Hlavní obsah

Šmicer vzpomíná na nejlepší den v životě a věří Liverpoolu

PRAHA

Vítězství ve finále Ligy mistrů představuje pro každého fotbalistu nejvyšší metu, které může na klubové úrovni dosáhnout. Bývalý liverpoolský záložník Vladimír Šmicer měl to štěstí, že si mohl podobnou zkušenost zažít na vlastní kůži. Stále má živé vzpomínky na to, jak pomohl vítěznou trofej v roce 2005 přivézt na Anfield Road a jak se o to přímo na hřišti výraznou měrou zasloužil on sám.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Vladimír Šmicer

Článek

Současný hráč francouzského Girondins Bordeaux měl tehdy poslední možnost ukázat se v dresu FC Liverpool a podílel se brankou na 3:2 a proměněnou penaltou v rozhodujícím rozstřelu na senzačním otočení finálového zápasu v Istanbulu proti AC Milán. Přitom se na hřiště podíval až poté, co se po třiadvaceti minutách zranil Harry Kewell. „V tu chvíli jsem byl hodně překvapený. Když se Harry zranil, myslel jsem si, že nastoupí někdo jiný, ale trenér Rafael Benítez zavolal na mě,“ vzpomíná Šmicer.

„Před finále jsem se cítil psychicky dobře, takže jsem byl nažhavený jít na to. Byl to můj poslední zápas za Liverpool, takže jsem byl odhodlaný rozloučit se ve velkém stylu. Měl jsem čistou hlavu a moje motivace byla zahrát na závěr působení v klubu co nejlépe. Byl jsem rozhodnutý si to pořádně užít,“ řekl Šmicer na serveru uefa.com.

Český záložník tehdy v 56. minutě zápasu vyslal senzační střelu, kterou mnozí fanoušci označili za Šmicerův nejkrásnější gól na Merseyside. „Je těžké říct, který gól byl nejlepší, ale nejdůležitější byl určitě tento,“ má jistotu Šmicer, který letos odehrál pouze dva zápasy, ve kterých střídal a na mezinárodní scéně se objevil naposledy v listopadu 2005.

Zázrak, který se neopakuje 

„Vzpomínám na to každý den,“ svěřil se Šmicer. Dostal jsem šanci dotknout se té slavné trofeje a přinést tolik radosti liverpoolským fanouškům. To, jak jsme ten zápas vyhráli, mě stále ohromuje. Byl to zázrak, něco, co už se nemůže opakovat,“ říká Šmicer.

Kromě zmíněného gólu ze hry šel tehdy český reprezentant kopat i penaltu, a proměnil ji. „Jít na tu penaltu byla největší zkouška mé fotbalové kariéry. Bylo jednoduché říct ne, když se mě Benítez zeptal, ale byla to pro mě výzva,“ pokračoval bývalý hráč pražské Slavie a francouzského Racingu Lens. „Bylo mi 32 let a chtěl jsem také ukázat, že se nebojím zodpovědnosti, ale tlak byl obrovský,“ vzpomíná. „Kdybych nedal, můj poslední zápas za Reds by možná skončil jinak, ale věřil jsem si a nakonec z toho byl můj nejlepší den v životě.“

Už tehdy podle Šmicra Benítez ukázal svůj brilantní smysl pro taktiku a to je prý i důvod, proč může jeho bývalý klub stejný úspěch ve středu v Aténách zopakovat. „Rafova bilance v Evropě je skvělá, je to prostě jeho osud vyhrávat velké trofeje,“ skládá poklonu Benítezovi. Na Ligu mistrů dokáže tým vždycky dobře připravit, doufám, že se Liverpool tentokrát ujme vedení. Musí zastavit Kaká s Gattusem, ale Benítez ví, jak na to,“ věří Šmicer v další triumf Liverpoolu ve slavné soutěži.

Reklama