Hlavní obsah

Chelsea touží po ušaté trofeji, v cestě stojí Valencie

PRAHA

Už čtvrtým rokem patří fotbalisté londýnské Chelsea k absolutní klubové špičce, ale na velké vítězství v prestižní Lize mistrů stále marně čekají. Dvakrát se anglickému klubu zabouchly dveře těsně před branami finále, loni ho o dvě kola dříve vyřadil pozdější vítěz Barcelona.

Článek

Letos však už chce zaměstnavatel českého brankáře Petra Čecha proměnit odvážná prohlášení svého kouče Josého Mourinha v činy a konečně zvednout nad hlavu "ušatý" pohár pro klubového šampióna starého kontinentu. Motivaci mají Londýňané o to větší, že se jejich trenér ocitl pod ostrou kritikou majitele Abramoviče a další z neúspěchů by mohl zvěsti o jeho údajném odchodu z Chelsea přece jen proměnit ve skutečnost.

Mourinho také proto vyhlásil útok na všechny dostupné trofeje a v Lize mistrů si věří o to víc, že v osmifinále ztroskotalo několik žhavých kandidátů na zisk trofeje v čele s loňskými finalisty Barcelonou a Arsenalem. Los navíc přisoudil Chelsea přijatelnou Valencii. "Je to skvělá, ale zároveň nutno přiznat, že i složitá možnost podruhé ze tří sezón proplout do semifinále," uvedl Mourinho.

Nevýhodu v podobě prvního utkání na domácím hřišti se snaží kontroverzní Portugalec zahnat vzpomínkami na dva roky starou výhru 4:2 ze stejné fáze soutěže proti Bayernu Mnichov. "Potřebujeme odehrát podobně vydařený duel," burcoval Mourinho.

Mourinho pod tlakem Abramoviče 

Na klidu v rozjitřené atmosféře okolo jeho osoby nepřidala ani vydřená výhra 1:0 v nastaveném čase sobotního utkání na půdě slabého Watfordu, po níž rozladěný Abramovič vůbec nezašel do kabiny a místo toho hovořil s výkonným ředitelem Chelsea a top manažery klubu. "Chci vyhrát všechno," prohlásil Mourinho pod zjevným tlakem na tiskové konferenci po zápase.

Proti Valencii se bude muset obejít bez dlouhodobě zraněného Robbena, naopak do tréninku se už zapojili Joe Cole a Bridge. Fit by měl být i Diarra. Naopak španělský celek přicestoval do Británie oslaben. Pět gólů kanonýra Morientese bude kouč Quique Sánchez Flores jen těžko nahrazovat stejně jako absenci zraněného Barajy a dvojice beků Navarro - Marchena, potrestaných po skandálním závěru utkání s Interem Milán.

V podobné pozici jako Valencie je i AS Řím. Druhý celek italské ligy se ve středu postaví rozjeté mašině jménem Manchester United a odborníci předpokládají, že svěřenci Alexe Fergusona budou pro tým z Apeninského poloostrova příliš tvrdým oříškem. Zvláště proto, že Italové vyhráli pouze jeden z posledních pěti domácích duelů proti anglickému celku.

Totti hustí předzápasovou atmosféru 

Římané však nečekaně hladce vyřadili černého koně soutěže Lyon a troufají si i na vedoucí mužstvo Premier League. Sebevědomými prohlášeními nešetří především kanonýr Totti. "Samozřejmě, že je pro nás obrovské zadostiučinění být mezi osmi top týmy v Evropě, ale to neznamená, že nyní chceme skončit. Chceme jít dál," prohlásil Totti a neopomněl si rýpnout do soupeřova trenéra. "Fergusone, měl byste se naučit, kdo je Totti. Uvidíte to osobně. Věřím, že vás donutím zapamatovat si moje jméno," vzkázal šlechtici na lavičce Manchesteru italský střelec.

Ferguson ubezpečil, že Tottiho nenechá bez dohledu svých obránců. "Je strůjcem všeho, co AS Řím na hřišti předvádí. Musíme se dohodnout, jak ho nejlépe uhlídat," uvedl kouč.

Ferguson reší problémy se sestavou 

Římští použijí zřejmě stejné zbraně jako proti Lyonu, kdy nastoupili s jedním klasickým útočníkem, jehož mohutně podporovala trojice ofenzivních záložníků. Potrestaného defenzivního středopolaře Pizarra zřejmě kouč Spalletti nahradí obráncem Chivem, k dispozici není ještě zraněný bek Tonetto.

O poznání větší absence v sestavě řeší Ferguson. Ke zraněným obráncům Evrovi, Nevillovi a Silvestremu přibyl o víkendu Srb Vidič, který si zlomil klíční kost, a do Itálie neodcestoval ani jihokorejský reprezentant Pak Či-song. Ferguson naopak s sebou nečekaně vzal rekonvalescenty Fletchera a Sahu, ale do zahajovací jedenáctky je zřejmě ještě nepostaví.

Středeční program (začátky ve 20:45):
FC Chelsea Londýn - FC Valencie (rozhodčí: De Bleeckere, Belg.)
Předpokládané sestavy:
Chelsea: Čech - Diarra, Carvalho, Terry, A. Cole - Mikel, Makelele, Ballack, Lampard - Drogba, Ševčenko.
Valencie: Caňizares - Miguel, Ayala, Albiol, Moretti - Joaquin, Albelda, Viana, Silva - Angulo, Villa.
AS Řím - Manchester United (Fandel, Něm.)
AS Řím: Doni - Casetti, Ferrari, Mexes, Panucci - De Rossi, Chivu - Taddei, Perotta, Mancini - Totti.
Manchester: Van der Sar - Brown, Ferdinand, O'Shea, Heinze - Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs - Rooney, Solskjaer.

Reklama