Hlavní obsah

Rarita na San Siru: obránce musel do brány, City vychytal bod! Anglická jednička, vtipkovali fanoušci

Praha

O víkendu přispěl gólem k výhře nad Southamptonem v anglické lize, ve středu obránce Kyle Walker vychytal Manchesteru City bod s Atalantou Bergamo v duelu Ligy mistrů (1:1). Ne, není to žert. Po vyloučení Brava, který o poločase nahradil zraněného Edersona, se Citizens ocitli bez brankářů, kouč Pep Guardiola vytáhl z lavičky Walkera. Tah se povedl, anglický reprezentant gól nepustil.

Sestřih zápasu Ligy mistrů Atalanta - Manchester CityVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Jestli jsem šel do brány dobrovolně, nebo jsem musel? Myslím, že tak napůl. Při tréninku občas brankáře škádlím, když střelu nechytí na první pokus. Teď jsem zjistil, že někdy prostě musíte udělat dva dotyky, abyste míč lapili," smál se hrdina večera Walker.

Co vběhl na trávník, čelil přímému kopu Atalanty. Přízemní rána Malinovského mu vyklouzla, míč ale okamžitě zkrotil. Fanoušci Manchesteru navzdory bizarním událostem neztratili humor, spustili pokřik „Kyle je anglická jednička".

Komické už bylo, když si 29letý obránce před lavičkou City přetáhl přes hlavu brankářský dres a nasadil rukavice. Guardiola ho poplácal po zádech a Walker vstoupil do děje. Scéně předcházelo šest minut nejistoty, kdy videorozhodčí zkoumal zákrok Brava na pronikajícího Iličiče. Nakonec hlavní arbitr náhradního gólmana City vyloučil. A Walkerův part mohl začít.

„Měli jsme štěstí, že jsme dovolili soupeři vypálit na Kyleho pouze jednou. Ale moc si cením jeho odvahy a touhy pomoct týmu v nelehké situaci," uvedl Guardiola. „Kyle to zvládnul fantasticky, chytil volný kop. Klobouk dolů před ním, má můj obdiv," dodal obránce Benjamin Mendy.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Kyle Walker se své netradiční role brankáře zhostil s přehledem

Neobvyklý obrázek s hráčem z pole v brance se stal pochopitelně terčem vtípků fanoušků i fotbalových expertů napříč Evropou. Někteří v nadsázce poukazovali, že z Walkera se stal třetí nejdražší brankář všech dob (obránce na Etihad přišel před dvěma lety z Tottenhamu za 50 milionů liber). Spousta přispěvatelů na sociálních sítích popíchla prvního brankáře městského rivala United tvrzením, že Kyle Walker má v tomto měsíci více čistých kont než De Gea.

„Jde o přirozený vývoj, že se Pep zbavuje svých brankářů," napsal na Twitteru legendární anglický útočník Gary Lineker s tím, že podle něj Guardiola zřejmě na San Siru představil svůj další pověstný taktický tah. Nyní však bude mít Guardiola bezesné noci, v neděli totiž Citizens cestují ke šlágru Premier League na půdu vedoucího Liverpoolu. Pokud se nedá jednička Ederson dohromady, mezi tyče půjde nerozchytaný Bravo. Na Ostrovech se od středeční půlnoci spekuluje, zda by mu kryl záda Walker...

Reklama