Hlavní obsah

Experti: Postup přes Ajax je pro Slavii impulzem do nové éry

Impulzem do nové éry, s kterou souvisí výstavba stadiónu ve Vršovicích, je pro pražskou Slavii podle fotbalových odborníků její historicky první postup do základní skupiny Ligy mistrů přes Ajax Amsterodam. Sešívaní prý oproti předchozím pěti pokusům o proniknutí do nejprestižnější klubové soutěže světa psychicky vyzráli a především vhodně posílili svůj kádr.

Článek

Milióny a zkušenosti z Ligy mistrů mohou Slavii podle trenérů pomoci přiblížit se Spartě, která měla v posledních letech v českém fotbale výsadní postavení.

Z Pražanů v duelu s Ajaxem čišelo sebevědomí, které jim v předchozích letech chybělo. "Slavia působila nesmírně vyzrále, byla sebevědomější. Určitě jí pomohl příchod Vladimíra Šmicra, tím získala velkou zkušenost. Skvěle se uchytily posily jako Dřížďal nebo Brabec, musím vypíchnout výkon Martina Vaniaka," uvedl bývalý trenér Mostu Zdeněk Ščasný.

´Sešívání´ si postup zasloužili. "A to nejen za ty výkony v zápase s Ajaxem, které měly nespornou kvalitu. V obou utkáních se prezentovali vynikajícím způsobem a je to skvělý úspěch pro celý český fotbal," pokračoval Ščasný, který Ligu mistrů okusil s Panathinaikosem Atény. "Slavia prolomila prokletí, mají tak velkou aktuální formu, že jsou i v základní skupině schopni porazit silné celky," mínil.

A co červeno-bílým může postup přinést? "Je to dvojsečné. Z krátkodobého hlediska jim to může ublížit v lize, která bude s Ligou mistrů v kolizi. Z dlouhodobého hlediska je to ale krok dopředu a v kombinaci se stadiónem, penězi a zkušenostmi z Ligy mistrů bude teď Slavia nesmírně silná."

Podobný názor má i trenér reprezentační jednadvacítky Vítězslav Lavička. "Pro Slavii teď přišla vlna pozitivních zpráv. Dostavuje se stadión, z ekonomického i sportovního hlediska jí to pomůže. Slavia může být hodně silná," prohlásil bývalý kouč Liberce.

Úspěch Pražanů je prý impulzem pro celý český fotbal. "Z celého srdce Slavii postup přeji. Je to historický úspěch. Podařilo se jí poskládat výborný tým. Ti, co přišli, přinesli kvalitu a zkušenost. Slavia se v tom dvojzápase tak skvěle prezentovala, že jí to dává velké předpoklady i do skupiny," souhlasil Lavička se Ščasným.

Brněnský kouč Petr Uličný zdůraznil vyváženost mužstva. "Na lavičce je zřejmě nejlepší trenér v lize. Mají to dobře poskládané, v brance Martin Vaniak, v útoku Standa Vlček, vedle nichž jsou běhaví chlapci jako Janda nebo Suchý. Ten hraje skvěle," prohlásil Uličný.

Slavii podle něj psychicky pomohlo vyřazení Žiliny. "Ta je ve slovenské lize famózní a musím se přiznat, že jsem čekal, že Slavii porazí. Rozhodly maličkosti, Slavia potom nabrala sebevědomí a hráči si věřili. Trenér se na ně snažil přenést pozitivní myšlení," všiml si Uličný.

Zásadní roli při postupu připsal Vaniakovi. "Kdyby tam stál jiný brankář, tak je to 2:1 pro Ajax a je konec," připomněl skvělé zákroky proti hlavičkám Huntelaara a Stama. A co pro sešívané postup znamená? "Cítím, že začíná nová slávistická éra. Pro Slavii je to zelená, takový odrazový můstek. Roste jim stadión, získají milióny, čímž se můžou zařadit po bok Sparty. Mohou hrát dominantní roli v lize, přiláká to spoustu slávistických fanoušků," dodal.

Reklama

Související témata: