Hlavní obsah

Sparta prohrála s Arsenalem a navíc přišla o Řepku

PRAHA

Pražská Sparta se ve středu večer na Letné střetla o postup do Ligy mistrů s anglickým Arsenalem. Se stejným soupeřem neuspěla již před dvěma lety. Domácí byli londýnskému celku vyrovnaným soupeřem, ale doplatili na ztrátu koncentrace v závěru zápasu. Do odvety Pražané nastoupí s dvougólovým mankem. Góly Arsenalu vstřelili Fabregas a Hleb.

Článek

Sparta se od úvodního hvizdu snažila tlačit před Lehmannovu branku a rychlým přístupem k soupeřovým hráčům znemožňovala Arsenalu obávanou kombinaci záložní řady. Příliš agresivní v napadání byl domácí kapitán Řepka, který byl rád, že za zkosení Van Persieho neviděl již ve třetí minutě žlutou kartu.

V 7. minutě se šikovně uvolnil na levé straně Kladrubský, ale na jeho centr Došek nedosáhl. O chvíli později se do otevřené obrany řítili čtyři hráči v rudých dresech, akci ale trestuhodně pokazil zbrklý Rezek. Tomu patřila i další chvíle, když si naběhl na přetažený centr a parádní křížnou střelou orazítkoval londýnskou tyč. Na druhé straně se k nebezpečnému zakončení zpoza vápna dostal osamocený Fabregas, ale Poštulka se vytasil s bravurním zákrokem.

Fabregas sestřelil Řepku, ten musel střídat

V 19. minutě si s ohněm zahrával Řepka. Ten se nechal při rozehrávce, jako poslední hráč Sparty před Poštulkou, obrat o balón. Jeho chybu Arsenal nedokázal potrestat. Ve třicáté minutě se k zemi definitivně skácel tahoun českého mistra Řepka, jenž několik minut před tím schytal žlutý zákrok od Fabregase. Spoluhráči ukazovali k lavičce, že zkušený borec bude muset ihned střídat, ten se ale dle pověsti tvrdého chlapíka vrátil zpátky do hry. Řepka i přes velkou snahu nemohl pokračovat ve hře, jeho místo zaujal Miloš Brezinský. Od té chvíle Letná doprovázela pískotem každý dotyk Fabregase s míčem.

Těsně před poločasem se novic na hřišti Brezinský zjevil po standardní situaci českého týmu před Lehmannem, střílený centr ale nedokázal razantněji tečovat. Poslední vážnou akcí první části utkání byl loket Van Persieho v obličeji Michala Kadlece při hlavičkovém souboji. Za nefér zákrok si nizozemský útočník vysloužil žlutou kartu.

Sparta doplatila na pasivitu

Začátek druhé půle nepřinesl fotbalové vzrušení, pouze několik nevybíravých zákroků na obou stranách. Šestapadesátá minuta patřila Nizozemci Van Persiemu, který se po uvolnění Rosického dostal ke střele z otočky. Zkušený Poštulka si s jeho pokusem poradil, dorážku nepřipustil včasným odkopem stoper Kadlec.

V 64. minutě měli domácí velké štěstí. Nebezpečný Van Persie se prosmýkl okolo Pospěcha, jenž tečoval následný pokus o centr těsně vedle Poštulkovy tyče. Sparťanům v této fázi zápasu viditelně docházely síly a jejich zhoršený pohyb byl vodou na londýnský mlýn. Trest za pasivitu na sebe nenechal dlouho čekat. Po další špatné rozehrávce domácích, tentokrát v podání nového kapitána Horvátha, se obranou prokličkoval Clichy, přiťukl volnému Fabregasovi a ten se tváří v tvář Poštulkovi nemýlil.

Gól Spartu probudil, rychlé vyrovnání mohl zařídit Kulič, těsně před ním ale ve vápně zasáhl Eboue. Ten samý hráč zkusil své štěstí i o několik okamžiků později, jeho střelu z otočky srazil brankář Lehmann na roh. Potlesku vestoje a skandování svého jména se dočkal kapitán reprezentace Rosický v 80. minutě, kdy jej vystřídal Song. Ani nový hráč na hřišti nedokázal zabránit další obrovské šanci domácích. Po centru Horvátha, který propadl klubkem těl, se vyznamenal Lehmann.

Sparta pokračovala v náporu, po závaru ve vápně anglického týmu se k zemi skácel Abraham, ale rozhodčí zůstal klidný. Na druhé straně nedokázal tísněný Van Persie ideálně vložit nohu do prudkého Fabregasova centru. Již v nastaveném čase chyběly centimetry dlouhánovi Doškovi, aby dosáhl na střílený centr Matušoviče. Vteřiny před závěrečným hvizdem ale udeřilo na druhé straně, když se prosadil Bělorus Hleb. Sparta i přes sympatický výkon odjede do Anglie s ne příliš nadějným výsledkem 0:2.

Sparta Praha - FC Arsenal 0:2 (0:0)
Branky: 72. Fabregas, 90+2. Hleb. Rozhodčí: Medina Cantalejo - Yuste Jiménez, Guadamuro (všichni Šp.). ŽK: Hušek, Kulič - Fabregas, Flamini, Van Persie. Diváci: 19 586 (vyprodáno).
Sparta: Poštulka - Pospěch, Řepka (37. Brezinský), Kadlec, Kladrubský - Abraham, Hušek, Horváth (86. Limberský) - Kulič, Rezek (59. Matušovič) - Došek. Trenér: Bílek.
Arsenal: Lehmann - Sagna, Touré, Gallas, Clichy - Eboue, Fabregas, Flamini - Hleb, Rosický (80. Song) - Van Persie. Trenér: Wenger.

Reklama

Související témata: