Hlavní obsah

AC Milán vstoupí v LM do souboje s anglickou přesilou

PRAHA

Fotbalisté AC Milán se chystají v Lize mistrů otupit nadvládu celků z Premier League. V úvodním úterním semifinále se i s českým reprezentačním bekem Markem Jankulovským postaví na slavném Old Trafford domácímu Manchesteru United a budou chtít navázat na dva roky starý triumf z osmifinálové části soutěže. Zuby na "ušatý" pohár si brousí i další legionář Petr Čech, jehož Chelsea se ve středu v anglickém derby střetne s Liverpoolem.

Článek

Britští fanoušci se už teď těší na ryze anglické finále, ale zachránce italského fotbalu slibuje, že svoji kůži mezi přesilou velkoklubů z Premier League rozhodně neprodá lacino. "Naším úkolem je udržet italský fotbal v Evropě na vrcholu," uvedl kouč Milána Carlo Ancelotti.

Do Manchesteru cestuje jeho tým posílen víkendovou výhrou 3:1 v domácí lize nad Cagliari a vzpomínkou na osmifinále z roku 2005, v němž svého rivala dvakrát ubránil a porazil 1:0. "Manchester ale od té doby vyrostl v silnější tým, hlavně Wayne Rooney a Cristiano Ronaldo jsou extrémně úžasní," varoval milánský stoper Paolo Maldini před hlavní útočnou silou, která ve čtvrtfinále sedmi góly zdecimovala jiný italský tým AS Řím. "Ale rozhodně se jich neděsíme. Co nás dělá silnými, jsou naše skvělá psychika a odhodlanost," dodal služebně nejstarší hráč AC.

Na jeho zkušenosti z důležitých evropských bitev, které Milánu v posledních pěti letech pomohly čtyřikrát do semifinále Ligy mistrů, spoléhá i Ancelotti. "Toto jsou zápasy, v kterých rozhoduje odvaha a síla, tedy kvality, které má můj tým. Zaprvé Maldini a pak mnoho dalších hráčů, kteří mají obrovské mezinárodní zkušenosti," prohlásil.

Milánu se v Anglii nedaří 

Milánští budou chtít zopakovat zodpovědný a takticky téměř dokonalý výkon ze hřiště Bayernu Mnichov, kde si vybojovali postup po výhře 2:0. "Musíme hrát s podobným odhodláním jako v Mnichově. Pak budeme možná schopni přivézt si domů pozitivní výsledek," prohlásil bek Cafú s vědomím, že Milán na anglické půdě nezvládl sedm z devíti duelů. "Manchester je doma skvělý tým, ale AC se nebojí nikoho na světě," uvedl nejlepší střelec letošního ročníku Ligy mistrů Brazilec Kaká. Ze sedmi gólů však venku zaznamenal jen jediný.

Manchester se chystá svému italskému soupeři splatit dlouholetý dluh. Třikrát se anglický velkoklub střetl ve vyřazovací fázi s "rossoneri" a třikrát odešel vyřazen. "Před dvěma lety jsme si proti AC vytvořili šance a vytvoříme si je i v úterý. Zásadní otázkou zůstává: Dokážeme je proměnit?" uvedl trenér Alex Farguson. "Milán se probojoval do deseti evropských finále, což je fantastická bilance, ale my věříme, že zahrajeme lépe než minulý vzájemný zápas. Když vyhrajeme bez inkasovaného gólu, budeme těžko k poražení," nastínil recept na úspěch.

AC už o titul nehraje 

Manchester na rozdíl od Milánských, kteří z boje o ligový titul po bodovém odpočtu za korupci dávno vypadli, válčí vedle Ligy mistrů na dalších dvou frontách. Také proto možná o víkendu v Premier League jen remizoval s Middlesbrough, ale jejich hlavní rival Chelsea zaváhání nevyužil a připsal si rovněž jen bod.

Kouče Fergusona ale děsí před úterní bitvou především nebývalá marodka zadních řad. K dlouhodobě zraněným bekům Nevilleovi, Vidičovi a Silvestremu přibyl Rio Ferdinand, což potěšilo i milánského kouče. "Ferdinand je velmi důležitý hráč pro jejich defenzivu. Bude pro nás velká výhoda, že nenastoupí," řekl Ancelotti.

Na tréninku Manchesteru se navíc zranil mladík Cathcart, kterého si Ferguson vytáhl z juniorky, a pokud se nedá do pořádku Evra, nastoupí zřejmě na pravém kraji obrany záložník Fletcher. "Momentálně hrajeme s dvanácti hráči. Ale není čas se litovat, je na čase ukázat, čeho jsme schopní," uvedl Ferguson.

Dida pravděpodobně nenastoupí 

Zkušený stratég postrádá i záložníky Korejce Pak Či-songa s Richardsonem a střelce Sahu, Solksjaer by měl začít na lavičce. "Budeme zapsáni do historie našeho klubu, jestliže uspějeme v tak těžké situaci. Musíme teď hlavně obnovit energii našich hráčů na úterý, protože nás čeká velký zápas a měli bychom si ho užít," řekl trenér domácích.

Zatímco Manchester horko těžko skládá sestavu, Milánští mají marodku téměř vyprázdněnou. Otazník ale visí nad startem brankářské jedničky Didy, který si poranil rameno. "O jeho start se opravdu bojíme," naznačil klubový lékař, že vyhlídky nejsou příliš optimistické. Mezi tyče se tak možná postaví náhradník Kalac.

Předpokládané sestavy:
Manchester: Van der Sar - Fletcher, O´Shea, Brown, Heinze - Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs - Rooney, Smith.
Milán: Dida (Kalac) - Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski - Gattuso, Pirlo, Ambrosini, Seedorf - Kaká - Gilardino.

Reklama

Související témata: