Hlavní obsah

Jankulovski se může Bayernu pomstít za reprezentaci

PRAHA

Ve fotbalové Lize mistrů se schyluje k soubojům letošních osmi nejúspěšnějších mužstev a ve čtyřech bitvách bude i dvojnásobné české zastoupení. Obránce AC Milán Marek Jankulovski bude v úterním souboji s Bayernem Mnichov chtít částečně pomstít národní tým, který v nedávném kvalifikačním duelu s Německem prohrál v Praze na Letné, brankář londýnské Chelsea Petr Čech se o den později postaví proti kanonýrům ze španělské Valencie.

Článek

V úterý se bude vedle zápasu Milánu s Bayernem hrát ještě duel mezi Eindhovenem a Liverpoolem, ve středu se poměří Chelsea s Valencií a AS Řím s Manchesterem United.

Jankulovskému se otevírá šance k tomu, aby si s německým fotbalem trochu srovnal účty. Minulou sobotu totiž musel strávit nezdar v důležitém utkání o postup na mistrovství Evropy, teď by si mohl spravit chuť na klubové úrovni. Na milánské San Siro v úterý dorazí i německé hvězdy Lahm, Schweinsteiger a Podolski, které se v Praze podepsaly pod českou prohru.

AC ztrácí na Inter 35 bodů

Milán v Lize mistrů touží zachránit letošní zpackanou sezónu na domácí scéně. AC je i kvůli odpočtu za korupci v lize až na šestém místě, na vedoucí Inter ztrácí propastných 35 bodů. "Letos jsme mužstvo dvou tváří. V lize jsme dávno ztratili všechny šance, ale v Lize mistrů patříme k těm nejsilnějším týmům. Teď přichází ten moment, kdy ze sebe musíme dostat to nejlepší, musíme předvést ještě lepší výkony, než jsme zatím ukazovali," burcoval kapitán a legendární obránce Paolo Maldini.

Pro AC může být výhodou skutečnost, že Bayernu bude v brance chybět potrestaný Oliver Kahn, který pyká za svoje řádění při dopingové kontrole po osmifinálové odvetě s Realem Madrid. Kahna zastoupí nezkušený Rensing, dvaadvacetiletý gólman na San Siru projde první velkou zkouškou své kariéry.

Proti Milánu už ale v loňské sezoně v Lize mistrů nastoupil, když byl Kahn rovněž potrestaný. Rensinga v osmifinále překonal z penalty pouze Ševčenko, od té doby mladý gólman v soutěži nechytal a nyní se postaví proti jejímu nejlepšímu střelci: ofenzivní záložník Kaká letos už nasázel šest branek a vede tabulku kanonýrů.

Bayern bude postrádat dvě opory

Bayern má Milánu co vracet, právě třeba loňské vyřazení. Z dosavadních osmi vzájemných zápasů německý velkoklub navíc vyhrál jen jednou. Mnichovany prý ale historie vůbec nestraší, do Itálie navíc tým pojede povzbuzený sobotní důležitou ligovou výhrou. Vítězství 2:0 nad vedoucím Schalke tým vrátilo do hry o titul, Bayern teď ztrácí na čelo šest bodů. "To vítězství nám dodalo hodně sebevědomí," pochvaloval si kouč Ottmar Hitzfeld, který ale vedle Kahna bude postrádat i dalšího důležitého hráče. Záložníka Van Bommela totiž vyřadilo z prvního duelu v Miláně vyloučení proti Realu.

Zatímco souboj Milánu a Bayernem nemá jednoznačného favorita, před druhým úterním duelem mezi Liverpoolem a Eindhovenem se více věří anglickému týmu, který může dál snít o tom, že po dvou letech znovu stane na pomyslném evropském trůnu. Ale Eindhoven se už v osmifinále o jedno překvapení postaral, když ze hry vyřadil Rosického Arsenal.

Nyní vyzve další klub z Premier League. Eindhoven a Liverpool se letos už utkaly v základní skupině: v Nizozemsku skončil duel bezbrankovou remízou, na Anfield Road vyhrál domácí Liverpool 2:0.

Alex je mimo hru

Eindhoven do duelů s Liverpoolem půjde citelně oslaben, což hodně sráží jeho šance na postup. Zranění vyřadila ze hry klíčového obránce Alexe, jehož branka poslala Arsenal ze hry, poraněné koleno vystavilo stopku útočníkovi Konému a nejistý je i start opory ze záložní řady Afellaye. "Nejsme v optimálním zdravotním stavu, ale neznamená to, že bychom se dopředu vzdávali," prohlásil kouč PSV Ronald Koeman. Pokud by nizozemští šampioni uspěli, byla by to jejich 100. výhra v evropských soutěžích.

PSV ale od úspěchu proti Arsenalu šel s formou hodně dolů. V lize nevyhrál tři zápasy za sebou a na prvním místě má už jen tříbodový náskok před dotírajícím Ajaxem. Liverpool se naopak v sobotu blýskl vysokým vítězstvím 4:1 nad Arsenalem, když hattrickem zazářil především útočník Crouch. "Nehrál dvacet dní kvůli operaci nosu, ale stejně byl vynikající," řekl kouč Rafael Benítez, který bude na vytáhlého kanonýra hodně spoléhat i v úterý.

V útoku se vedle Crouche postaví Dirk Kuijt, který do Liverpoolu zamířil před sezónou z Feyenoordu Rotterdam, velkého rivala PSV. Liverpool letos venku v Lize mistrů prohrál jen jednou, na půdě Galatasaraye Istanbul.

Úterní program (začátky 20:45):
AC Milán - Bayern Mnichov (rozhodčí Baskakov, Rus.)
Milán: Dida - Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski - Gattuso, Pirlo, Ambrosini, Seedorf - Kaká - Gilardino.
Bayern: Rensing - Sagnol, Lúcio, Van Buyten, Lahm - Salihamidžič, Ottl, Hargreaves, Schweinsteiger - Makaay, Podolski.
PSV Eindhoven - FC Liverpool (rozhodčí Layec, Fr.)
Eindhoven: Gomes - Kromkamp, Da Costa, Alcides, Salcido - Afellay (Culina), Méndez, Simons, Cocu - Farfán, Kluivert.
Liverpool: Reina - Finnan, Carragher, Agger, Arbeloa - Pennant, Gerrard, Xabi Alonso, Riise - Crouch, Kuijt.

Reklama