Hlavní obsah

Jankulovski se večer porve o vysněné prvenství v Lize mistrů

ATÉNY

Po dvou letech dojde k repríze finále fotbalové Ligy mistrů mezi AC Milán a FC Liverpool. Ve středu od 20.45 h (on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz) ji uvidí Olympijský stadión v Aténách a neměl by u toho chybět český reprezentant. Na levém okraji obrany AC má nastoupit Marek Jankulovski.

Článek

AC Milán získal nejcennější evropskou klubovou trofej (včetně PMEZ) dosud šestkrát (1963, 1969, 1989, 1990, 1994 a 2003). V dalších čtyřech finálových duelech neuspěl a naposledy to bylo právě v roce 2005 v Istanbulu, kde už vedl v poločase 3:0, ale dovolil Liverpoolu srovnat a prohrál na pokutové kopy.

Za anglický klub tehdy nastoupili oba čeští reprezentanti Milan Baroš a Vladimír Šmicer. Právě on se stal jedním z hrdinů duelu. Liverpool tehdy získal trofej popáté (1977, 1978, 1981, 1984 a 2005). Jednou v boji o prvenství neuspěl. Milán chce ve finále LM Liverpoolu oplatit dva roky starou prohru.

Středeční duel dostává vzpomínkami na zápas z května 2005 dramatičtější náboj. „Na vlastní kůži jsme zažili, jak skvělý byl Milán v prvním poločase v Istanbulu. My jsme ale také herně vyrostli a získali mnohem více zkušeností, než jsme měli před dvěma roky,“ řekl kouč Liverpoolu Rafael Benítez. Liverpool měl problémy s gólmany, ale Reina i hrdina z Istanbulu Dudek jsou už v pořádku. Z největších hvězd by neměl chybět nikdo.

Jankulovski nastoupí na Maldiniho postu 

Marek Jankulovski nastoupí na levé straně obrany AC Milán, která prošla od minulého finále výraznou proměnou. Na svém místě stopera zůstal pouze Nesta. Český fotbalista zaujal bývalý post milánské legendy Maldiniho, který se posunul do středu obrany k Nestovi.

Právě Paolo Maldini, osmatřicetiletý kapitán týmu, se chystá na své osmé finále Ligy mistrů. V případě startu vyrovná historický rekord legendárního Genta z Realu Madrid a připíše si 117. start v PMEZ nebo Lize mistrů. „To, že se střetneme s Liverpoolem, nám dává možnost odplaty, ale my proti nim nic nemáme,“ řekl.

Stejně jako v Istanbulu mají mít i v Aténách převahu příznivci Liverpoolu. Kvůli stávce leteckého personálu Alitalia se do Atén navíc nedostalo na 7 tisíc milánských fanoušků. Zápas začíná ve 20.45 h, on-line reportáž sledujte na Sport.cz . Jako hlavní jej řídí Němec Fandel.

Předpokládané sestavy:
Liverpool: Reina - Finnan, Agger, Carragher, Riise - Gerrard, Mascherano, Xabi Alonso, Pennant (Sissoko) - Crouch, Kuijt.
AC Milán: Dida - Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski - Gattuso, Pirlo, Ambrosini, Seedorf -Kaká - Gilardino (Inzaghi).

Reklama

Související témata: