Hlavní obsah

V semifinále Ligy mistrů jsou i AC Milán a třetí anglický klub Liverpool

MNICHOV/LIVERPOOL

V semifinále fotbalové Ligy mistrů bude mít trojnásobné zastoupení Anglie. Po úterním postupu Manchesteru United a Chelsea se ve středu radoval i Liverpool. Kvartet nejlepších evropských klubů doplnil AC Milán s obráncem Markem Jankulovským. Druhým českým zástupcem v semifinále je gólman Chelsea Petr Čech.

Článek

Italský klub se utká se o účast ve finále s Manchesterem United. Liverpool svede anglický souboj s Chelsea. Úvodní semifinálové zápasy se budou hrát 24. a 25. dubna.

Milán dokázal po domácí remíze 2:2 vyhrát v Mnichově nad Bayernem překvapivě 2:0 dvěma góly z prvního poločasu. Liverpool po výhře 3:0 v prvním zápase v Eidhovenu porazil tentokrát PSV na domácím trávníku 1:0, hosté dohrávali utkání bez vyloučeného Marcellise.

Kouč AC Carlo Ancelotti měl největší potíže s útočnou řadou, neboť Gilardina vyřadil ze hry trest za žluté karty a Brazilec Ronaldo nemohl nastoupit, protože na podzim již hrál Ligu mistrů v barvách Realu Madrid. Jak ale ukázal průběh zápasu, příliš to nevadilo. Bez problémů nebyl ale ani domácí trenér Ottmar Hitzfeld - zraněné koleno vyřadilo ze hry obránce Sagnola, natažený sval Demichelise a nenastoupil ani zraněný reprezentant Schweinsteiger.

AC Milán rozhodl během čtyř minut 

Německý velkoklub, který již šest let v Lize mistrů nepřešel přes čtvrtfinále, začal aktivněji a v osmé minutě Oddo vykopal míč z branky za již překonaným Didou, když po centru Van Bommela střílel Lell. O čtyři minuty později našel Makaay uličkou Podolského a po jeho ráně skvěle zasáhl brazilský gólman.

Na druhé straně se Jankulovski snažil svými centry hledat Inzaghiho, ale uhodilo po chybě Podolského. Seedorf se neukvapil mezi trojicí domácích obránců a střelou pod nohama Van Buytena překvapil i Kahna.

O čtyři minuty později zasadili hosté Bayernu druhý úder po akci, kterou založil Jankulovski. Gattuso prodloužil jeho přihrávku na Seedorfa, jenž patičkou posunul na kanonýra Inzaghiho stojícího na hranici ofsajdu. Italský reprezentant potvrdil, že proti Bayernu se mu daří. V pátém duelu mu vstřelil již šestou branku.

Do druhého poločasu poslal domácí kouč do hry dalšího útočníka Santa Cruze a po hodině hry i Pizarra, ale zkušená milánská obrana v čele s Maldinim udržela domácí útočníky dostatečně daleko od vlastní branky. Naopak na druhé straně Kahn uchoval domácím naději, když chytil jasnou šanci Kaká, ale vyřazení německého šampióna nezabránil. Neporazitelnost Bayernu v Allianz Aréně padla, stejně jako naděje na zisk cenné trofeje.

Liverpool bleskově využil přesilovku

Liverpoolský kouč Rafael Benítez po jasné výhře v Eindhovenu nechal odpočívat řadu opor a poslal do hry i několik obvyklých náhradníků. Hodně kombinovanou sestavu nasadil i hostující Ronald Koeman, ale z jiného důvodu - Alexe, Afellaye, Mendese, Reizigera a Kromkampa nepustilo na trávník zranění.

Již po sedmnácti minutách skončil zápas na nosítkách pro Bellamyho, kterého nahradil Fowler a brzy nato přišla první ohromná šance domácích. Crouch se prosadil v šestnáctce, ale jeho střelu nohou gólman Gomes skvěle vyrazil. Domácí, přestože měli náskok z prvního souboje, hráli naplno od první minuty.

Ani po přestávce neměl nizozemský celek šanci dostat Liverpool pod tlak. Naopak v 64. minutě viděl červenou kartu za faul na Zendena Marcellis a domácí přesilovku rychle využili. Riise zleva odcentroval, jeden z obránců srazil míč k brankáři, který jej vyrazil jen k Fowlerovi a jeho zpětnou přihrávku Crouch proměnil z pěti metrů v gól. V závěru mohli ještě Pennant a znovu Crouch výhru zvýraznit, ale Gomes zachránil hosty od vyšší prohry.

Bayern Mnichov - AC Milán 0:2 (0:2)
Branky: 27. Seedorf, 31. Inzaghi. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). ŽK: Van Bommel, Salihamidžič (oba Bayern). Diváci: 66 000. První zápas 2:2, postupuje Milán.
Bayern: Kahn - Salihamidžič, Lúcio, Van Buyten, Lahm - Ottl (46. Santa Cruz), Hargreaves, Van Bommel, Lell (77. Görlitz) - Makaay (61. Pizarro), Podolski.
Milán: Dida - Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski - Gattuso (87. Cafú), Pirlo, Ambrosini, Seedorf (80. Gourcuff) - Kaká - Inzaghi (70. Serginho).
FC Liverpool - PSV Eindhoven 1:0 (0:0)
Branka: 67. Crouch. Rozhodčí: Rosetti (It.). ŽK: Salcido. ČK: 64. Marcellis (oba Eindhoven). Diváci: 41 447. První zápas 3:0, postupuje Liverpool.
Liverpool: Reina - Arbeloa, Hyypiä, Agger (79. Paletta), Riise - Pennant, Sissoko, Alonso (72. González), Zenden - Bellamy (17. Fowler), Crouch.
Eindhoven: Gomes - Marcellis, Simons, Addo, Salcido - Fehér (63. Sun Siang), Cocu, Väyrynen - Cullina, Koné (72. Van Eijden), Farfan (63. Kluivert).

Reklama

Související témata: