Hlavní obsah

Silné evropské kluby nechtějí Platiniho reformu

PAŘÍŽ

Plány šéfa Evropské fotbalové unie Michela Platiniho na reformu Ligy mistrů narážejí na stále silnější odpor u nejmocnějších evropských klubů. Skupina G14, která v současnosti sdružuje 18 nejbohatších klubů starého kontinentu, se sejde 13. září v Bruselu, aby se poradila, jak Platiniho reformu zastavit.

Článek

Prezident skupiny G14 a šéf Olympique Lyon Jean-Michel Aulas v rozhovoru pro list L´Equipe kritizoval záměry svého slavného krajana. "To nepřinese zlepšení Ligy mistrů, naopak soutěž se rozbředne," prohlásil Aulas.

Platini své plány představil v minulém týdnu v Monte Carlu. Nejpodstatnější změnou v nich je to, že kluby ze dvanácti nejlepších zemí podle žebříčku by postupovaly do Ligy mistrů přímo. Mistři z ostatních zemí včetně České republiky by na ně nemohli narazit v kvalifikaci a "zbytek Evropy" by tak měl v hlavní soutěži zajištěno šest míst. Další čtyři místa by obsadily nejlepší kluby z kvalifikace 16 vítězů národních pohárů.

Skupina G14 hledá v boji o zachování současného stavu spojence. Podle agentury SID by se na schůzce v Bruselu měla rozšířit na 50 klubů. Které nové kluby byly přizvány, zpráva neuvádí.

Reklama

Související témata: