít zvláštní příchuť pro obránce Del Horna, který ještě loni oblékal dres Chelsea.

Relativně nejspokojenější může být Liverpool, který bude hrát s Eindhovenem, s nímž má příjemnou zkušenost ze základní skupiny. V Nizozemsku skončil zápas bezbrankovou remízou, odvetu vyhráli Angličané 2:0.

Nizozemci jsou sice považováni za papírově nejslabší tým z elitní osmičky, ale v kolébce fotbalu je určitě nepodceňují. Vždyť ve středu vyřadili Arsenal a jejich trenér Ronald Koeman to na Angličany umí. Loni ještě ve službách Benfiky Lisabon vyřadil Manchester i Liverpool.

Liverpoolští fanoušci však doufají, že se bude opakovat úspěšný rok 2005, kdy jejich tým v semifinále vyřadil Chelsea a ve finále pak porazil AC Milán. Dnešní los totiž umožňuje stejný scénář.

Trenér Říma: Lyon byl také favorit

V Mnichově budou mít příležitost oplatit Milánu debakl 1:4, který loni v osmifinále utrpěli na San Siru. "Jenže teď už nemají Ševčenka," vzpomněl si obránce Bayernu Willy Sagnol, jak ho před rokem trápil ukrajinský kanonýr. Milánský trenér Carlo Ancelotti byl při vzpomínce na poslední zápasy nadmíru spokojen. "Určitě tam byli těžší soupeři. Osobně bych nechtěl Řím a Manchester," řekl Ancelotti. V Mnichově se mohou utěšovat tím, že kletbu San Sira už zlomili. Na podzim tam totiž porazili Inter Milán 2:0.

Fotbalisté AS Řím se takhle daleko ještě nikdy nedostali, a tak k utkáním s Manchesterem přistupují bez velkého stresu. "Soupeř je určitě favoritem, protože má s Ligou mistrů mnohem víc zkušeností než my. Ale proti Lyonu to bylo stejné," připomněl trenér Luciano Spaletti postup přes francouzského mistra.

Los Ligy mistrů:
Čtvrtfinále (3./4. dubna a 10./11. dubna):
AS Řím - Manchester United, AC Milán - Bayern Mnichov, PSV Eindhoven - FC Liverpool, FC Chelsea - FC Valencia.
Semifinále (24./25. dubna a 1./2. května):
AS Řím/Manchester United - AC Milán/Bayern Mnichov, FC Chelsea/FC Valencia - PSV Eindhoven/FC Liverpool.

Reklama