Hlavní obsah

Slalomáři pojedou o medaile i o Atény

AUGSBURG

Se dvěma cíli, získat co nejvíce cenných kovů a uspět v boji o místa pro olympijské hry 2004 v Aténách, budou ode středy do neděle bojovat se zahraničními soupeři čeští reprezentanti na mistrovství světa ve vodním slalomu v německém Augsburgu.

Foto: archiv

Ve výběru pro MS v Augsburgu opět nechybí Štěpánka Hilgertová.

Článek

Na zdejším umělém Ledovém kanálu se bude rozdělovat celkem 8 sad medailí, česká reprezentace bude usilovat alespoň o zopakování bilance z minulého šampionátu ve francouzském Bourg Saint Maurice.

Na olympiádu mohou maximálně dvě lodě

Dobré výsledky v Augsburgu umožňují získat dvě účastnická místa na OH 2004 v každé individuální kategorii pro jednu zemi. Do Atén se z MS dostane po deseti mužích a ženách na kajaku, 7 kanoistů a 6 deblkanoí. O definitivním složení olympijských závodů rozhodne závod Světového poháru příští rok v Řecku, kde se rozdělí zbytek míst.

V individuálních disciplínách, jež jsou i v olympijském programu, tam získali bronz Marek Jiras s Tomášem Máderem a kajakář Ivan Pišvejc, kteří jsou v nominaci pro MS i letos. Úspěšnější byly před rokem hlídky singlkanoistů (zlato) a singlkajakářek (stříbro). Obhájcům titulu v hlídkách bude tentokrát chybět Přemysl Vlk. Na jaře se nedostal do A-týmu a před týdnem spolu s Danielem Vladařem zahynul při autohavárii.

Hilgertová chce odčinit Bourg

Právě loni třetí deblkánoe Jiras-Máder prokazovala v průběhu sezóny nejvyrovnanější výkonnost a příslušnost ke světové špičce. Ve španělském Seo d'Urgell skončili druzí za bratry Hochschornery ze Slovenska, z posledního měření sil ve slovinském Tacenu si přivezli prvenství, když si s největšími konkurenty pozice vyměnili. Na nejvyšší příčku se ve Slovinsku vyšplhal i singlkanoista Tomáš Indruch.

Kajakářky povede už tradičně do boje Štěpánka Hilgertová, zlatá z olympijských her v Atlantě a Sydney a vítězka závodu SP v Seo d'Urgell. Po loňském zaváhání v Bourgu, kde se po chybě v kvalifikaci převrhla a nedojela do cíle, se letos na světový šampionát chystala velmi pečlivě. Vynechala dokonce poslední závod Světového poháru ve slovinském Tacenu, aby se mohla připravovat přímo v Augsburgu. "Tréninky byly dobré, jen o něco kratší kvůli nižšímu stavu vody v kanálu," připomněl reprezentační šéftrenér Jiří Pultera.

Chyběli už jen deblkanoisté

Všichni reprezentanti, kteří si kanál vyzkoušeli několikrát na soustředění v minulých týdnech, jsou po zdravotní stránce v pořádku, menší potíže s ramenem od SP v Tacenu měl pouze kanoista Stanislav Ježek. "Dal si tři dny klid, prošel nějakým léčením a zdá se, že už je v pořádku," popisoval Pultera.

V Augsburgu včera chyběli už jen deblkanoisté Marek Jiras s Tomášem Máderem a Jaroslav Pospíšil s Jaroslavem Pollertem. "Ti přijedou až ve středu, den před kvalifikací," vysvětlil Pultera a s úsměvem dodal, že čeští slalomáři jezdí často na závody až na poslední chvíli. Program šampionátu otevřou ve středu dopoledne kvalifikací singlkanoisté a kajakářky.

Reprezentační tým:
Muži:
C1: Tomáš Indruch, Jan Mašek, Stanislav Ježek
C2: Marek Jiras - Tomáš Máder, Jaroslav Volf - Ondřej Štěpánek, Jaroslav Pospíšil - Jaroslav Pollert
K1: Ondřej Raab, Ivan Pišvejc, Jakub Mičulka
Ženy:
K1: Štěpánka Hilgertová, Irena Pavelková, Vanda Semerádová
Program MS v Augsburgu
Středa 23. července:
10:30, C1 muži - kvalifikace, K1 ženy - kvalifikace.
Čtvrtek 24. července:
10:30 - 11:12, C1 muži - semifinále; 12:15 - 12:42, C1 muži - finále; 14:00, C2 muži - kvalifikace, K1 muži - kvalifikace.
Pátek 25. července:
10:30 - 11:12, K1 ženy - semifinále; 12:15 - 12:42, K1 ženy - finále, 14:00, C1 muži hlídky - finále.
Sobota 26. července:
10:30 - 11:02, C2 muži - semifinále; 12:15 - 12:42, C2 muži - finále; 14:00, K1 ženy hlídky - finále, C2 muži hlídky - finále; 16:45, K1 muži hlídky - finále, K1 ženy hlídky - finále.
Neděle 27. července:
10:30 - 11:12, K1 muži - semifinále; 12:15 - 12:42, K1 muži - finále; 14:00, K1 muži hlídky - finále.

Reklama