Hlavní obsah

Sparta říká rasismu ne!

Čtvrteční tisková konference, kterou uspořádala fotbalová Sparta Praha, se týkala boje proti rasismu. „Snažíme se proti rasismu bojovat všemi dostupnými prostředky,“ řekl tiskový mluvčí pražského klubu Lukáš Přibyl. Vedení Sparty komunikuje s fanoušky z kotle, najímá lidi v civilu, kteří by měli rasisty monitorovat a posilují kamerový systém.

Článek

Představitelé pražského klubu jsou přesvědčeni, že drtivá většina sparťanských fanoušků jsou slušní lidé. „Vše je otázkou jen několika jedinců. Někteří dokonce přišli na stadión s jediným cílem,“ řekl Přibyl. Že za bučení může jen málo diváků si myslí i asistent Horst Siegl: „Chtěli bychom proto, aby se ostatní fanoušci nenechali strhnout. Přál bych si, aby drželi s námi, toto na fotbal nepatří,“ řekl.

UEFA se před letošním pohárovým ročníkem rozhodla výrazně bojovat proti rasismu. Kluby, na jejichž stadiónech se rasismus objeví, čekají tvrdé tresty. „V Arsenalu jsou hráči s rozdílnou barvou pleti padesát na padesát. My si vážíme našich fanoušků, ale chceme říci rasismu ne. Vše by se totiž mohlo otočit proti Spartě a raději ani nechceme domyslet, co by se stalo, kdyby se opakovaly některé věci, které se vyskytly v zápase proti Liberci,“ přemýšlel trenér Bílek.

Sylvestreho už vítá potlesk

„Pro hráče není příjemné, když se takto chovají naši fanoušci. Dříve se dokonce stávalo i to, že bučelo na hráče svého vlastního klubu,“ zalitoval Řepka. Alespoň tento nešvar však již z ochozů českých stadiónů vymizel. Dnes například Ludovica Sylvestreho vítá potlesk. „Je vidět určitý posun,“ říká k tomu Přibyl.

Sparta bojuje s rasismem hned na několika frontách. V minulosti se zapojila do kampaně Českomoravského fotbalového svazu, která před nedávnem skončila. Do zápasu třetího předkola Ligy mistrů hodlá posílit kamerový systém a využít více civilních „zvědů“, kteří budou přímo v kotli. Vše pro to, aby se odhalila individua, která bučivé zvuky vydávají.

„S fanoušky z kotle pořádáme pravidelné schůzky,“ řekl Přibyl. Ale jak sám připouští, tato snaha je prozatím marná, protože viníci se na tyto srazy stejně nedostavují. „Spolupracujeme i s policií, která může s pachateli rozjet i trestní řízení. V této fázi by se už nejednalo o pouhý zákaz vstupu na stadión, ale v krajním případě i o hrozbu odnětí svobody. V plánu máme i prodej vstupenek do kotle na jméno,“ dodal tiskový mluvčí Sparty.

Reklama

Související témata: