Hlavní obsah

Chelsea a Manchester se pokusí zvrátit běh dějin

PRAHA

Úterní večer, v tradičním čase 20:45, přinese první část čtvrtfinálových odvet nejprestižnější evropské klubové soutěže, fotbalové Ligy mistrů. Na Old Trafford, domov současného lídra anglické Premier League Manchesteru United, zavítá italský AS Řím s jednobrankovým náskokem z prvního zápasu. Valencie bude hostit druhý celek anglické nejvyšší soutěže Chelsea. Na Stamford Bridge před týdnem Španělé vyválčili nadějnou remízu 1:1.

Foto: REUTERS/Tony Gentile

Wayne Rooney sprintuje za míčem během čtvrtfinálového utkání proti AS Řím.

Článek

Kapitán římského celku Francesco Totti by rád dovedl svůj tým k neočekávanému postupu do semifinále prestižní soutěže, zároveň si ale uvědomuje, že dokázat to bude nesmírně těžké. „Stojí proti nám protivník obrovské síly, ale již jednou jsme jej dokázali pokořit,“ burcoval Totti před úterní odvetou a přidal i vzkaz fanouškům: „Přiznám se, že být naším fanouškem, vnímal bych to jako něco speciálního.“

Slova chvály adresoval především největší hvězdě současného Fergusonova výběru, Portugalci Ronaldovi: „Je mladý, ale umí takřka všechno. Obvykle on bývá tím rozdílem v zápase, který rozhodne pro Manchester. Musíme doufat, že nebude mít svůj den.“ Člen italského mužstva, které získalo titul mistrů světa na loňském šampionátu v Německu, ale sám ještě neví, zda kvůli zranění podkolení šlachy nastoupí v základní jedenáctce Luciana Spallettiho.

„Zkouším se dát dohromady, ale nemůžu říct, zda se to nakonec povede, protože mi zranění znepříjemnilo posledních pár dní. Doufám, že nastoupím a podám výborný výkon,“ věřil Totti. Jedinou branku v dresu hostů vsítil obávaný střelec Wayne Rooney. Ta znamenala pro tým, který dohrával bez vyloučeného Scholese, do odvety příznivý výsledek 1:2.

Mladá hvězda si pamatuje dva roky staré vyřazení od pozdějšího finalisty AC Milán: „Tehdy jsme byli já, Ronaldo a další ještě moc mladí, ale zkušenosti ze soubojů s borci jakými jsou Maldini, či Nesta, nám v kariéře hodně pomohly,“ vzpomínal Rooney. Na adresu svého portugalského spoluhráče pěl jen samou chválu: „Cristiano je tuto sezónu absolutně neuvěřitelný, sám nám vyhrává zápasy. Doufám, že nějaké to kouzlo předvede i v odvetě a dostane nás do semifinále.“

Manchester v sobotu překvapivé prohrál v ligovém utkání s Portsmouthem a jeho náskok na čele soutěže se ztenčil na pouhé dva body před dotírající Chelsea. „Hrajeme skvěle celou sezónu a nechceme vše hodit za hlavu kvůli jedné porážce. Chceme za každou cenu postoupit dál,“ uzavřel Rooney.

Chelsea v odvetě zřejmě pomůže Essien 

Rivala Rudých Ďáblů, londýnskou Chelsea, čeká na stadiónu Mestalla nelehký úkol. Proti propracované defenzivě Valencie musí svěřenci trenéra Mourinha vstřelit alespoň jednu branku. Na španělském celku si přitom letos vylámal zuby i suverénní Inter Milán. V útoku domácích už navíc může řádit uzdravený kanonýr Fernando Morientes, chybět naopak budou vykartovaní Navarro s Marchenou a Vicente, který se zranil v prvním vzájemném zápase.

Kouč Chelsea naopak ve víkendovém utkání proti Tottenhamu šetřil Ševčenka, Colea, Ballacka a Diarru. Reálný je i start záložníka Essiena po zranění kolenního vazu. „Ptal jsem se jej, zda s námi jede do Valencie na výlet, nebo hrát fotbal. Řekl mi, že to druhé,“ vtipkoval José Mourinho a již vážněji dodal: „Když půjde na předzápasovém rozcvičení vše dobře, postavím ho.“

„Musíme se koncentrovat po celých devadesát minut. Víme, že proti nám stojí jeden z nejlepších týmů světa,“ burcoval stoper pátého týmu španělské ligy Moretti a dodal: „Máme stejně jako proti Interu mírnou výhodu.“ Zároveň věří, že Angličané budou muset vzhledem k vývoji dvojutkání o něco více pootevřít svou jinak naprosto neprostupnou obranu.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal