Hlavní obsah

Arsenal vyhrál v Rumunsku, Barošův Lyon utrpěl debakl

Anglický Arsenal, soupeř Slavie v základní skupině H fotbalové Ligy mistrů, v úterý vydřel vítězství 1:0 na půdě rumunské Steauy Bukurešť. O jedinou branku londýnského mužstva, za které nenastoupil zraněný kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, se postaral nizozemský útočník Robin Van Persie. ´Kanonýři´ jsou bez ztráty bodu na průběžném prvním místě ve skupině.

Článek
Fotogalerie

Nizozemec si v 76. minutě počkal v pokutovém území na pas Emmanuela Adebayora a prudkou ranou do horní části branky nedal Zapatovi šanci. Rumunský mistr tak ztratil další důležité body v boji se Slavií o alespoň třetí místo zaručující postup do Poháru UEFA.

Lyon opět inkasoval tři branky

Barošův Lyon potřeboval doma zabrat proti Glasgow Rangers, protože v prvním zápase prohrál na 0:3 na půdě španělské Barcelony. Skotský celek mohl po úvodní výhře nad německým mistrem ze Stuttgartu hrát mnohem uvolněněji, což se projevilo především ve 23. minutě. Na Beasleyho přímý kop si nejvýše vyskočil Lee McCulloch a poslal hlavou hosty do vedení. O odpověď se pokusil obávaný domácí exekutor přímých kopů Juninho, radost mu ale překazilo břevno McGregorovy branky.

O další pohromu pro domácí se hned po změně stran postaral pravačkou Daniel Cousin a dílo zkázy pro francouzského mistra dokonal v 53. minutě DaMarcus Beasley. Ambiciózní Lyon je tak po dvou kolech bez bodu s hrozivým skóre 0:6.

Barcelona si poradila s německým mistrem

Španělský velkoklub zavítal na hřiště německého Stuttgartu. Po bezbrankovém prvním poločase se o první změnu skóre postaral hostující kapitán Carles Puyol, který vstřelil teprve svůj druhý gól během 66 startů v Lize mistrů.

Druhé vítězství v novém ročníku prestižní soutěže pro katalánský celek pojistila argentinská hvězda Lionel Messi. Jeho střelu po přiťuknutí od francouzského forvarda Thierryho Henryho tečoval za záda bezmocného Schäfera domácí hráč Pável Pardo.

Manchester v repríze čtvrtfinále porazil AS Řím

Anglický celek hostil tým okolo kapitána  Tottiho v repríze loňského čtvrtfinále soutěže. Z něj postoupili především díky drtivému domácímu vítězství 7:1 svěřenci Sira Alexe Fergusona. Italové si brousili zuby na odplatu, ta se ale i přes velké množství šancí římského celku nekonala.

Po portugalské spolupráci mezi Cristianem Ronaldem a Nanim se střelou o tyč ve vápně prezentoval Wayne Rooney a zajistil vítězi posledního ročníku Premier League důležité vítězství. Manchester tak vede bez ztráty kytičky skupinu právě před svým úterním soupeřem.

Sporting zvítězil v Kyjevě

Druhý zápas základní skupiny F svedl dohromady dva poražené celky z prvního kola. Portugalský Sporting Lisabon po prohře s Manchesterem vyrazil do neoblíbené destinace - ukrajinského Kyjeva. Hostující hráči ale budou na duel vzpomínat daleko lépe. O zisku důležitých tří bodů se totiž zasloužili Tonel s Polgou, za domácí se trefil pouze obránce Vladyslav Vaščuk.

CSKA Moskva remizovalo s Fenerbahce

Turecký celek v sestavě i s hvězdným Brazilcem Robertem Carlosem, který do klubu přišel v létě ze španělského Realu Madrid, začal utkání velmi dobře. Již v deváté minutě se totiž prosadil hlavou záložník Alex. Brazilský fotbalista využil nedůrazného obranného zákroku v podání Alexeje Berezuckého a překonal bezmocného brankáře domácích Manrykina.

V dresu Fenerbahce vyběhl na trávník také obávaný srbský kanonýr Mateja Kežman, který si udělal jméno zejména působením v PSV Eindhoven. Nizozemský celek je dalším účastníkem skupiny G, v prvním kole porazil CSKA 2:1.

Moskevský celek by tak nulový zisk po dvou utkáních prakticky připravil o možnost postupu do další fáze soutěže. To také zřejmě svým svěřenců o přestávce zdůraznil domácí kouč Valerij Gazajev a vyplatilo s mu to. Čtyři minuty po změně stran se totiž prosadil srbský záložník Miloš Krasič po chybě hostujícího Edua. Brazilský obránce završil své špatné vystoupení penaltovým zákrokem na krajana Vágnera Loveho. Sám postižený v 53. minutě strhl z nabídnuté výhody vedení na stranu moskevského mužstva.

Domácí ale nedokázali vedení uhájit, o vyrovnání se postaral pět minut před vypršením základní hrací hrdina utkání proti milánskému Interu Deivid. Stal se tak třetím brazilským hráčem, který se v utkání zapsal mezi střelce.

Inter odčinil prohru z Turecka

Milánský gigant potřeboval odčinit překvapivou prohru z prvního kola na půdě Fenerbahce. Svěřenci trenéra Manciniho začali na svém hřišti proti nebezpečným Nizozemcům pěkně zostra a už ve 13. minutě vedli po proměněné penaltě švédského útočníka Zlatana Ibrahimoviče. Stejný hráč ze zapsal do střelecké listiny i ve 31. minutě, kdy po centru Portugalce Figa hlavičkou přehodil hostujícího brankáře Gomese.

Tabulce skupiny G zatím trochu překvapivě vládne turecké Fenerbahce se ziskem čtyř bodů.

Další zápasy druhého kola se hrají ve středu. Společný výkop je stanoven na tradičních 20:45 hod.

Liga mistrů
Skupina E:
VfB Stuttgart - FC Barcelona 0:2 (0:0)
Branky: 53. Puyol, 67. Messi.
Olympique Lyon - Glasgow Rangers 0:3 (0:1)
Branky: 23. McCulloch, 48. Cousin, 53. Beasley.
Skupina F:
Manchester United - AS Řím 1:0 (0:0)
Branka: 70. Rooney.
Dynamo Kyjev - Sporting Lisabon 1:2 (1:2)
Branky: 28. Vasčuk - 14. Tonel, 38. Polga.
Skupina G:
Inter Milán - PSV Eindhoven 2:0 (2:0)
Branky: 15. z pen. a 31. Ibrahimovič.
CSKA Moskva - Fenerbahce Istanbul 2:2 (0:1)
Branky: 49. Krasič, 53. z pen. Vágner Love - 9. Alex, 85. Deivid.
Skupina H:
Steaua Bukurešť - Arsenal 0:1 (0:0).
Branka: 76. Van Persie.

Reklama