Hlavní obsah

Šmicer: Historický zápas přichází v nejvhodnější okamžik

Velice důležitou postavou by měl být při šestém slávistickém snažení o postup do hlavní fáze fotbalové Ligy mistrů zkušený Vladimír Šmicer. Navrátilec do klubu, jemuž pomohl v roce 1996 získat zatím poslední český titul, už na sebe v nejprestižnější evropské klubové soutěži upozornil. Výraznou měrou totiž přispěl k triumfu anglického Liverpoolu v takřka ztraceném finálovém zápase proti italskému AC Milán.

Článek

Jak vidíte výchozí pozice obou týmů do odvety?

Jsme velice spokojení s vítězstvím 1:0, které jsme přivezli z Amsterodamu. Víme o tom, že chce Ajax napravit loňský výpadek proti dánskému FC Kodaň, ale my se na utkání moc těšíme a věříme, že se nakonec budeme radovat my.

Necítíte na svou osobu příliš velký tlak, mezi fanoušky jste známý jako muž štěstěny?

My jsme věděli, že se v Amsterodamu nevyhrává a kluci to beze mě dokázali. Všech úspěchů v této sezóně jsme dosáhli díky týmovému pojetí. A tak doufám, že i já k němu budu moci přidat svůj díl. Nevadilo by mi, kdybych přinesl pověstné štěstí, zároveň se ale necítím jako nějaký zachránce.

Patříte zároveň k nejzkušenějším hráčům týmu, povzbuzujete ty nezkušené, aby nebyli nervózní?

Všichni cítíme zdravou nervozitu. Byl jsem překvapený, jak to mladí kluci zvládli na Ajaxu. Zítra tu navíc budou fanoušci jako dvanáctý hráč a to nám všem jistě moc pomůže.

Vysoká vítězství Ajaxu z úvodu tamější ligy budí respekt. Bude soupeř ještě nebezpečnější než při vašem prvním vzájemném střetnutí?

Poslední dva zápasy jim dodaly sebevědomí. Navíc budou rozehranější. To vše znamená, že do zápasu půjdou bez obav a sebevědomě. Jejich největší předností je, že se dokáží dostat do šancí a proměnit je.

Jaká strategie bude podle vás na Nizozemce platit?

Můžou mít klidně balón na noze, ale když ho budeme mít my, musíme útočit.

Představoval jste si takhle skvělý úvod ve staronovém angažmá, když jste v létě na nabídku vrátit se do Slavie kývl?

Nečekal jsem, že to bude takhle skvělé. V prvním přátelském utkání jsme dostali 3:0 od Teplic, a tak jsem pochyboval. Teď hrajeme o postup do Ligy mistrů s Ajaxem a já si myslím, že tento zápas pro nás přichází v nejvhodnější okamžik. Daří se nám v lize, máme výborný start do sezóny a všichni cítíme šanci na postup.

Dlouho jste nehrál takto těžký zápas, nemáte z toho trochu strach?

Bude to moc těžký zápas. Takové jsem hrál v Anglii nebo reprezentaci. Ale kvůli takovýmto utkáním jsem se do Slávie vrátil a moc se těším, až vyběhnu na trávník.

Reklama

Související témata: