Hlavní obsah

Chelsea porazila v repríze čtvrtfinále Ligy mistrů Valencii

Repríza čtvrtfinále posledního ročníku fotbalové Ligy mistrů se odehrála v 2. kole nejprestižnější klubové soutěže. Španělská Valencie přivítala ve středu na stadiónu Mestalla londýnskou Chelsea s Petrem Čechem v brance. Český reprezentační gólman sice inkasoval již v deváté minutě z kopačky Davida Villy, po závěrečném hvizdu se ale radoval se spoluhráči z důležitého vítězství 2:1.

Článek

Utkání skupiny B skončilo stejným výsledkem, jako odveta jarního čtvrtfinálového souboje. Tehdy se z postupu radoval anglický celek, který zvítězil gólem Essiena ze závěru zápasu. Za Chelsea nemohl nastoupit klíčový záložník Frank Lampard, který laboruje se zraněným stehnem. Do sestavy se naopak po problémech s kolenem vrátil obávaný kanonýr Didier Drogba a vstřelil v 71. minutě rozhodující branku. Petr Čech tak odcházel ze svého 40. zápasu v Lize mistrů s rukama nad hlavou.

Liga mistrů on-line na Sport.cz:
Skupina B:Valencie - Chelsea

Španělský celek byl po celý zápas nebezpečnější, Moretti si ale ve 21. minutě srazil do vlastní branky pas Maloudy a sesadil tak svůj celek z koně. Valencie si sice vytvořila dostatek šancí, produktivitě by se ale měla učit od reprezentanta Pobřeží slonoviny Drogby, který s přehledem proměnil svůj brejk v druhém poločase, ač tísněn obráncem. Trenér Avram Grant si tak mohl poprvé na lavičce Chelsea vychutnat vítězný pocit.

Izraelec Grant nahradil u anglického mužstva odvolaného Portugalce Josého Mourinha. Do středy ale nedokázal tým pod jeho vedením vyhrát ani jednou ze dvou pokusů.

Kuranyi pojistil těsně před koncem výhru Schalke

Norský mistr Rosenborg Trondheim, který patří ke tradičním účastníkům Ligy mistrů, urval v prvním kole velmi cennou remízu na půdě semifinalisty posledních dvou ročníků soutěže, anglické Chelsea. Německé Schalke naopak i přes dobrý výkon prohrálo doma s Valencií a potřebovalo tedy nutně bodovat, pokud chtělo pomýšlet na případný postup ze skupiny.

Rosenborgu se nepodařilo prodloužit sérii, při níž třikrát za sebou doma neprohrál s německým celkem v evropském poháru. Postarali se o to svými brankami v druhém poločase Jermaine Jones a německý reprezentant Kevin Kurányi. Schalke si po výhře 2:0 připsalo první tři body v letošním ročníku Ligy mistrů.

Poslední finalista Liverpool doma prohrál

Francouzský Olympique Marseille si překvapivě vyšlápl na posledního finalistu Liverpool a připravil anglickému celku vůbec první prohru v nové fotbalové sezóně. Liverpool do středy neprohrál ani jedno z jedenácti dosavadních utkání. O jedinou branku se na stadiónu Anfield postaral v 77. minutě Mathieu Valbuena střelou zpoza vápna a přinutil tak malý hlouček fanoušků z jihu Francie k oslavnému tanečku.

Prioritou Liverpoolu, který v prvním utkání skupiny remizoval na půdě FC Porto 1:1, je ale zisk ligového titulu. Kouč Rafael Benítez nemohl v zápase proti Marseille počítat s Jermainem Pennantem, který byl v Portugalsku vyloučen. Favorizovaný celek skupiny A tak má na svém kontě po dvou odehraných kolech pouhý jeden bod.

Marseille sice vstoupilo do Ligy mistrů výhrou 2:0 na vlastním stadiónu proti tureckému Besiktasi, ale v domácí lize mu patří až 16. místo. Po prohře 0.2 v posledním ligovém kole s Auxerre vystřídal před čtyřmi dny na lavičce týmu Alberta Emona bývalý vynikající belgický bek Eric Gerets. Ten tak zažil premiéru v novém působišti z říše snů.

Quaresma naděloval v nastavení ke klubovým narozeninám

Portugalské Porto zavítalo na hřiště tureckého Besiktase. V hostujícím bílo-modrém dresu se na hřiště v 66. minutě dostal i slovenský obránce Marek Čech a byl také u toho, když jeho spoluhráč Quaresma rozhodl pár vteřin před závěrečným hvizdem o osudu utkání. Porto si vítězstvím 1:0 dalo dárek ke klubovým narozeninám. Tradiční portugalský celek oslavil v pátek 114 let od svého založení.

Turecký Besiktas se zapsal do historie všech posledních pěti sezón evropských klubových pohárů, poprvé se v tomto období ale utkal doma s portugalským mužstvem. FC Porto dokázalo pod vedením uznávaného trenéra Josého Mourinha získat obě nejcennější klubové trofeje ve dvou, po sobě jdoucích letech. V roce 2003 Pohár UEFA a o jedno léto později i trofej nejcennější ve finálovém souboji s francouzským Monakem.

Real Madrid remizoval s Laziem

´Bílý balet´ přijel ve skupině C na Stádio Olimpico s příznivou statistikou v zádech. V předešlých čtyřech zápasech zde totiž španělský celek neprohrál. V prvním kole svěřenci německého trenéra Bernda Schustera díky brankám Raúla a Van Nistelrooye porazili v třístém vystoupení v nejprestižnější klubové soutěži Werder Brémy 2:1. Nizozemský kanonýr Nistelrooy se trefil i tentokrát a v 8. minutě otevřel levačkou skóre zápasu.

Za domácí odpověděl ještě v prvním poločase Makedonec Panděv, ale Nistelrooy strhl v 61. minutě vedení opět na stranu Realu. Panděv ovšem nechtěl zůstat pozadu a v 75. minutě nedal hostujícímu gólmanovi Ikerovi Casillasovi šanci, čímž mu pokazil vzpomínky na jubilejní 80. utkání v Lize mistrů.

Werder Brémy vedl, prohrál však s Olympiakosem 

Německé Brémy se dostaly do vedení ve 32. minutě díky přesnému voleji z bezprostřední blízkosti branky Olympiakosu. Šestý přesný zásah v nové sezóně si připsal portugalský útočník Hugo Almeida, který zužitkoval přetažený centr dánského spoluhráče Jensena.

Vyrovnat se podařilo v 73. minutě Stoltidisovi. Domácí brankář Vander sice dokázal brilantním zákrokem vychytat střídajícího Darka Kovačeviče, na dorážku byl už ale krátký. Kovačevič si spravil chuť v 87. minutě, kdy stanovil konečné skóre na 3:1 pro řecký klub.

Obhájce titulu AC Milán padl v Glasgowě

Skotský celek Celtik Glasgow, v jehož dresu nastoupil český záložník Jiří Jarošík, přivítal ve skupině D obhájce titulu AC Milán s dalším Čechem Markem Jankulovským v sestavě. Jednalo se o reprízu osmifinále z posledního ročníku soutěže, ve kterém se z celkového triumfu v Lize mistrů radovali fotbalisté italského celku. Obě mužstva se v pohárové Evropě střetli posedmé v historii, poprvé se ale radovali Skotové.

Jako vždy zaplněný Celtic Park vybuchl nadšením v 62. minutě, kdy poslal domácí do vedení Stephen McManus. Ten protlačil míč za záda brankáře Didy i přes bránícího Gourcuffa. Náladu fanouškům týmu v zelených dresech zkazil hned za šest minut milánský Kaká. Ten si proměněným pokutovým kopem, po faulu Naylora na Ambrosiniho, osladil svůj jubilejní padesátý start v soutěži. Hrdinou večera se ale stal v 90. minutě domácí McDonald, který úspěšnou dorážkou rozhodl o tom, že tři body zůstanou na britských ostrovech.

Skupině D zatím kraluje Hübschmanův Šachťar

Ukrajinský Šachťar pokračuje v překvapivém tažení skupinou, kterou po dvou odehraných kolech vede. Po vítězství nad Celtikem získali doněčtí hráči, díky trefě Brazilce Jadsona, další cenný skalp. Před domácím publikem se s prohrou 0:1 musela smířit lisabonská Benfica. Bývalý obránce Sparty Tomáš Hübschman nastoupil v dresu vítězů v 87. minutě.

Liga mistrů
Skupina A:
FC Liverpool - Olympique Marseille 0:1 (0:0)
Branka: 77. Valbuena. Rozhodčí: Plautz (Rak.). Diváci: 41 355.
Besiktas Istanbul - FC Porto 0:1 (0:0)
Branka: 90.+2 Quaresma. Rozhodčí: Vink (Niz.). Diváci: 25 000.
Skupina B:
Rosenborg Trondheim - Schalke 04 0:1 (0:0)
Branky: 62. Jones, 89. Kuranyi. Rozhodčí: Gilewski (Pol.). Diváci: 21 361.
FC Valencia - FC Chelsea 1:2 (1:1)
Branky: 9. Villa - 21. vlastní Moretti, 71. Drogba. Rozhodčí: Rosetti (It.). Diváci: 49 000.
Skupina C:
Werder Brémy - Olympiakos Pireus 1:3 (1:0)
Branky: 32. Almeida - 73. Stoltidis, 82. Patsatzoglu, 87. Kovačevič. Rozhodčí: Larsen (Dán.). Diváci: 37 500.
Lazio Řím - Real Madrid 2:2 (1:1)
Branky: 32. a 75. Panděv - 8. a 61. Van Nistelrooij. Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.). Diváci: 60 000.
Skupina D:
Celtic Glasgow - AC Milán 2:1 (0:0)
Branky: 62. McManus, 90. McDonald - 68. Kaká z pen. Rozhodčí: Merk (Něm.). Diváci: 60 000.
Benfica Lisabon - Šachtar Doněck 0:1 (0:1)
Branka: 42. Jadson. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 40 000.

Reklama

Související témata: