Hlavní obsah

Vaniak: Pokud budeme hrát se strachem, nikam se nedostaneme

Pavel Novotný (Londýn)Sport.cz

Zbytečný respekt ze slavnějšího soupeře. To je faktor, který musejí fotbalisté Slavie výrazně potlačit, pokud chtějí v úterním duelu Ligy mistrů proti Arsenalu myslet na důstojný výsledek. „Každý hráč si to musí uvědomit a musí hrát jinak,“ burcuje spoluhráče gólman červenobílých Martin Vaniak.

Článek

S čím půjdete do úterního duelu s Arsenalem?

Věřím, že budeme hrát bez bázně a beze strachu. Už jsme si zkusili venkovní utkání Ligy mistrů a ověřili si, jaké je, když nás strach limituje. Každý hráč si to musí uvědomit a musí hrát jinak. Nejde o strach ze silného soupeře, jde o obavy, se kterými se vyrovnáváme ať jde o utkání Ligy mistrů, ligu nebo domácí pohár. Mužstvo nechce inkasovat, protože i jednobranková ztráta na každého dolehne. Od toho jsou ale trenéři a taktické porady. Porážka v Seville jasně ukázala, že pokud budeme hrát se strachem, tak se nikam nedostaneme.

Vnímáte rozdíl mezi zápasem v Seville a proti Arsenalu?

Pro mě je to stejný zápas jako se Sevillou. Je to ocenění určité práce, kterou jsme se Slavií odvedli. Významný výkonnostní rozdíl nevidím.

V Seville předvedla Slavia několik hrubých chyb v defenzivní činnosti. Budete se snažit zlepšit komunikaci s obránci?

Je otázka, pokud bude plný stadión, zda mě hráči vůbec uslyší. Není to ale jen o komunikaci mezi obránci a gólmanem, ale i mezi hráči samotnými. A co se týče debaklu v Seville, tam nebyl problém v komunikaci, jako spíš v taktických chybách některých hráčů.

Těšíte se na boj proti střelcům Arsenalu?

Věřím, že si zachytám, ale není to jen o mě. Jde o práci celého týmu a základem všeho je nepustit Arsenal do šance. Poslední zápas, který odehráli v sobotu s Boltonem, jasně ukázal, v čem je jejich síla. V prvním poločase se nedostali prakticky k ničemu, pak ale vstřelili první gól a byli na koni.

Jak se připravujete na souboj s Tomášem Rosickým?

Pokud bude Tomáš na trávníku, pak to pro něj určitě bude svátek. Viděl jsem jej jednou ještě v dresu Dortmundu, když hrál proti Liberci, a bylo jasně vidět, jak se chce ukázat. Proti nám navíc bude hrát možná roli i to, že je bývalý sparťan (smích). Speciálně na Tomáše se ale nechystám. Do utkání může zasáhnout dalších dvanáct hráčů a každý může představovat nebezpečí.

Arsenal je jasným favoritem, myslíte, že může dojít k jistému podcenění?

Určitě to nebudou brát, jako kdyby hráli proti Manchesteru United. Určitě to nebudou brát, jako kdyby hráli proti Seville. Jsme pro ně lehčím soustem a možná budou hrát uvolněněji. My bychom mohli těžit z nějaké nepovedené akce nebo přihrávky.

Na šedesátitisícovém stadiónu Emirates lze očekávat bouřlivou atmosféru. Co to s vámi udělá?

To nejsem schopen říct, ještě jsem tam nebyl. Když jsme nastoupili v Seville, tak to byl krásný pocit. Už jsem několik takových utkání odehrál, ale v Anglii jsem hrál jen ve Fulhamu. Tam byla atmosféra parádní. Každopádně mohu potvrdit, že když nastoupíte k takovému zápasu, tak už se moc nedíváte po divácích. To už se věnujete něčemu úplně jinému.

Reklama

Související témata: