Hlavní obsah

Pražská „S“ bojují o Ligu mistrů

Od středy 15. srpna bojují nejlepší evropské celky o účast v prestižní fotbalové Lize mistrů, zaručující mnohamiliónové příjmy. Sparta v úvodním zápase prohrála 0:2 s Arsenalem a může se pomalu chystat na Pohár UEFA, Slavia překvapivě vyhrála v Amsterodamu nad Ajaxem 1:0 a je krok od postupu do elitní společnosti.

Článek

Sparta dostala pro 3. předkolo jednoho z nejtěžších soupeřů, Arsenal patří k nejlepším týmům Premier League. Sparťanům se navíc proti anglickým klubům nedaří, nedokázali je porazit už dlouhých 24 let. Svoji sérii sparťané nepřerušili, v úvodním utkání prohráli na Letné 0:2, stejně jako před dvěma lety. Góly tentokrát vstřelili Fabregas a Hleb.

Tahákem pro diváky byl návrat kapitána české reprezentace Tomáše Rosického  na Spartu, odkud před lety zamířil do zahraničí. Rosický poprvé v kariéře nastoupil proti Spartě.

Spartě nevyšla víkendová generálka, v Plzni jen remizovala 0:0. Navíc v týdnu prodala do Wolfsburgu mladého stopera Šimůnka a proti Arsenalu tak nastoupila znovu v pozměněné defenzivní sestavě. Stoper Tomáš Řepka, který má s Arsenalem zkušenosti z angažmá ve West Hamu, pro disciplinární trest vynechal obě ligová utkání. Řepka úvodní zápas nedohrál, po ostrém zákroku Fabregase musel ještě před poločasem střídat. Kouč hostí Wenger nemohl počítat se zraněnými Adebayorem a Eduardem.

Slavii se pokouší už pošesté proniknout mezi elitu, předchozích pět skončilo těsně před branami prestižní soutěže. V Amsterodamu se slávisté museli obejít bez své největší letní posily Vladimíra Šmicra, která byl v obou utkáních 2. předkola proti slovenské Žilině napomínán a po dvou žlutých kartách měl automatický jednozápasový trest.

Sešívaní chtěli ve středu uhrát výsledek, který jim dá naději do odvety. Plán českému vicemistrovi vyšel náramně, po gólu Davida Kalivody z penalty vyhrála Slavia 1:0. Martin Vaniak zneškodnil penaltu Huntelaarovi. Ajax je ve složité situaci, do Realu Madrid pustil svoji hvězdu Sneijdera a po loňské blamáži v kvalifikaci LM s Kodaní si nemůže dovolit další zaváhání. Sebevědomí si Nizozemci zvedli ve víkendovém finále Superpoháru, který získali po výhře nad Eindhovenem. Za dva týdny je ovšem v Praze čeká složitý úkol.

Reklama

Související témata: