Hlavní obsah

Čech branku nedostal, Chelsea porazila Livepool 1:0

LONDÝN

Fotbalisté Chelsea ve středu večer využili výhody domácího prostředí a v jejich úvodním semifinálovém souboji proti dalšímu anglickému gigantu z Liverpoolu dokázali na Stamford Bridge zvítězit. Do odvety, která se hraje příští úterý na liverpoolském Anfield Road si povezou v pohárové matematice velice slibný náskok 1:0.

Foto: ČTK/AP

Didier Drogba (v modrém) z Chelsea v souboji s liverpoolským Riisem v semifinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Liverpool nastoupil do utkání překvapivě bez svého nejlepšího střelce Ligy mistrů Petera Crouche a šestigólový čahoun svému týmu v prvním poločase dost chyběl. Do první šance se prodíral ve 2. minutě Joe Cole po Lampardově prostrčení, ale obrana Liverpoolu zasáhla včas. O čtyři minuty později se hnal do pokutového území hostí Drogba a i tentokrát zadáci Liverpoolu zapracovali na výbornou. Že to budou fotbalisté Chelsea, kteří budou mít minimálně v úvodu převahu, bylo jasné v 9. minutě poté, co brankář Reina vyrazil Lampardovu tutovku z malého vápna.

Obrovskou chybu vyrobil v 17. minutě Riise, když přihrál do brejku Drogbovi. Ten ale nedokázal dostat míč k úplně volnému Joe Coleovi. V zápětí hledal Ševčenko křižnou přihrávkou přes vápno někoho ze spoluhráčů, ale míč jen prosvištěl pokutovým územím až do autu. K prvnímu pokusu Liverpoolu ohrozit Čechovu branku došlo až ve 20 minutě, ale Zenden mířil hodně mimo. Samotný Čech si sáhnul na míč poprvé až o minutu později.

Bezradný Liverpool se pak dočkal logického potrestání v podobě první branky utkání. Z vlastního vápna vyvezl míč Carvalho a vyslal do brejku Drogbu. Ten se elegantně zbavil Aggera a přihrál Joe Coleovi, který ve se skluzu trefil nechytatelně. Pro Colea to byla první branka v Lize mistrů poté, co se nedávno vrátil do sestavy Chelsea po sérii vleklých zranění.

Crouch oživil útočné snažení Liverpoolu

Ve 37. minutě se do první větší šance Liverpoolu dostal Gerrard, ale v pádu přestřelil Čechovu branku. Jinak byli hráči hostí směrem dopředu stále bez invence. O průnik směrem k brance Chelsea se pokoušeli minimálně, případně to zkoušeli stereotypně po levé straně, či možná podvědomě hledali dlouhými nákopy Crouche, který ovšem jen zahříval lavičku.

Do 2. poločasu nastoupili oba celky beze změn, bohužel pro Liverpool se nezměnil ani obraz hry a tak kouč Benítéz neváhal a poslal Crouche do hry. Trávník opustil neviditelný Bellamy a efekt se dostavil okamžitě. Dlouhán Crouch vyhrál hlavičkový souboj pro Gerrarda, jehož ránu z voleje vytěsnil Čech mezi tyče konečky prstů. Liverpool od této chvíle srovnal z Chelsea krok.

Hostům chyběla přesnost

Šancí ale paradoxně ubylo. Crouch sice vyhrával jeden souboj za druhým, ale spoluhráči zatím nedokázali z jeho práce těžit a to i díky pozorné obraně Chelsea. Na druhé straně byla situace obdobná. Liverpool zatím nemohl hru úplně otevřít, neboť se neustále musel obávat Drogby, kterého doplňoval Ševčenko. Ten ovšem v 76. minutě opustil hříště. Místo něj přišel do hry záložník Kalou. Ševčenkovo místo na hrotu zaujal Joe Cole.

Liverpool byl sice více v držení míče, přímému ohrožení Čechovy branky se ale nemohl dostat. Jeho hráči se často potýkali s přesností svých přihrávek a v tomto směru se utkání nevydařilo zejména argentinskému záložníku Mascheranovi. Naopak rozhodnout mohl Lampard, ale Reinu ani v druhém vzájemném souboji v utkání neprostřelil. Chelsea to ale již mrzet nemuselo. Petr Čech již udržel čisté konto a londýnský celek si poveze do Liverpoolu jednobrankový náskok.

<tbody><tr class="invert"><td>Semifinále Ligy mistrů: </td></tr><tr><td><strong>FC Chelsea - FC Liverpool 1:0 (1:0)</strong> </td></tr><tr><td>Branka: 29. J. Cole. Rozhodčí: Merk - Salver, Kadach (všichni Něm.). ŽK: Mascherano (Liverpool). Diváci: 42.000 (vyprodáno). </td></tr><tr><td><strong>Chelsea:</strong> Čech - Ferreira, Terry, Carvalho, A. Cole - Mikel, Lampard, Makelele, J. Cole (85. Wright-Phillips) - Drogba, Ševčenko (76. Kalou). Trenér: Mourinho. </td></tr><tr><td><strong>Liverpool:</strong> Reina - Arbeloa, Carragher, Agger, Riise - Gerrard, Xabi Alonso (83. Pennant), Mascherano, Zenden - Kuijt, Bellamy (53. Crouch). Trenér: Benítez. </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: