Hlavní obsah

Fergusona uchvátil obrat Manchesteru, Milánští dál věří v postup

Velkolepý obrat korunovaný gólem útočníka Rooneyho v první minutě nastaveného času nadchl trenéra fotbalistů Manchesteru United Alexe Fergusona, jehož tým v úvodním zápase semifinále Ligy mistrů vydřel výhru 3:2 nad AC Milán. Ta sice posouvá United do lepší pozice v honbě za finále, ale Milánští věří, že jednobrankové manko příští středu na San Siru smažou.

Článek

A v Manchesteru zase sní o tom, že na finálovou účast dosáhnou po osmi letech. "Waynův gól v závěru nás dostal do fantastické pozice. Otevřela se před námi velká šance, protože jsme předvedli úchvatný výkon," tvrdil po úterním utkání nadšený kouč domácího souboru Ferguson.

Po zápasu se už usmíval na všechny strany, ale když mířil na poločasovou přestávku do útrob stadionu Old Trafford, s rozpačitým výrazem jen nervózně převaloval žvýkačku v ústech. Měl pro to pádný důvod: jeho tým prohrával 1:2 a "Rudé ďábly" čekal složitý druhý poločas. Milán pro domácí nebyl zdaleka tak lehkým soustem jako jeho rival z italské ligy AS Řím, který před dvěma týdny v Manchesteru utrpěl ve čtvrtfinálové odvetě krutý debakl 1:7.

Ferguson: Kaká nám hodil záchranné laso

"Dostali jsme dva strašné góly, špatně jsme bránili. A když ztrácíte s tak skvělým soupeřem, je to pokaždé hodně složité," připustil Ferguson, který asi v duchu hodně litoval, že z jeho obrany vypadli zranění tahouni Neville, Ferdinand a Vidič. "Ale v poločase jsme si řekli, že když budeme dál hrát s takovou rychlostí a nasazením, pořád máme šanci," líčil skotský trenér.

Klíčovým okamžikem zápasu podle něj byla nevyužitá šance skvělého Kaká krátce po změně stran. Brazilský ofenzivní záložník nenavázal na své dvě krásné trefy z první půle a tím prý nastartoval tým United. "Hodil nám takové záchranné lano. Ale od té chvíle jsme byli lepším týmem. Vyrovnání nás dostalo do výhody a pak přišel ten Waynův gól v závěru," těšil se Ferguson. "Byla to brilantní trefa, míč si ani nezpracoval, hned ho napálil do branky," pochválil Rooneyho, který se po hodině hry postaral také o vyrovnání domácího celku.

Rooney: Byl to neuvěřitelný pocit

"Dát gól v poslední minutě je neuvěřitelný pocit," rozplýval se Rooney, jeden z hrdinů strhujícího duelu. "Věděli jsme, že když vyhrajeme, odveta v Miláně pro nás bude jednodušší," dodal. Také on ale měl prý nahnáno, když Manchester před poločasem nabral jednogólovou ztrátu. "Italové jsou totiž proslulí skvělou obranou. Takže výhra v takovém zápase je pro nás obrovskou vzpruhou," tvrdil jednadvacetiletý kanonýr, který byl před dvěma lety u toho, když Manchester v osmifinále s Milánem vypadl.

Milánským ublížila ztráta Maldiniho a Gattusa

Hosté po zápase litovali, že neudrželi nadějnější výsledek, ale zároveň prohlašovali, že jednobranková ztráta při dvou vstřelených gólech venku není v pohárové matematice úplně k zahození. "Ta prohra pro nás je hořká, ale s pomocí našich fanoušků snad doma do finále dojdeme," doufal Kaká, další z výrazných postav zápasu. Právě jeho dva zásahy dávají Milánu do odvety slibné vyhlídky. "Jen je škoda, že jsme v druhém poločase udělali několik chyb, které teď budeme muset napravovat," doplnil Kaká.

Podle kouče Carla Ancelottiho jeho týmu hodně ublížila ztráta dvou tradičních opor Maldiniho a Gattusa, kteří museli kvůli zranění z utkání odstoupit. Hlavně v defenzivě prý Milán jejich odchodem hodně utrpěl.

"Ztratili jsme hlavně jejich zkušenosti. Hlavně s odchodem Gattusa jsme ztratili část našeho srdce, trochu jsme odpadli a nechali soupeře diktovat hru. Hodinu jsme hráli výborně, ale v takových zápasech je těžké udržet tempo po celou dobu," všiml si milánský kouč, podle kterého by ale oba hráči mohli být do příští středy v pořádku.

Ancelotti uznal, že Manchester je ve výhodě

"Měli jsme zápas ve svých rukou, ale zbytečně jsme se stáhli do obrany. Pak byly ty inkasované branky nevyhnutelné," litoval stoper Alessandro Nesta.

I přes prohru ale Milánští cítí, že před odvetou nebudou mít špatnou výchozí pozici. "Ten třetí gól v závěru všechno trochu zkomplikoval, ale i tak je to pořád lepší, než když jsme v prvním čtvrtfinále uhráli doma s Bayernem remízu 2:2," připomněl Ancelotti. "Na druhou stranu Manchester se u nás po tomto výsledku může soustředit na rychlé protiútoky, což je jeho velká zbraň. Mají prostě menší výhodu," dodal Ancelotti.

Reklama

Související témata: