Hlavní obsah

Sparta se chce pokusit o zázrak, ale Arsenal prý odvetu nepodcení

LONDÝN

Bylo by to obrovské překvapení, pokud by se podařilo fotbalistům Sparty Praha probojovat do Ligy mistrů. V prvním domácím utkání předkola prohrál český mistr s Arsenalem 0:2 a případný postup by se rovnal prvotřídní senzaci. Bílkův tým se o ni chce přesto pokusit, nicméně soupeř, k jehož oporám patří reprezentační kapitán Tomáš Rosický, před odvetou vzkázal, že zápas v žádném případě nepodcení.

Článek

Arsenal si postup přiblížil v závěru prvního utkání, kdy vstřelil druhý gól. Jednobrankový rozdíl by ještě dával Spartě možnost na spřádání postupových plánů, takto jsou naděje Letenských spíše teoretické. "Přece ale neřekneme, že si tam jedeme užívat pěkného stadiónu. Dokud bude šance na postup existovat, rozhodně nedáme soupeři nic zadarmo a budeme bojovat," slíbil za hráče Zdeněk Pospěch, který by mohl na stadiónu Emirates vyběhnout dokonce s kapitánskou páskou.

To by se ale stalo jen za předpokladu, že by nemohli nastoupit Tomáš Řepka či Pavel Horváth, o jejichž startu se ještě o víkendu hodně pochybovalo. Horváth po derby na Žižkově oznámil, že v úterý místo do Londýna zamíří na operaci třísel, a o startu Řepky se vyslovoval trenér Michal Bílek značně skepticky. Jenže v pondělí už bylo všechno jinak. "Je možné, že se dostanou na hřiště oba dva," řekl překvapivě kouč.

V brance bude proti Spartě stát Almunia

Ani Bílek se nepovažuje za snílka, který by si neuvědomoval, v jak svízelné situaci jeho tým je. "Nejedeme tam ale dělat sparingpartnera, soupeř se může připravit na stejně těžký zápas jako na Letné," vzkázal do Londýna. Připomněl, že Arsenal se někdy v domácích zápasech trápí, zvlášť v počátku utkání.

Kádr soupeře se za dva týdny změnil poměrně výrazně. Do pořádku se sice dal Adebayor, ale trenéru Arsénu Wengerovi začali ubývat defenzivní hráči: k dispozici nejsou Gallas, Eboué a nově také zřejmě Sagna, v brance místo Lehmanna bude stát Almunia.

Angličtí experti odvetě skoro už ani nevěnují pozornost. Tak moc jsou přesvědčeni o tom, že je postup hotovou záležitostí. Dokonce ani boj o vstupenky nebyl tak velký jako jindy. Avšak v kabině Arsenalu prý o podcenění zápasu nemůže být ani řeč. Wenger už po prvním utkání uvedl, že největší chybou by bylo oslavovat postup.

Podobně mluvil v posledních dnech také Rosický, který ze svého působení na Letné dobře zná sparťanskou zarputilost. "Už v Praze jsme tušili, že jde o cenný výsledek, ale pokud bychom nehráli stejným způsobem a se stejným zaujetím i nyní, měli bychom v odvetě velké problémy," uvedl na svém webu.

Rosický: Věřím, že Spartu nepodceníme

Sparta se podle něj nebude bát odehrát otevřenou partii. "Já ale věřím, že Spartu nepodceníme a do Ligy mistrů vstoupíme razantně. Splnili bychom tak jeden ze svých základních letošních úkolů a také získali klid pro zbytek podzimu," věří český reprezentační kapitán.

Sparta se představí na půdě Arsenalu potřetí během posledních sedmi let, ale na bodový zisk stále čeká. Předchozí porážky se zrodily na bývalém stadiónu v Highbury, který měl pro hráče i fanoušky zvláštní kouzlo. Nynější chrám, který leží jen několik set metrů od toho bývalého, však působí rozlehleji a Arsenal se na něm zatím stále rozkoukává.

Zápas na něm začne ve 21:05 SELČ, utkání bude rozhodovat belgický sudí Frank De Bleeckere, přímý přenos odvysílá program ČT4.

Reklama

Související témata: