Hlavní obsah

Králem střelců Ligy mistrů je Kaká

Brazilec Kaká je nejlepším střelcem letošního ročníku fotbalové Ligy mistrů. Záložník AC Milán pomohl svému týmu k získání nejcennější klubové trofeje deseti góly. Kaká byl podle oficiálních statistik UEFA také nejpilnějším střelcem, na soupeřovu branku poslal celkem 28 míčů.

Článek

Víc gólů než on dal v jedné sezóně jen Nizozemec Ruud van Nistelrooij, který se v ročníku 2002/03 ještě v dresu Manchesteru United trefil dvanáctkrát. Nizozemský kanonýr se letos v Realu Madrid zastavil na šesti trefách a v pořadí střelců se rozdělil o druhé místo s Peterem Crouchem z Liverpoolu, Didierem Drogbou z Chelsea a Fernandem Morientesem z Valencie. Raúl z Realu svůj rekord Ligy mistrů vylepšil o pět zásahů a celkem jich má na kontě už 56.

Nejlepší gólové přihrávky měl letos Walesan Ryan Giggs, který pro své spoluhráče v Manchesteru United připravil sedm branek. Jeho kolega Cristiano Ronaldo vede s Drogbou s 18 pokusy pořadí střel, které minuly branku. Drogba byl nejčastěji v ofsajdu, Xabi Alonso z Liverpoolu nejvíc fauloval a Francesco Totti z AS Řím byl nejčastějším terčem nedovolených zákroků.

Z klubových statistik vyplývá, že nejlepší střelce má Real Madrid s průměrem 2,25 gólu na zápas. Nejlepší obranou se mohou pochlubit Lyon a Arsenal s průměrem 0,63 inkasované branky na utkání. Arsenal vede s 56 procenty i tabulku podle držení míče, těsně před Barcelonou.

Nejvíc branek:
Kaká (AC Milán) 10, Crouch (Liverpool), Van Nistelrooij (Real Madrid), Drogba (Chelsea), Morientes (Valencie) po 6, Raúl (Real Madrid) 5.
Nejvíc asistencí:
Giggs (Manchester United) 7, Juninho (Lyon) a Cristiano Ronaldo (Manchester United) po 5, Seedorf (AC Milán) a Finnan (Liverpool) po 4.
Nejvíc střel na branku:
Kaká 28, C. Ronaldo 22, Inzaghi (AC Milán) a Drogba po 15, Gerrard (Liverpool) 14.
Nejvíc střel mimo branku:
C. Ronaldo a Drogba po 18, Kaká 16, Gerrard, Rooney (Manchester United) a Totti (AS Řím) po 15.
Nejvíc ofsajdů:
Drogba 20, Farfán (Eindhoven), Tchite (Anderlecht) a Totti po 17, Inzaghi 16.
Nejvíc faulů:
Xabi Alonso (Liverpool) 31, Farfán 30, Drogba 29, Ambrosini (AC Milán) 27, Gattuso (AC Milán) 26.
Nejvíc faulován:
Totti 36, C. Ronaldo 32, Kaká a Drogba po 29, Deco a Ronaldinho (oba Barcelona) po 25.
Průměr gólů na zápas:
Real Madrid 2,25, Manchester United 1,92, Barcelona 1,75, Bayern Mnichov a Valencie 1,60.
Průměr inkasovaných branek na zápas:
Lyon a Arsenal 0,63, Barcelona a Chelsea 0,75, AC Milán a Liverpool 0,77.
Držení míče v procentech:
Arsenal 56, Barcelona 55, Real Madrid 54, Sporting Lisabon 53, Galatasaray, Šachtar Doněck a Bayern Mnichov 52.

Reklama