Hlavní obsah

To tu ještě nebylo. Slavia se rekordně sveze s Barcelonou a ukáže i repliku nenávratně ztraceného skvostu

Praha

Barcelona v Edenu. Je to mimořádnost, fotbalový vrchol roku po všech stránkách. I po té televizní. Slavia se se slavným soupeřem sveze k záležitosti, která je jedinečná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Tomáš Souček na ilustračním snímku.

Článek

„Přímý přenos vyrábíme pro 219 zemí," vychloubá se ojedinělým faktem televizní společnost, která vysílá Ligu mistrů na české scéně.

Přenos (výkop je ve 21:00) pro tolik státních útvarů z českého území podle všeho nemá obdoby, ale zápasy gigantů Ligy mistrů mohou obrazově vskutku dolehnout absolutně do celého světa. Samozřejmě v tom jsou zahrnuta i území, o jejichž uznání lze ve světovém kontextu pochybovat, ale lze se k o onomu zmíněnému číslu vskutku dobrat.

Nebývale obšírné vysílání před zápasem desetiletí chystá už dnes i klubová TV, začíná se v 16.50.

Zápas, v němž bude Eden odolávat zničující síle MSG (Messi, Suárez, Griezmann), přináší další mimořádnosti. Výjimečně den před zápasem je otevřeno slávistické muzeum. A zápas nahrál další akci. Kluby na tiskovce představí repliku ve válce ztracené památné putovní trofeje pro vítěze Středoevropského poháru.

Poslednímu vítězi Újpesti (1939) trofej údajně „zrekvíroval" wehrmacht. Slavia ji za triumf v kdysi nejvýznamnější klubové soutěži získala v roce 1938 a kapitánem byl Slovák Ferdinand Daučík Daučík, který po válce shodou okolností působil jako trenér i v Barceloně a je spojovacím historickým elementem mezi oběma kluby.

Reklama

Související témata: