Hlavní obsah

Milán se pomstil Liverpoolu a je evropským králem

ATÉNY/PRAHA

Fotbalisté AC Milán porazili ve finále Ligy mistrů FC Liverpool 2:1 a získali trofej pro nejlepší klubový tým Evropy. Italský celek se tak svému středečnímu soupeři pomstil za dva roky starou prohru ve finále stejné soutěže. Oba góly Italů vstřelil v Aténách Filippo Inzaghi, v základní sestavě vítězů nechyběl český reprezentant Marek Jankulovski. Za Liverpool snížil v závěru Dirk Kuijt.

Článek

Milán hrál třetí finále v posledních pěti letech, ale Liverpool odstartoval lépe, než před dvěma roky v Istanbulu. Neinkasoval v úvodní fázi a dokonce měl první šanci. Na centr Gerrarda ovšem Pennant nedosáhl. V 10. minutě chyboval v rozehrávce Jankulovski, který se po Vladimíru Šmicrovi a Milanu Barošovi stal třetím českým fotbalistou, jenž si zahrál finále Ligy mistrů, následnou střelu Pennanta chytil Dida.

V italském celku byl podle očekávání nejvíce vidět brazilský kouzelník Kaká, ale více ze hry měl soupeř. V 27. minutě bomba Alonsa skončila těsně vedle Didovy branky, po dalším zaváhání Jankulovského v posledním okamžiku střelu Kuijta zblokoval Nesta.

Milán, který předvedl velké množství nepřesností, se do vážné šance dostal až v závěru poločasu a hned udeřil. Po faulu Alonsa na Kaká si míč postavil na hranici pokutového území Pirlo, jehož střela se od Inzaghiho odrazila za záda bezmocného Reiny.

Dida vychytal Gerrarda

Nervózní výkon potvrdil Jankulovski v 53. minutě, kdy fauloval Pennanta a inkasoval žlutou kartu. Po hodině hry chyboval v rozehrávce Gattuso, ale kapitán Reds Gerrard na Didu z úhlu nevyzrál. Pro Jankulovského zápas skončil v 79. minutě, kdy jej nahradil Gruzínec Kaladze.

Liverpool se snažil zdolat obrannou hráz soupeře, ale italská obrana spolehlivě odvracela jednu hrozba za druhou. AC Milán navíc v 82. minutě přidal pojistku. Kaká parádně uvolnil Inzaghiho a zkušený italský útočník po padajícím Reinou zvýšil.

Minutu před koncem vykřesal naději hlavičkou po rohu Pennanta Kuijt, ale Liverpoolu se dva roky starý zázrak zopakovat nepodařilo. Po výhře 2:1 tak na seznamu vítězů prestižní soutěže přibylo jméno dalšího českého fotbalisty.

Zápis do fotbalových dějin se povedl i Clarence Seedorfovi. Nizozemský záložník vyhrál Ligu mistrů s třemi různými celky - Ajaxem, Realem a Milánem a ve středu se stal prvním hráčem v historii, jenž zvedl nad hlavu vítěznou trofej počtvrté. AC Milán se z vítězství v Lize mistrů raduje po čtyřech letech a posedmé celkově.

AC Milán - Liverpool 2:1 (1:0)
Branky: 45. a 82. Inzaghi - 89. Kuijt. Rozhodčí: Fandel - Kadach, Wezel (všichni Něm.). ŽK: Gattuso, Jankulovski - Mascherano, Carragher. Diváci: 64 000.
AC Milán: Dida - Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski (79. Kaladze) - Gattuso, Pirlo, Ambrosini, Seedorf (90. Favalli) - Kaká - Inzaghi (88. Gilardino).
Liverpool: Reina - Finnan (88. Arbeloa), Agger, Carragher, Riise - Pennant, Xabi Alonso, Gerrard, Mascherano (78. Crouch), Zenden (59. Kewell) - Kuijt.

Reklama

Související témata: