Hlavní obsah

Střelce Kalivodu vyzval kapitán, tak rozhodl

Václav Procházka (Amsterdam)Právo

Prst na pravé ruce vztyčil k nebi. Mohl jásat, jeho trefou fotbalisté Slavie pokořili Ajax. Alespoň v první části bitvy o vytouženou Ligu mistrů. David Kalivoda se z pokutového kopu nemýlí. Překonal i Stekelenburga v bráně Ajaxu čtvrt hodiny před koncem prvního utkání posledního utkání předkola.

Článek

Neměl moc času přemýšlet, zda na penaltu půjde. Vyzval ho kapitán. „Je nás na ni určených víc, ale Standa Vlček mi podal míč. Tak jsem šel. A jsem rád, že jsem to dal,“ rozplýval se Kalivoda po gólu, který Slavii přiblížil k účasti mezi klubovou elitou. „Ale jsme teprve v polovině,“ připomínal opatrně, ač se spoluhráči měl za sebou chvíle radosti před fanoušky, kteří dorazili do Nizozemska. A těžko kdokoli z nich mohl čekat optimističtější výsledek.

I hvězdného kanonýra Huntelaara zkrotila obrana a gólman Martin Vaniak. Co se mu honilo hlavou před důležitým momentem, penaltou, která mohla domácím přinést vedení? „Že to Huntelaar propálí středem, ale pak jsem viděl, že se kouká po mé levé straně, ale tušil jsem, že to dá na druhou, tak jsem ji zkusil, a málem jsem to přeletěl,“ líčil Vaniak situaci, kdy se domácí hvězdě nepovedlo ránu příliš umístit k tyči.

„Trochu podklouzl, měl jsem i štěstí,“ pokračoval protřelý gólman, který i dalšími takřka kouzelnými zákroky ničil soupeřovy šance. „Ale musíme být na zemi, ještě není vyhráno, Ajax je silný, v odvetě to bude těžké,“ mínil Vaniak, který neinkasoval už v pátém utkání v řadě. „Ale je to zásluha celého týmu,“ pravil.

Naplnily se plány kouče Slavie Karla Jarolíma. „Věděli jsme, že musíme být kompaktní v defenzivě, nechtěli jsme ale spoléhat jen na bránění. Podařilo se. Mužstvo se vyrovnalo i s agresivní hrou Ajaxu a děkuji Vaniakovi, který zatím čaruje,“ hodnotil zamyšleně Jarolím.

Reklama

Související témata: