Hlavní obsah

Slavia bude čelit týmu Maradony z Karpat

PRAHA

I Maradona z Karpat bude u premiéry Slavie v Lize mistrů (středa od 20:45 na Strahově, vysílá ČT 2). Coby kouč povede Gheorghe Hagi, přirovnávaný ke slavnému Argentinci, do boje rumunský velkoklub -Steauu Bukurešť, vítěze Poháru mistrů, vůbec prvního a s CZ Bělehrad dosud jediného z východní Evropy.

Článek

„Do Steauy mě zlákalo srdce,“ pravil Hagi v létě, kdy se ujal trenérské pozice v kdysi prominentní klubu blízkém armádě i diktátoru Ceausescovi. V šestaosmdesátém dobyl triumf v nejprestižnější evropské klubové soutěži po penaltovém rozstřelu, v němž famózními zásahy rozhodl brankář Ducadam.

Sám Hagi pak byl až u další finálové účasti Hvězdy, jak zní překlad názvu klubu, v roce 1989. Ale to už Steaua dostala napráskáno 0:4 od AC Milán. „Pracujeme na příběhu nových úspěchů,“ nechal se slyšet Hagi na počátku angažmá a s ním i George „Gigi“ Becali, kdysi hráčský agent, nyní politik, obchodník a majitel klubu, který se naposledy výrazněji ukázal v Poháru UEFA, loni hrál semifinále.

Hagimu se nelíbil přístup hráčů v Temešváru

Hagi se vrátil do Steauy ve svých dvaačtyřiceti po sedmnácti letech. Během nich hrál v Realu Madrid, Barceloně, Galatasarayi, nastoupil 125krát za národní tým, ale jako trenérovi se mu tolik nevedlo, ať už to bylo u reprezentace nebo s Galatasarayem, Bursasporem či s Temešvárem, odkud loni utekl. Nelíbil se mu přístup hráčů. „Temešvár je poslední klub, který jsem kdy v Rumunsku trénoval,“ pravil tehdy nejlépe placený kouč v zemi. Ale záhy byl, opět za velké peníze, ve Steaue.

Ani s ní se mu nevede, v lize je sedmá. Nedala gól už třikrát v řadě, naposledy hrála 0:0 s Rapidem. Byla dokonce blízko porážky, ale podržel ji brankář Zapata, letní posila z kolumbijské Cucuty, celku, který před pár měsíci při své premiéře v jihoamerickém Poháru osvoboditelů málem prošel až do finále. Teď bude Zapata stát proti Vlčkovi a spol. a doufat, že se chytnou útočníci. I Dica, který se loni stal v Rumunsku fotbalistou roku. „Do Prahy jedeme vyhrát,“ tlumočily odvážné cíle bukurešťského týmu rumunské televizní štáby, které už včera dorazily na Strahov.

Vstup Slavie do LM uvidí plný stadión. Včera bylo k mání jen pár set vstupenek. Ceny jsou podobné jako na předkolo s Ajaxem: nejlepší lístky za 900, kotel za 350 korun.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články