Hlavní obsah

Johana nemůže tolik útočit, ale nový post mu sedí

Karel Felt

Ačkoli v Liberci hrála posila fotbalové Sparty Petr Johana na pravém kraji obrany nebo středové řady, na Letné jej trenér Jiří Kotrba tlačí na místo stopera. "V Liberci jsem aspoň mohl více útočit, což mám rád. Ze středu obrany to moc nepůjde," nevyvedla změna postu Johanu z míry. Naopak, libuje si: "Cítím se na novém místě mnohem lépe."

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

Máte za sebou větší část letní přípravy ve Spartě. Je hodně odlišná oproti liberecké?

Neřekl bych. Letní příprava má asi všude podobný charakter. Nejprve je o nabírání fyzické kondice, později o míči a sehrávání. Liší se snad jen v detailech. Po té fyzické části toho máte plné zuby, ať trénujete pod Kotrbou nebo pod Csaplárem.

Kádr Sparty se opět obměnil, jak jste na tom v obraně se zmíněných sehráváním?

Myslím si, že vcelku dobře, ale ideální to ještě není. Potřebujeme ještě nějaký čas si na sebe zvyknout. Zápas od zápasu se to však lepší. Samozřejmě záleží i na složení obranné čtveřice. Jsem přesvědčen, že do začátku ligy a hlavně do kvalifikace Ligy mistrů to bude v pořádku.

Jak se vám hraje s Tomášem Hübschmanem, s nímž byste měl vytvořit základní stoperskou dvojici?

Velmi dobře, protože Tomáš je kvalitní obránce. Nacházíme společnou řeč a pilujeme souhru, dobře se doplňujeme. Tím však nechci říct, že by se mi třeba s Jirkou Homolou hrálo hůř, ale typově už je to jiný hráč.

V Liberci jste hrál především na pravém okraji obrany nebo středové řady. Trenér Kotrba z vás dělá stopera. Na kterém místě sestavy se cítíte lépe?

Také v Liberci jsme začínal na místě středního obránce. Časem mě trenéři přemístili na její pravý okraj. Tam jsem se dostával častěji do ofenzívy, což mám rád. Ze středu obrany to nepůjde tak často, protože musíme jistit i útočící krajní obránce. Přesto se ve středu obrany cítím mnohem lépe.

Před Spartou je nyní jako prvořadý úkol postup do základní části Ligy mistrů. Má k tomu předpoklady?

Samozřejmě všechno ukáží až zápasy o postup, ale my jsme si všichni vědomi, že tento úkol prostě musíme splnit. Mužstvo je kvalitní, atmosféra je tu výborná, musíme postoupit. Nesmíme se ohlížet ani na to, s kým budeme hrát.

Cítíte na svoji osobu větší tlak než v Liberci?

Sparta je jako klub samozřejmě o něco výš, ale ten tlak na hráče je všude silný. Když hrajete v Liberci, třeba se to tolik nezdá, protože Sparta je víc na očích.

Pravidelně jste hrál v reprezentaci, pak jste z ní zmizel. Myslíte si, že z Letné je do ní blíž?

Zmizel jsem z ní především kvůli dlouhodobému zranění v minulé sezóně. Pochopitelně udělám všechno proto, abych se do reprezentace znovu vrátil, i když konkurence je veliká. Už jsem řekl, že Sparta je víc na očích, takže by z Letné do národního týmu mělo být i blíž. Pochopitelně všechno bude záležet na tom, jestli moje výkony budou natolik kvalitní, aby upoutaly trenéra Brücknera.

Reklama

Související témata: