Hlavní obsah

Jankulovski: Splnil se mi velký sen

PRAHA

Devětadvacetiletý obránce Marek Jankulovski prožil ve středu nádhernou noc. „Splnil se mi velký sen. Dřív jsem se na takové zápasy díval jen v televizi, teď si finále Ligy mistrů mohu zahrát. To je prostě skvělé,“ cituje českého reprezentanta webová stránka AC Milán.

Článek

Velmi dobrou hrou v defenzívě přispěl k výhře svého týmu 3:0 nad Manchesterem United. „Byla to těžká noc, ale zároveň nádherná. Manchester má výborný tým, ale my jsme hráli opravdu skvěle a nedali mu šanci,“ dodal Jankulovski.

Ve středu 23. května se může stát třetím českým fotbalistou, který si zahraje finále nejprestižnější klubové soutěže. Před dvěma roky v dresu tohoto anglického týmu okusili pocit vítězů Milan Baroš a Vladimír Šmicer. Posledně jmenovaný přispěl k úspěchu Liverpoolu, když nejprve snížil na 2:3 a v penaltovém rozstřelu proměnil rozhodující pokus.

Jaroslav Plašil zůstal při finále v roce 2004 na lavičce Monaka v duelu s Portem a rok před tím sice Pavel Nedvěd pomohl Juventusu do finále proti AC Milán, ale kvůli kartám nemohl nastoupit.

Milánští zářili spokojeností.

„Vidět náš tým hrát tak, jako v první půli, je snem každého trenéra,“ rozplýval se kouč Carlo Ancelotti. „Byl to výjimečný večer, moc nám pomohli diváci. Těším se na páté finále,“ dodal trojnásobný vítěz Ligy mistrů Clarence Seedorf.

Rozčarování panovalo v táboře Manchesteru. „Jsme zklamaní, ale v první půlhodině jsme si sami podřizli hrdlo. Soupeř se lépe připravil. My jsme prospali začátek,“ řekl kouč Alex Ferguson deníku The Sun. „Jeden večer zkazil všechno. Dostali jsme hloupé góly a už se nedokázali zvednout,“ konstatoval kapitán Manchesteru Ryan Giggs.

„Zápas jsem sledoval a oživil si vzpomínky na istanbulské finále, které patří k mým největším zážitkům. Markovi jsem postup přál a musím říct, že celý tým AC Milán zahrál skvěle. Proč Manchester vyhořel? Může to být tím, že sezóna v Anglii je těžká a dlouhá. Podzimní Manchester by si asi s Milánem poradil, ale na hráčích je už znát únava. Je to problém všech anglických týmů, že jim docházejí v závěru jara síly,“ řekl Právu Vladimír Šmicer.

„Finále si nenechám ujít, přál bych Jankulovskému, aby mu zápas vyšel a byl třetím Čechem, který tuto trofej získá. Na druhou stranu jsem prožil s Liverpoolem nádherné roky... Budu to mít těžké, komu fandit, ale víc mě to táhne k Liverpoolu,“ přiznal Šmicer s tím, že čeká na konec sezóny, kdy se rozhodne o jeho osudu. „Máme šanci s Bordeaux postoupit do Ligy mistrů a vedení rozhodne, co dál. Trenér mi ale řekl, že by mě tu chtěl,“ dodal český vítěz Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: