Hlavní obsah

Došly nám síly, shodli se sparťané po Arsenalu

Český fotbalový mistr z Letné sehrál s favorizovaným londýnským Arsenalem vyrovnanou bitvu o účast v Lize mistrů, přesto odešel poražen 0:2. Sparta zejména v prvním poločase a na konci utkání zle zatápěla slavným hvězdám Rosickému, Fabregasovi, Hlebovi a spol. Před odvetou za čtrnáct dní v Anglii to uznal i francouzský trenér soupeře Arséne Wenger.

Článek

Útočník Jan Rezek se tentokrát postavil na pravý kraj zálohy pražského celku a byl to on, kterému patřily první vzrušující chvíle utkání. Nejprve zbrklým zakončením zkazil nadějný brejk do otevřené obrany hostů a dobře postavený Došek mu za to po právu vyčinil. O chvilku později si ale rychlonohý hráč naběhl za obranu na přetažený centr a jen tyč zachránila brankáře Arsenalu od pohromy. „Snažil jsem se srovnat si balón tak, abych mohl co nejlépe vystřelit, ale dotírající Clichy mě trochu rozhodil. Díky tomu Lehmann střelu vyrazil na tyč,“ popsal situaci Rezek.

„Byl to velmi náročný zápas, v prvním poločase nás Sparta do ničeho nepustila. Navíc jsme měli při jedné jejich akci i velkou dávku štěstí,“ řekl uznale po utkání kouč Arsenalu Wenger. Těsně před poločasem ale konsolidovanou letenskou defenzivu oslabil odchod kapitána Tomáše Řepky, kterého zranil nešetrným zákrokem na půlícím kruhu španělský špílmachr Fabregas. „Chtěl mě trefit do kolena,“ soptil po zápase bouřlivák Řepka a dodal: „Snažil jsem se pokračovat, ale prostě to nešlo. Vždycky to takhle dopadne, když se těšíte na něco tak moc, jako já na tenhle zápas.“

Jeho místo ve středu obrany musel zaujmout ještě minulý týden liberecký Miloš Brezinský. „Řepka je náš klíčový hráč, ale výkon Brezinského byl příjemným překvapením,“ ocenil svého nového svěřence kouč Sparty Michal Bílek. Sám obránce věděl, že bude těžké nahradit stěžejní postavu mužstva, ale do zápasu naskakoval s dostatečným sebevědomím. „Hned po vstupu na hřiště se chytil dvěma vyhranými souboji a dokonce utkání hrál velmi dobře,“ dodal Bílek.

Hleb podtrhl vítězství v nastavení

Letenský lodivod byl po utkání viditelně zklamaný, v postup svého týmu už příliš nevěří. „Postup by byl velkým překvapením. Nikdy neříkej nikdy, ale šance nejsou příliš velké,“ mínil Bílek. První smrtelnou ránu jeho svěřencům zasadil ve dvaasedmdesáté minutě Fabregas, na nějž po odstoupení Řepky pískali diváci při každém kontaktu s míčem. Branka v Poštulkově síti byla vyústěním série nepřesností Letenských, kteří v rozehrávce kupili chybu na chybu.

Po Horváthově ztrátě míče ve středu pole se po rychlé akci radoval španělský mladíček v záloze Arsenalu, který definitivně upadl v nemilost letenských ochozů. „Po hodině hry nám začaly docházet síly a já sám jsem obrovskou chybou soupeři nabídl první branku,“ sypal si popel na hlavu náhradní kapitán Pavel Horváth. Jeho slova potvrdil i Bílek: „Na začátku druhé půle jsme neudrželi balón a to nás stálo mnoho sil při bránění rychlých výpadů.“

Sparta se v závěru dokázala vzchopit a přitlačila svého soupeře před jeho šestnáctku, těsně před konce ale po dalším rychlém kontru podruhé inkasovala. Střelecky se prosadil jiný člen hvězdné zálohy Kanonýrů Bělorus Alex Hleb. „V druhém poločase jsme naší hru zlepšili a dokázali to projevit i střelecky. Z výsledku mám radost, i když nám to ještě nezajišťuje postup,“ uzavřel spokojený Wenger.

Reklama

Související témata: