Hlavní obsah

Nový McLaren opět neprošel nárazovými testy

SILVERSTONE

Dlouho očekávaný nový monopost stáje McLaren neprošel už podruhé povinnými nárazovými testy. Vůz s označením MP4-18, který si měl odbýt závodní premiéru v nedělní Grand Prix Velké Británie, podle výkonného ředitele Martina Whitmarshe těsně neuspěl ve zkoušce bočních nárazů.

Foto: ČTK/EPA

Skot David Coulthard ze stáje McLaren-Mercedes testuje na okruhu ve španělském Jerezu vlastnosti nového monopostu

Článek

Jelikož od poloviny července konce srpna platí zákaz testování, nasazení vozu do seriálu mistrovství světa se tak znovu výrazně zdrží. "Prošli jsme všemi konstrukčními testy až na zkoušku vlivu bočních nárazů," přiznal Whitmarsh.

"Na straně vozu jsou čtyři stavební prvky. Předpisy požadují, aby každý z nich nepohlcoval více než 35 procent energie z nárazu. Jeden z nich ale absorboval 35,1 procenta," vysvětlil.

Premiéra až na GP Itálie

McLaren poprvé neprošel testy před měsícem. "Je to velice malý rozdíl. Samozřejmě, že jsme zklamaní, ale nemyslím, že nám to přidělá příliš problémů. Buňka pro přežití pilota zůstala naprosto nezasažená," prohlásil Whitmarsh.

Vývojové práce na novém autě nejprve pozdržely nehody testovacího pilota Alexandra Wurze a Kimiho Räikkönena, při nichž doznaly monoposty velké újmy. Nyní se tak jejich premiéra odsune až na 14. září, kdy je na programu Velká cena Itálie v Monze. Tak pozdě ještě nikdy nikdo nový stroj do šampionátu nenasadil.

Ještě v průběhu letošního roku přitom McLaren začne pracovat na vývoji nového modelu MP 4/19 na příští sezónu. Zatím je vedení týmu spokojeno s tím, jak si Räikkönen počíná s loňským monopostem. Fin je v celkovém pořadí druhý za Němcem Michaelem Schumacherem.

Reklama

Související témata: