Hlavní obsah

Reina při penaltách předčil Čecha, Liverpool jde do finále LM

Fotbalisté Liverpoolu si po dvou letech znovu zahrají finále Ligy mistrů. V úterní domácí odvetě porazili Chelsea 1:0, ale protože první zápas skončil stejnou výhrou soupeře, muselo se prodlužovat a nakonec rozhodl penaltový rozstřel. V něm se zaskvěl liverpoolský brankář Reina, který chytil dvě penalty, zatímco jeho protějšek Petr Čech neuspěl ani jednou.

Článek

Liverpool vyhrál rozstřel 4:1 a ve finále se v Aténách střetne 23. května s vítězem souboje AC Milán - Manchester United.

Liverpool sliboval Chelsea velkou odvetu, ale že tak jistě ovládne úvod zápasu, zřejmě nečekali ani jeho fanoušci. Od první minuty si totiž severoanglický klub vypracoval trvalou převahu, která narostla do neobvyklých rozměrů. V první čtvrthodině měli domácí míč ve své moci více než 70 procent času a na hře to bylo velmi dobře vidět. Útočná formace Chelsea byla zcela odříznuta od hry, záloha v modrém nestačila středové řadě soupeře.

Na branku Petra Čecha se tak valila jedna lavina za druhou a zdálo se být jen otázkou času, kdy bude muset český gólman muset vytáhnout některý ze svých skvělých zákroků. Jenže k tomu příliš šancí nedostal, protože hned první významnější rána jeho směrem skončila v 22. minutě gólem.

Gerrard překvapil rychlou rozehrávkou

Od levé postranní čáry rozehrál Gerrard trestný kop, který však překvapivě neposlal vzduchem do vřavy před brankou, ale po zemi k volnému Aggerovi před šestnáctku a jeho přesná rána přesně zapadla k pravé tyči brankáře hostujícího klubu.

Chelsea se z obrovského tlaku soupeře vymanila až po půlhodině a hned první slibnější Drogbův výlet do útoku znamenal pro domácí velké nebezpečí. V 32. minutě si totiž útočník hostů typickým dravým způsobem naběhl na přihrávku ze středu hřiště, ale jeho tvrdou střelu stačil Reina zneškodnit.

Druhý poločas už působil otevřeněji, i když domácí měli zřetelně větší hlad po úspěchu. I proto měl i další velkou šanci znovu Liverpool: v 56. minutě se po Pennantově centru dostal k hlavičkové střele Crouch, jenže Čech u bližší tyče dokázal jeho pokus nohama v pádu srazit do bezpečí. A o tři minuty později si Čech vybral i pořádný kus štěstí, protože při podobné akci na Kuijtovu hlavičku nedosáhl, míč se však odrazil od břevna.

Nervozita vzrostla

Chelsea ale potvrdila, že jí stačí k možnému úspěchu jen minimum prostoru. V 75. minutě mohli hosté vzhledem k vývoji utkání dost nečekaně vyrovnat, ale Carragherovi se podařilo na poslední chvílí před Drogbou míč odkopnout přes branku do bezpečí.

I proto zápas dospěl do prodloužení, v němž však oba týmy pokračovaly sice v náročném způsobu hry v plném nasazení, ale fotbalovost utkání chyběla. Zápasu dominovala taktika, ke konci prvního poločasu prodloužení se navíc zvýšila nervozita. Pomohl k tomu i Kuijtův neuznaný gól, kterému podle sudích předcházelo sporné ofsajdové postavení.

V závěru prodloužení měl Liverpool další jasnou šanci, jenže narazil na českého gólmana, který ve 119. minutě zneškodnil Kuijtovu dělovku a svůj tým uchránil od kolapsu. A tak došlo na penalty, v nichž měli navrch i díky skvělému brankáři Reinovi domácí. Španělský gólman prokázal, že je v podobných situacích mistrem: chytil penalty střídajícím Robbenovi i Geremimu a Liverpool si tak po dvou letech znovu zahraje finále.

Liverpool FC - Chelsea FC 1:0 po prodloužení (1:0, 1:0), na penalty 4:1
Branka: 22. Agger. Rozhodčí: Mejuto Gonzalez - Jimenéz, Guadamuro (všichni Šp.). ŽK: Agger, Zenden - A. Cole. Diváci: 42 000. První zápas 0:1, postupuje Liverpool. Penalty proměnili: Zenden, Alonso, Gerrard, Kuijt - Lampard. Penalty neproměnili: Robben, Geremi (oba Chelsea).
Liverpool: Reina - Finnan, Carragher, Agger, Riise - Pennant (78. Alonso), Gerrard, Mascherano (119. Fowler), Zenden - Crouch (105. Bellamy), Kuijt. Trenér: Benítez.
Chelsea: Čech - Ferreira, Essien, Terry, A. Cole - Makelele (118. Geremi), Lampard, Mikel, J. Cole (98. Robben) - Kalou (119. Wright-Phillips), Drogba. Trenér: Mourinho.

Reklama

Související témata: