Hlavní obsah

Čech byl podruhé vyhlášen nejlepším brankářem Ligy mistrů

MONTE CARLO

Český brankář Petr Čech ve čtvrtek v Monte Carlu převzal cenu pro nejlepšího brankáře minulého ročníku fotbalové Ligy mistrů. Na galavečeru spojeném s losováním základních skupin se po roční přestávce vrátil na pomyslný trůn. Na pódium ho následovali tři hráči AC Milán, který Ligu mistrů vyhrál: Paolo Maldini jako nejlepší obránce, Clarence Seedorf s cenou pro záložníky a král mezi útočníky Kaká, který byl zároveň oceněn jako nejlepší hráč celého ročníku.

Článek

Čech trofej poprvé získal před dvěma lety, loni ho vystřídal strážce branky Arsenalu Jens Lehmann. Minule český gólman o galavečer přišel kvůli derby s Tottenhamem a hosty v sále pozdravil jen prostřednictvím předtočeného videozáznamu. Tentokrát si slavnostní okamžik nenechal ujít. Zvláště když pro něj UEFA poslala do Londýna soukromé letadlo a svěřila mu i první část čtvrtečního losování Ligy mistrů. Trofej mu předal někdejší slavný sovětský gólman Rinat Dasajev.

Čechův nejčerstvější individuální úspěch je o to cennější, že část Ligy mistrů musel kvůli vážnému zranění hlavy vynechat. Loni na podzim stihl odchytat dva zápasy v základní skupině a pak se vrátil až na jarní vyřazovací část. Na cestě do semifinále, v němž Chelsea vypadla s Liverpoolem až na penalty, tak nastoupil celkem v osmi zápasech a v nich inkasoval jen čtyři góly.

Čech: Je to pro mě odměna

"Je to velká odměna za to, že jsem se dokázal vrátit po těžkém zranění hlavy. Všechny síly, které jsem měl, jsem vložil do návratu. Musím říct, že jaro se mi povedlo, což zřejmě rozhodlo," uvedl Čech na své internetové stránce. Sám by zvolil Ikera Casillase z Realu Madrid. "Má velice stabilní výkonnost a líbí se mi jeho styl," dodal.

Pro slavnostní večer si prý žádný projev nepřipravoval. "Já spíš vždycky improvizuju. Navíc jsem ani nevěděl, jestli se mě budou vyptávat francouzsky nebo anglicky," řekl a za velkou čest označil to, že mu UEFA svěřila část losovacího aktu. "Komu z lidí se poštěstí, že mu na ruce kouká celá Evropa? I já jsem byl zvědavý, jaké lístky vytáhnu, a říkal jsem si: Dneska mi asi v některých klubech budou nadávat, že jsem je nalosoval do těžké skupiny," prohlásil jo čtvrtečním losu český brankář.

Čech se hned v noci vrací do Londýna. "Ten Superpohár bych rád viděl, ale je pro mě mnohem důležitější být připravený na nedělní bitvu s Aston Villou. Nesmím nic podcenit," dodal.

Vedle dvou trofejí za Ligu mistrů má Čech ve své sbírce ještě cenu pro nejlepšího gólmana světa za rok 2005 v anketě historiků a statistiků a třikrát získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu České republiky.

Reklama