Hlavní obsah

Jarolím: Nebudeme jenom bránit náskok

Trenér fotbalistů Slavie Karel Jarolím se může nesmazatelně zapsat do historie. Byl by totiž prvním koučem, který by dokázal dovést borce v sešívaných dresech do milionářské Ligy mistrů. Ta se zdá být pro tradiční český klub jakoby zakletá. Nizozemský Ajax Amsterodam je již šestým soupeřem, s nímž se Slávisté utkávají na cestě z předkola do hlavní fáze prestižní soutěže. Ve středu na Strahově se Šmicer a spol. pokusí v postup přetavit nadějné vítězství 1:0 na půdě soupeře.

Článek

Trenére, před vámi je možná nejdůležitější zápas v kariéře, co se vám honí hlavou?

Víme, co nás čeká, může to být historická událost pro Slavii. Zároveň je jasné, že proti nám nestojí žádný slabý soupeř. První poločas dopadl lépe pro nás a v pokračování máme výhodu - požene nás plný stadión. Samozřejmě doufáme, že to zvládneme.

Vyhovují Slavii spíš zápasy domácí, či na hřištích soupeřů?

Každý zápas je úplně jiný. Je nám jasná pohárová matematika a proto nebudeme náskok pouze bránit. Chceme být daleko nebezpečnější dopředu, než tomu bylo v prvním zápase.

S jakou taktikou vyrukujete na favorizovaného soupeře?

Nemyslím si, že bychom se pouštěli do bezhlavého útočení, ale když půjdeme dopředu, musíme být nebezpeční. I typově nemáme hráče pouze na defenzivu. Chceme hrát rychlý, kombinační fotbal se snahou o zakončení. Samozřejmě musíme být maximálně obezřetní směrem dozadu.

Na poslední utkání amsterodamského celku jste nevyslali žádného pozorovatele, znamená to, že máte soupeře dokonale přečteného?

Na zápas jsme nikoho neposlali, protože jej máme nahraný na kazetě. Rommedahl začal po jejich vstupu do ligy nastupovat na postu podhrotového hráč, vypadá to, že toto rozestavení bude platit. Udělali několik změn v sestavě, ale pojetí hry zůstává v podstatě stejné.

Ajax vstřelil v prvních dvou kolech nizozemské ligy dvanáct branek, z toho jde docela strach?

Já doufám, že si své střelecké štěstí vybral v předchozích dvou zápasech.

Střelecké štěstí si podle všeho vybral v minulé sezóně slávistický kapitán Vlček, v té nové totiž spaluje jednu šanci za druhou...

V posledním ligovém utkání proti Brnu se trefil. Doufám, že už se uklidnil. Je to hodný a poctivý kluk, kterého to moc trápí. Průběžně se o tom spolu bavíme, je potřeba, aby si to tolik nebral, hodil to za hlavu a příště v klíčových situacích zachoval chladnou hlavu.

Uvědomujete si, že se můžete nesmazatelně zapsat do historie Slavie?

Beru to jako každý jiný zápas. Cítíme šanci, ale taky si vzpomínáme, jak dopadly předešlé slávistické pokusy. Věřím svému mužstvu, že odvede výkon na hranici svých možností. K postupu je ale také potřeba správná porce sportovního štěstí.

Reklama