Hlavní obsah

Chelsea v Lize mistrů remizovala, Manchester prohrál

LONDÝN/ŘÍM

Favorizovaní fotbalisté Chelsea si zkomplikovali cestu do semifinále Ligy mistrů. Na svém stadiónu ve středečním prvním čtvrtfinálovém utkání s Valencií jen remizovali 1:1 poté, co až po přestávce kanonýr Drogba odpověděl na krásnou střelu Silvy, který v prvním poločase překonal Petra Čecha. Manchester United dokonce vyšel v Římě naprázdno po prohře 1:2 od AS. Skoro hodinu hrál navíc bez vyloučeného Scholese.

Foto: REUTERS/Felix Ordonez

Hráči Chelsea smutní, fotbalisté Valencie se radují z nerozhodného výsledku na stadiónu Stamford Bridge.

Článek

Chelsea se vysněný zisk trofeje opět vzdálil. Loni londýnský klub vyřadila Barcelona, nyní stojí před kolapsem s dalším španělským týmem Valencií. Ta přijela na Stamford Bridge výrazně oslabena, protože kouč Quique Sánchez Flores postrádal zraněné Baraju, Edua a především kanonýra Morientese, ale i dvojici potrestaných rváčů Navarra s Marchenou. Ani domácí kouč José Mourinho neměl k dispozici zdaleka kompletní kádr, chyběli mu zranění Essien a Robben.

Domácí začali aktivně a již v desáté minutě se dral důrazně do šestnáctky Ševčenko, po souboji s jedním obránců se míč dostal ke Kalouovi a při Caňizaresovi stálo štěstí, když zazvonil jen o břevno jeho branky. Španělský klub ale nepřijel jen bránit a po akci Silvy s Villou pálil střelec Valencie jen těsně vedle Čechovy branky. Po půlhodině už ale domácí hlediště oněmělo. Silva přešel přes svého strážce Mikela a nádhernou křížnou střelou nedal Čechovi šanci.

Domácím se podařilo vyrovnat poměrně rychle po změně stran. Caňizaresův výkop vrátil do šestnáctky zpět Ashley Cole, obránce Ayala na míč nedoskočil a Drogba ukázal, jakou má pro Chelsea cenu. Hlavičkou přeloboval španělského brankáře a připsal si šestý gól v devátém zápase tohoto ročníku. To však bylo ze strany domácích vše a po závěrečném hvizdu šli do kabin spokojenější hosté.

Ani vedoucí celek anglické ligy Manchester na Olympijském stadiónu v Římě nepřesvědčil, ale branka vstřelená na soupeřově hřišti mu dává před odvetou slibné postupové vyhlídky. Římští hráči, kteří v minulém kole překvapivě vyřadili Olympique Lyon, se pustili s velkou vervou i do anglického velkoklubu.

S maskou na obličeji hrající Rumun Chivu hned v páté minutě vystřelil těsně vedle tyče Van der Saara. Nejaktivnější však byl kapitán Totti, který se snažil pálit ze všech pozic, ale i s jeho trestným kopem z 26 metrů si Van der Saar poradil.

Scholes oslabil Manchester brzkým vyloučením 

V útoku United se snažil Rooney, ale jeho šanci brankář Doni včasným vyběhnutím zlikvidoval. Ve 34. minutě ale akcie Manchesteru poklesly, protože Scholes dostal od německého rozhodčího Fandela druhou žlutou kartu a musel předčasně pod sprchy. Ještě do přestávky využil početní převahu Brazilec Taddei.

Po hodině hry vlil naději do žil hostů Rooney svým prvním gólem v tomto ročníku Ligy mistrů, ale domácí kouč Spalletti měl šťastnou ruku při střídání, protože v 66. minutě po čtyřminutovém pobytu na trávníku zajistil výhru Říma Černohorec Vučinič.

Policie musela zasáhnout proti anglickým fanouškům

Policie musela během utkání zasahovat silou proti fanouškům anglického týmu. Ke střetům mezi příznivci obou mužstev navíc došlo už před zápasem a zraněním je odneslo osmnáct Angličanů, z toho jeden vážně.

Konflikt na Olympijském stadiónu se rozhořel krátce před přestávkou, kdy se domácí ujali vedení. To neunesla část z 4500 fanoušků Manchesteru a slovní přestřelky s domácími příznivci přerostly v házení předmětů mezi sektory. Policisté poté museli rozvášněné Angličany zpacifikovat obušky, což odnesl vážným zraněním muž, jenž podle agentury AP ležel na tribuně se zakrváceným obličejem. Tři fanoušky si policisté odvedli v želízkách.

Divoké byly i bitky mezi oběma tábory před utkáním mimo stadión. Podle agentury ANSA skončil jeden z Britů v nemocnici ve vážném zdravotním stavu po bodnutí nožem do krku.

Liga mistrů - první zápasy čtvrtfinále:
FC Chelsea - FC Valencia 1:1 (0:1)
Branky: 53. Drogba - 30. Silva. Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.) ŽK: Drogba, Diarra - Albelda, Silva, Ayala. Diváci: 42 500.
Chelsea: Čech - Diarra, Carvalho, Terry, A. Cole - Mikel (74. J. Cole) - Ballack, Lampard, Kalou (74. Wright-Phillips) - Drogba, Ševčenko. Trenér: Mourinho.
Valencie: Caňizares - Miguel, Ayala, Del Horno, Moretti - Joaquin (87. Viana), Albiol, Albelda, Vicente (58. Angulo) - Villa (90. López), Silva. Trenér: Flores.
AS Řím - Manchester United 2:1 (1:0)
Branky: 44. Taddei, 66. Vučinič - 60. Rooney. Rozhodčí: Fandel (Něm.). ŽK: Perrotta - Scholes, Solskjaer, Heinze. ČK: 34. Scholes. Diváci: 60 000.
AS Řím: Doni - Casetti, Wilhelmsson (62. Vučinič), Mexes, Panucci - De Rossi, Chivu - Taddei (82. Rosi), Perotta, Mancini - Totti. Trenér: Spalletti.
Manchester: Van der Sar - Brown, Ferdinand, O'Shea, Heinze - Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs (77. Saha) - Rooney, Solskjaer (72. Fletcher). Trenér: Ferguson.

Reklama