Hlavní obsah

Blšany věří, že finančně přežijí

BLŠANY

O fotbalovém Chmelu Blšany se v posledních týdnech hovoří velmi často. Klub vyhlásil, že odehraje Gambrinus ligu s výrazně nižším rozpočtem, než byl loňský, který se pohyboval okolo 30 miliónů korun. Finanční rozvaha pro tuto sezónu nemá dosahovat ani dvacet miliónů. To je částka, o níž pochybují manažeři mnoha prvoligových i druholigových klubů.

Foto: PRÁVO

Blšanský kouč Günter Bittengel bude mít v příštím ročníku těžkou úlohu. Klub přiškrtil výdaje a pustil řadu hráčů základní sestavy.

Článek

"Filozofie vedení klubu je jasná. Raději mít rozpočet, který se dá naplnit, než se třást, jestli dohrajeme a tonout v obrovských dluzích," řekl Právu tiskový mluvčí blšanského klubu Jaroslav Kolář. "Odešli hráči, kteří byli pro klub drazí. Stavíme na mladých, kteří jsou levnější, co se týká výplat. Ale ti budou mít jistotu, že svoje peníze dostanou. Navíc mají šanci se ukázat. Budou hrát na doraz," dodal.

O tom, že by klub skončil předčasně kvůli finančním problémům, prý v Blšanech nepřemýšlejí. "Tohle vám nemohou stoprocentně zaručit ani kluby, které dostaly licenci bez potíží. Sparta i Slavie počítají s postupem do Ligy mistrů a s penězi za něj. Ale co bude, když to nevyjde, pochopitelně bych jim to nepřál. Do potíží se může během dlouhé sezóny dostat kdokoliv. Velký rozdíl je pak shánět do rozpočtu třeba sto miliónů nebo pět," nabídl svůj pohled Kolář.

Odešly hvězdy

V létě došlo v Blšanech k velkému pouštění žilou. Už v zimě odešel do německého Ahlenu Velkoborský. V létě zmizely z chmelařské obce další velké hvězdy týmu. Gólman Chvalovský volil druhou francouzskou ligu v Rouanu. Jiří Němec kývl v sedmatřiceti letech Spartě, Josef Němec se dohodl s Plzní, Tichota bude hostovat v Opavě a Žemlík posílí útok Příbrami. Bureš zatím s klubem trénuje, ale ani jeho odchod není vyloučen.

Mnoho hráčů s prvoligovými zkušenostmi v Blšanech nezůstalo. Do branky by však měl přijít v nejbližších dnech na hostování gólman Václavík ze Slavie.

"To by měla být první vlaštovka. Získali jsme šikovného stopera Šourka z Pardubic, na kraj obrany bojovníka Lukáče, který hrál v Austrálii, máme tu talentované dorostence Vráblíka a Trappa, víc šancí dostane Michal. Nesmíme zapomínat ani fotbalisty, jakou jsou Šelicha, Pleško, Horáček, Vorel, Čížek, Sýkora, Sourada, Pazdera nebo Devátý. V září by měl po zranění začít Pešír. Potřebujeme ještě dva tři borce a nebude to špatné," říkal optimisticky Kolář s tím, že záchrana je prvořadým úkolem.

Příbramský azyl

Blšany budou hrát v Příbrami, protože jejich stadión neprošel v licenčním řízení. "Problém je v rozměrech hřiště a okrajových zónách. Abychom splnili požadavky svazu, museli bychom zbourat barák proti hlavní tribuně a postavit ho znovu za deset miliónů korun. Přitom požadované rozměry 105 x 68 metrů a k tomu čtyři a pět metrů zóny po stranách a za brankou nejsou opřené o nic jiného než o požadavky jedné svazové komise. Podle mých informací požaduje UEFA minimum 100 x 61 metrů. Až zvítězí zdravý rozum a nikdo nebude vyžadovat svazové rozměry, mohou začít v Blšanech i další práce a rekonstrukce stadiónu. Do té doby by jakákoliv investice byla vyhazováním peněz," mínil Kolář.

O tom, že Blšany zaplatily Příbrami Žemlíkem celoroční nájemné, které by mělo dělat tři a půl miliónu korun, Kolář nic neví a takhle to ani necítí. "Přece ty peníze musejí projít nějakými účty a co když tam neodehrajeme celou sezónu," připomněl.

Blšany nebudou organizovat žádné zájezdy pro fanoušky, na to klub nemá. "Škoda že se měří pásmem chybějící metry a nemyslí se na fanoušky z Lounska, pro které byla liga jedinou zábavou, byť jich podle statistik chodilo v průměru asi o tři stovky méně než v Praze na Slavii. Věřím, že si na Blšany najdou cestu diváci v Příbrami. Asi by bylo rozumné, kdyby se vedení obou klubů domluvila na nějakém rozumném vstupném. V Příbrami se bude hrát liga každý týden a bylo by škoda, aby tím nakonec trpěli i naši hostitelé," hledal rozumné řešení situace Kolář.

Reklama

Související témata: