Hlavní obsah

Startuje Liga mistrů, na nejvyšší mety myslí i tři Češi

PRAHA

Fotbalová Evropa je na nohou, v úterý večer vypukne další ročník nejslavnější klubové soutěže Ligy mistrů a na konci maratónu bude příští rok v květnu dva nejlepší týmy čekat cesta do Moskvy, kde se finále uskuteční. Český fotbal v základních skupinách, kde se za pouhou účast inkasuje více než stomilionová prémie, bude mít druhého zástupce v historii: po Spartě, která mezi elitou chybí druhý rok po sobě, se na velké souboje premiérově těší její odvěký rival Slavia.

Článek

Pražané do LM vstoupí až ve středu domácím soubojem se Steauou Bukurešť a ve společnosti Arsenalu a Sevilly budou patřit k outsiderům, ale další čeští vyslanci v Lize mistrů hodlají výrazně otisknout svoji stopu. Tedy stejně jako v minulém ročníku, kdy obránce Marek Jankulovski s AC Milán jako třetí Čech v historii soutěž vyhrál. Na čtvrtý pokus touží po finálové účasti brankář Petr Čech se svojí Chelsea, velké ambice netají ani další londýnský klub Arsenal s reprezentačním kapitánem Tomášem Rosickým.

Do širšího okruhu favoritů se řadí i Olympique Lyon, kde působí útočník Milan Baroš. Toho ve středu čeká prestižní duel na hřišti Barcelony, tedy klubu, jehož hru odmalička obdivoval. Alespoň na postup ze základní skupiny pomýšlí Šachtar Doněck a jeho obránce Tomáš Hübschman, a také Celtic Glasgow, tým záložníka Jiřího Jarošíka, jejichž vzájemný souboj se odehraje na Ukrajině v úterý.

AC Milán zahájí proti Benfice

Mnohem větší pozornost ale poutají jiné zápasy úterního programu. V akci se představí obhájce titulu AC Milán v souboji s Benfikou Lisabon a také finalisté z Liverpoolu, které čeká výjezd do Porta. Anglický velkoklub a vítěz LM z roku 2005 bude v letošní sezóně hodně spoléhat na největší letní posilu Fernanda Torrese, který si před přestupem z Atlétika Madrid nikdy v prestižní soutěži nezahrál. "Každý chce hrát pohárové zápasy, prostě být mezi nejlepšími. A já se Liverpoolu chci odvděčit mnoha góly," prohlásil španělský kanonýr, za nějž Liverpool vysázel miliardu korun.

Svojí aktuální formou se ale chtějí pochlubit i další velcí adepti na vítězství: Chelsea hostí Rosenborg Trondheim a Real Madrid pak Werder Brémy. Kouč Chelsea José Mourinho načíná na Stamford Bridge už čtvrtou sezónu, a přestože na anglické půdě už vyhrál všechny možné trofeje, v Lize mistrů byly jeho maximem dvě semifinálové účasti, v nichž Chelsea v letech 2005 a letos pokaždé vypadla s Liverpoolem.

Letos "Modří" i s Čechem v brance touží bariéru prolomit, ambiciózní šéf Chelsea a ruský miliardář Roman Abramovič by si totiž moc přál, aby svůj klub přivezl na finálový duel do své rodné vlasti. "Chceme letos uspět na všech frontách, finále Ligy mistrů je jedním z velkých cílů," prohlašoval už před sezónou Čech. Chelsea ale na startu sezóny zatím formu moc nemá, z šesti ligových zápasů vyhrála jen třikrát. Mužstvu citelně chybí branky loňského nejlepšího střelce Didiera Drogby a ofenzivního záložníka Franka Lamparda, ti kvůli zranění nezasáhnou ani do zápasu s Rosenborgem.

Výsledky Realu nahánějí strach

Strach naopak soupeřům musejí nahánět výsledky Realu Madrid. Jeho nový kouč Bernd Schuster jej přivedl k úvodním třem ligovým výhrám, což je pro "Bílý balet" nejlepší start do soutěže po 16 letech. Nyní se Schuster touží vytáhnout i proti svým krajanům z Brém. I kvůli tomu, že Real čeká 300. zápas v LM a jubileum si nehodlá pokazit.

"Do Ligy mistrů chceme vstoupit tak dobře, jako do domácí soutěže. Přitom v přípravě se říkalo, jak hrajeme špatně, a že nejsme dobrý tým. Tak jsme všem odpověděli," poznamenal se zadostiučiněním obránce Fabio Cannavaro. Brémy by pro Real měly být snadným soustem, v bundeslize se krčí až na 13. místě a v pátek utrpěly tříbrankový debakl v Dortmundu. Navíc jim budou chybět zraněné opory: bek Fritz a motory záložní řady Frings, Borowski a Carlos Alberto.

Úterní program (začátky 20:45):
Skupina A:
Olympique Marseille - Besiktas Istanbul,
FC Porto - FC Liverpool.
Skupina B:
Schalke 04 - FC Valencie,
FC Chelsea - Rosenborg Trondheim.
Skupina C:
Real Madrid - Werder Brémy,
Olympiakos Pireus - Lazio Řím.
Skupina D:
AC Milán - Benfica Lisabon,
Šachtar Doněck - Celtic Glasgow.

Reklama