Hlavní obsah

Nizozemci se obávají o zahraniční renomé Ajaxu

Nizozemský tisk varoval po předčasném vyřazení Ajaxu Amsterodam z Ligy mistrů před ztrátou zahraničního renomé, které dosud klub slavného jména měl. Po vyřazení od Slavie Praha se Ajax neprobojoval do elitní soutěže už podruhé za sebou a přijde nejen minimálně o 13 miliónů eur, ale jeho mladí hráči nebudou moci sbírat zkušenosti na mezinárodním fóru, zdůrazňují ve čtvrtek nizozemské deníky.

Článek

"Klub spadl do kategorie 'šedých myší'," napsal list Algemeen Dagblad v komentáři. Neúčast v lize šampionů pak může pro mladé hráče jako Huntelaara, Vermaelena, Heitingu či Emanuelsona znamenat zastavení v rozvoji, míní deník.

Podobně jako český tisk vyzdvihla také nizozemská média výkony slávistů Stanislava Vlčka a brankáře Martina Vaniaka, kteří se hlavní měrou zasloužili o vyřazení renomovaného soupeře. Autor obou domácích gólů Vlček si vysloužil přezdívku kat Ajaxu, Vaniaka noviny označily za slávistického hrdinu, který svými zákroky rozhodl obě vzájemná utkání.

Algemeen Dagblad vyzdvihl především Vaniakův "fantastický" výkon a zdůraznil, že to byl právě český gólman, kdo vychytal pražskému týmu i díky zneškodněné penaltě vítězství už v prvním zápase. Kapitána slávistů Vlčka označil za kata Ajaxu deník De Volkskrant. Speciálního uznání se od něj ale dočkal opět hlavně brankář Vaniak, "který za stavu 1:1 předvedl pět brilantních zákroků, díky nimž neumožnil Ajaxu jít do vedení."

Reklama

Související témata: