Hlavní obsah

Andrle si během volna našel čas i na Padrnose

MONTPELLIER/PRAHA

Po jedenácti dnech dřiny na Tour de France si cyklisté ve středu dopřáli první volný den. Český závodník španělské stáje ONCE-Eroski René Andrle měl konečně trochu víc času, aby si v klidu popovídal s krajanem Pavlem Padrnosem, který šlape na lídra Armstronga v americkém týmu USPostal.

Foto: USPostal

Český cyklista ve službách amerického US Postal Pavel Padrnos.

Článek

"Odpoledne jsem si s tím Američanem zašel na kafe," žertoval Andrle. "Bydlíme ve stejném hotelu, a protože on jezdí pořád vpředu, nemáme při etapě pomalu čas se pozdravit," narážel dobře naložený český cyklista na to, že borci z US Postal musí skoro pořád tahat peloton, protože mají ve svém středu majitele žlutého trikotu.

"Pepan musí pořád dupat. Když ho vidím, tak mám kolikrát radost, že jsem v ONCE," usmíval se Andrle. "Být v jeho roli, mám toho plné zuby. Ale strašně rád bych dělal to samé, kdyby náš tým byl v jejich situaci. Vyhrát Tour je pro každého obrovská motivace, jenže nám už se to letos nepovede," truchlil nad nepříjemným pádem španělského lídra Belokiho, jenž nedojel do cíle pondělní etapy a skončil v nemocnici se zlomeným krčkem, loktem a zápěstím.

:. Belokiho bodyguard Andrle
STRACH"Bojím se Tour jako zubaře"
HVĚZDĚ V PATÁCHNehne se od Belokiho
NEZAMĚSTNANÝPo lídrově pádu nemá, co dělat

Léčbu Belokiho prý zaplatí král

"Můj kamarád a spolubydlící Mikel Pradera mu volal v úterý do nemocnice. Joseba říkal, ať jsme všichni v klidu a bojujeme dál i za něj," prozradil Andrle. "Převezli ho z Marseille soukromým letadlem domů a co jsem slyšel, tak se o jeho zdravotní stav eminentně zajímal i španělský král Juan Carlos. Dokonce řekl, že veškeré léčebné výlohy jdou na jeho náklady."

Andrleho strašně mrzelo, že Beloki na Tour skončil, protože to byl jediný lídr ONCE. "Je to obrovská škoda pro něj, pro náš tým i celou cyklistiku. Beloki v horách dvakrát zaútočil a vypadalo to, že tady má Armstrong konečně soupeře." Druhý den, kdy španělský tým už pokračoval bez Belokiho, prý panovala téměř pohřební nálada. "Nikdo nevěděl, co má dělat, jeli jsme odevzdaně. Ani šéf nám nic nevyčítal. Na večeři nám pak řekl, že život jde dál. Moc by si přál, abychom aspoň vyhráli etapu," přiblížil Andrle obsah rozhovoru s Manolo Saizem.

Protože po rovinách jezdil jako domestik právě s Belokim, bude mít teď český závodník zřejmě volnou ruku. "Pradera, Galdeano a já se máme na rovinách pokoušet o úniky. Jaksche by možná mohl zkusit vyhrát soutěž vrchařů. Musíme se porvat alespoň o nějaký ten dílčí úspěch, i když vyhrát etapu na Tour je vždycky těžké a je k tomu mnohdy potřeba i štěstí."

Projeli se na kole

I když byl včera na Tour volný den, ani cyklisté ONCE úplně nezaháleli. "Vstával jsem v devět, pak snídaně a v půl jedenácté jsme vyjeli na dvouhodinový trénink," popsal Andrle. Vyjížďka prý nebyla povinná, ale šli všichni. "Jde o to se spíš protáhnout a projet se jen tak v klidu." Bydleli v Montpellieru, odkud se dnes přesunou na start další etapy v Narbonne.

"Všechno je tady zatím v pohodě, většinou jsou to špičkové hotely," pochvaluje si Andrle. Pestrý bývá i jídelníček, ale nikdo z cyklistů to nemůže přehánět. Drží se osvědčených pokrmů. "Ke snídani bageta, jogurt, vločky, marmeláda, troška kafe, před etapou k obědu většinou vaječná omeleta, špagety, rýže, šunka a sýr. Maso jíme většinou až k večeři, ale já si ho dám tak obden. A to ještě rybu nebo drůbež. Záleží na každém, jak je zvyklý a co mu sedí," popsal český závodník.

Věří Armstrongovi

Již dnes se Tour přehoupne do své druhé poloviny. Na programu jsou ještě dvě časovky a především těžké etapy v Pyrenejích. Může vůbec někdo ohrozit Armstronga a zabránit mu v pátém vítězství v řadě?

"Těžko říct, podle mě je po odstoupení Belokiho nejsilnější," myslí si Andrle. "Uvidíme, jak si povede Vinokurov v časovce. Solidně je na tom i Mayo, ale letos poprvé se stává středem pozornosti a a nevím, co s ním ten tlak udělá. Dobrý je i Ullrich, jenže na Armstronga ztrácí už přes dvě minuty," odhadoval Andrle.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články