Hlavní obsah

Od středy se začne rozhodovat o soupeři Slavie v Lize mistrů

V úterý a ve středu startuje nejprestižnější evropská klubová fotbalová soutěž. Jako tradičně začíná Liga mistrů nový ročník prvním předkolem, ve kterém se budou týmy z menších evropských lig snažit přiživit šance na postup do základních skupin. Z duelu slovenského mistra MŠK Žilina a lucemburského šampiona F95 Dudelange vyjde soupřed pro Slavii v 2. předkole.

Foto: ČTK/Samuel Kubáni

Fotbalisté Žiliny slaví titul slovenského mistra.

Článek

Série začne ve středu v 19:00 v Lucembursku, ale jasným favoritem na postup jsou hráči Žiliny, které vede český trenér Pavel Vrba. Vedle herních kvalit pro ně hovoří také rozehranost. Na rozdíl od Lucemburčanů totiž za sebou mají první utkání v domácí lize a vstup do sezony to byl více než povedený, protože Trenčín rozdrtili 7:1.

"Nálada v týmu je dobrá. Po úvodním vítězství nad Trenčínem ani jiná být nemůže," cituje slovenský server sport.sk českého trenéra, který již bude moci využít služeb nové posily Ivana Lietavy. Reprezentační útočník na konci minulého týdne přestoupil z Banské Bystrice jako druhá posila do útoku po Máriu Breškovi. Ten se vrátil do Slovenska z řeckého Panionisu Atény, aby nahradil Stanislava Šestáka, který zamířil do německé Bochumi.

Nepostup by byl neúspěch

Vrbovi svěřenci by si chtěli zajistit postup již v úvodním duelu na půdě soupeře a nespoléhat až na domácí odvetu. "Stačí mi vítězství bez inkasované branky. Pokud bychom přes lucemburského soupeře nepostoupili do druhého předkola, bral bych to jako obrovský neúspěch," uvedl Vrba.

Čtyřnásobný slovenský mistr v předchozí sezoně domácí soutěži jednoznačně dominoval. Právě proto má také ambice na evropské scéně. "Po úspěšné sezoně se ukáže, jak na tom skutečně jsme. Řekl bych, že to bude rok pravdy. Pokud se nám podaří přes Lucemburčany a Slavii přejít, budu spokojený. Pak už to bude o štěstí," řekl kouč.

Žilina se v předkolech Ligy mistrů představí počtvrté v historii. Nejdále se zatím dostala v sezoně 2003/2004, kdy ji ve 3. předkole vyřadila londýnská Chelsea.

V předkole jsou i týmy ze San Marina a Andorry

Mezi 28 týmy, které zasáhnou do 1. předkola se vůbec poprvé v historii objeví celky z Andorry, San Marina a nedávno osamostatněné Černé Hory. Zajímavé střetnutí se odehraje mezi švédským Elfsborgem a severoirským Belfastem, protože v obou týmech jsou hráči, kteří si proti sobě zahráli již v kvalifikaci o mistrovství Evropy. Švédsko a Severní Irsko jsou spolu ve skupině F. Na postupujícího z tohoto střetnutí čeká maďarský Debrecín s českým trenérem Miroslavem Beránkem.

Odvety jsou na programu za týden. V týdenních odstupech pak budou následovat zápasy 2. a 3. předkola, které rozhodnou o postupujících do základních skupin. Finále se uskuteční 21. května příštího roku v Moskvě.

Reklama