Hlavní obsah

Slavia s góly šetří, Ajax soupeřům nakládá

Václav ProcházkaPrávo

Vítězí, ale střelecké hody to v podání fotbalistů Slavie v rozbíhající se sezóně nejsou. Spíše palba naslepo. Ve čtyřech ligových zápasech šest gólů. Zato Ajax, soupeř v boji o Champions League, jich dal 12. Stačila mu na to dvě utkání v začínající nizozemské nejvyšší soutěži.

Článek

„Chtělo to trefit se dřív, proti Ajaxu by nás to mohlo mrzet,“ říká kouč Karel Jarolím po těsné výhře nad Brnem. Mohl jen kroutit hlavou nad tím, jak si jeho tým počínal ve všech předchozích šancích, než Vlček necelou čtvrthodinu před koncem překonal soupeřova brankáře.

„Jsme zbrklí, ted musíme být chytřejší,“ je jasné Vladimíru Šmicrovi, který by rád Slavii zařadil do kolekce týmů, s nimiž hrál Ligu mistrů. Zatím se mu to povedlo se všemi, v nichž působil. Po výhře 1:0 v Amsterdamu je k tomu i Slavia blízko. Ale i proti ní měl Ajax obří šance, dlouho v prvním utkání působil v ofenzívě hodně sebevědomě. Možná až příliš. Nakonec nedal ani penaltu. Huntelaar selhal. „Mohli jsme dostat tři góly,“ ohlíží se za prvním utkáním Šmicer.

Huntelaar se ale záhy ukázal v lize, dal čtyři z osmi gólů do sítě De Graafschapu. A proti Heerenveenu (4:1) tým dokonale obrátil nepříznivý vývoj utkání během 14 minut. „Je jasné, že Ajax je dobré mužstvo. Nepatří k top týmům, jako jsou Arsenal, Manchester či Liverpool, ale pořád jsou tam nebezpeční hráči, co umějí dát gól,“ připomíná Šmicer, že Ajax může ukázat v Praze sílu.

„Ale my nemůžeme 90 minut jen bránit, hrát na nulu nejde. Nesmíme soupeři dovolit jeho hru a musíme být nebezpeční. Jedině tak máme šanci,“ velí do boje o milióny Šmicer.

Slavia a Ajax v lize
Jablonec-SLAVIA 0:1, 54. Vlček. SLAVIA-Kladno 2:0, 50. Volešák, 58. Šmicer z pen. Budějovice-SLAVIA 1:2, góly Pražanů: 4. Kalivoda, 8. Šenkeřík. SLAVIA-Brno 1:0, 77. Vlček.
Graafschap-AJAX 1:8, branky Ajaxu: 36., 70., 90. a 90. Huntelaar, 55. a 59. Maduro, 42. Suaréz, 61. Bakircioglu. AJAX-Heerenveen 4:1, 44. a 58. Suarez, 45. Vermaelen, 52. Schilder.
Strahovská bitva Středeční odveta 3. předkola fotbalové Ligy mistrů se hraje ve 20.30 h, Strahov bude vyprodaný, fanoušky čekají prohlídky u vchodů i proto, že po minulém domácím utkání předkola se Žilinou musí klub zaplatit pokutu 10 000 švýcarských franků za vhazování světlic z hlediště. Přímý přenos vysílá ČT 2, redakce Sport.cz přinese z utkání on-line reportáž.

Reklama

Související témata: