Hlavní obsah

Přímo na hřišti se ve finále LM radovali jen dva Češi

Karel FeltPrávo

Česká stopa ve fotbalové Lize mistrů není příliš výrazná, ale přehlédnout ji nelze. Trofej drželi nad hlavou zatím jen v roce 2005 Liverpoolští Vladimír Šmicer a Milan Baroš, jejichž tým po veliké finálové bitvě porazil AC Milán 3:2 na penalty, když po 120 minutách skončilo utkání 3:3, byť anglický klub už prohrával 0:3.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Bývalí fotbalisté Liverpoolu Milan Baroš (vpravo) a Vladimír Šmicer

Článek

Jaroslav Plašil proseděl na lavičce Monaka finále v roce 2004 s FC Porto (0:3). Pavel Nedvěd ho rok předtím sledoval z tribuny kvůli žlutým kartám a Juventus po bezbrankové remíze prohrál s AC Milán 2:3 na penalty. Dodnes se v Itálii tvrdí, že s tvůrcem hry v sestavě by turínský klub vyhrál. Nejaktivnějším českým fotbalistou v Lize mistrů byl právě Nedvěd, od Sparty přes Lazio až po Juventus v ní hrál 67 utkání a dal patnáct branek.

Marek Kincl patří zase k nejrychlejším střelcům, ve službách Rapidu Vídeň dopravil míč do sítě Brugg už v 25. vteřině. Jaroslav Plašil se zase trefil v roce 2004 v utkání Monako-La Coruňa, v němž padl historicky nejvyšší počet branek, zápas skončil 8:3. Pavel Nedvěd byl rok předtím v dresu Juventusu u nejvyšší historické výhry v soutěži, když jeho tým zdolal Olympiakos Pireus 7:0.

Zatím jediným českým účastníkem Ligy mistrů je pražská Sparta. V tzv. nultém ročníku 1991/92 dokonce skončila druhá v semifinálové skupině za pozdějším vítězem Barcelonou. V hlavní soutěži startovala celkem osmkrát, z toho třikrát postoupila do osmifinálové části.

Reklama

Související témata: