Hlavní obsah

Poštulka se vrací na Arsenal, ale na Highbury rád nevzpomíná

LONDÝN

S respektem k soupeři, ale bez výrazného strachu z výsledku vyrazí brankář sparťanských fotbalistů Tomáš Poštulka ve středu večer ke svému druhému utkání na stadiónu Arsenalu. Jeho vzpomínka na předchozí londýnské vystoupení ale není příliš příjemná: před sedmi lety si zachytal při porážce 2:4 na Highbury, nyní ho čeká premiéra na stadiónu Emirates.

Foto: AC Sparta Praha

Tomáš Poštulka na tréninku fotbalové Sparty

Článek

Poštulka a jeho jmenovec Rosický, který nastoupí za soupeře, budou jedinými pamětníky tehdejších soubojů. Tehdy byli ještě spoluhráči, ale brzy oba vyrazili na další angažmá a rudý dres opustili. Poštulka až do loňska chytal v Teplicích, zatímco Rosický zamířil do světa: nejdříve do Dortmundu a před rokem do hrdého Arsenalu.

Tehdy na Highbury byli oba v pořádné permanenci. Poštulka čtyřikrát inkasoval a Rosický byl střelcem posledního gólu utkání. Zapsal se tak do paměti fanoušků soupeře, ale dobře si celou situaci vybavil po letech i Poštulka. "Bylo to z mého pohledu po levé straně. Několik hráčů obešel a pak pálil na bližší tyč, což Seaman nemohl vidět," usmál se při vzpomínce na gól někdejšího spoluhráče.

Později se jejich cesty rozešly a podle Poštulky bylo jen dobře, že si to současná reprezentační opora namířila nejdříve do Německa. "Už tehdy bylo všechno nastartováno tak, aby ho čekala velká kariéra. Herně i mediálně, všechno sedělo, ale těch pár let v Dortmundu mu rozhodně prospělo," řekl novinářům Poštulka, který může během středečního utkání čelit Rosického pokusům.

Poštulka: Emirates ve mně nebudí takovou hrůzu jako Highbury

Zvláště v domácích duelech totiž reprezentační kapitán pálí ze všech pozic, nedávno mu sečetli během jednoho duelu sedm střeleckých pokusů. Brankář by byl proto rád, kdyby Rosický svou letošní střeleckou smůlu nepřerušil právě nyní. "Se strachem do zápasu jít ale nemůžeme. Možná je dobře, že máme mužstvo, které už něco pamatuje a nohy se mu jen tak nerozklepou, navíc nynější stadión už nebudí takovou hrůzu jako Highbury. Tam to byl skutečný kotel," zavzpomínal na někdejší start pod trenérem Ivanem Haškem.

Také srovnávat tehdejší a nynější tým Arsenalu prý rozhodně nelze. "Pořád to je sice techničtější fotbal, než je v Anglii zvykem, ale ten systém se trochu změnil, zvlášť po odchodu Henryho," připomněl třiatřicetiletý gólman.

Tehdejší zápas pro něj ale mohl zůstat noční můrou, vždyť za půl hodiny třikrát inkasoval a schylovalo se k velkému debaklu. Tentokrát si však nemohou sparťané dovolit zaváhat ani jednou, jinak se mohou i s postupovou teorií rozloučit. "Arsenal loni doma uhrál spoustu remíz, a pokud bychom vstřelili gól, asi by ho to mohlo dostat z rovnováhy. To by ještě mohlo být zajímavé," zasnil se brankář nad možností, jak londýnskému velkoklubu zkomplikovat předem nalajnovanou cestu do prestižní soutěže.

Sparťané si prý nemohou dovolit ani případné myšlenky na vendetu za Fabregasův zákrok, kterým v Praze zranil kapitána Tomáše Řepku. "O tom nemůžeme přemýšlet, to bychom neměli žádnou naději na úspěch. Naší silnou zbraní musí být naprostá soustředěnost," prohlásil zkušený brankář před londýnskou odvetou.

Reklama

Související témata: