Hlavní obsah

Slávisté se těší na souboj s Rosickým

Radek Malina, Jan Krůta (Londýn)Právo

Tomáš Rosický, jeden z nejlepších českých fotbalistů současnosti, proti Slavii Praha. I tak mnozí vnímají souboj londýnského Arsenalu s týmem trenéra Karla Jarolíma ve 3. kole Ligy mistrů, který se odehraje v úterý večer na Emirates Stadium.

Článek

„Patří jednoznačně k největším osobnostem současného Arsenalu. Společně s Fabregasem, Hlebem a Adebayorem bych ho označil za klíčového hráče. Když naskočil do sobotního zápasu anglické ligy s Boltonem, neuvěřitelně hru oživil. Teprve s jeho příchodem získal Arsenal zápas pod kontrolu,“ přemítal Daniel Pudil, záložník Slavie.

Rosický už pohárové souboje s českými týmy zažil. Nedávno s Arsenalem vyřadil Spartu Praha v 3. předkole Ligy mistrů, před lety pak ještě v dresu Borussie Dortmund změřil nejprve úspěšně síly se Slovanem Liberec v Poháru UEFA, později pak neúspěšně v Intertoto cupu se Sigmou Olomouc.

„Vzpomínám si na zápasy Dortmundu s Libercem. V nich byl neskutečně motivovaný a bylo na něm patrné, jak mu záleží na úspěchu. Hlavně v odvetě v Německu byl hvězdou, která excelovala,“ vyprávěl Martin Vaniak, brankář Slavie.

„A teď nastoupí proti nám. Nikdy se netajil, že je srdcem sparťan. Svůj mateřský tým vyřadil a my jsme do Ligy mistrů prošli. Navíc jsme vyhráli derby na Letné. Pokud bude hrát, určitě bude hodně nažhavený,“ míní strážce svatyně Pražanů před výkopem úterního utkání na beznadějně vyprodaném Emirates Stadium, v jehož kotli požene Slavii za vítězstvím několik stovek fanoušků, kteří dorazili buď po vlastní ose nebo v jednom ze tří leteckých speciálů vypravených z Prahy.

Krajčík: Rosický je nevypočitatelný

„Zajímalo by mě, jestli to stejně prožívá i Tomáš. Viděl jsem, jak hře Arsenalu pomohl po střídání s Boltonem. Je herně ohromně vyspělý a hlavně nevypočitatelný. Nemá smysl zkoušet bránit ho nějak osobně, chce to hrát hlavně kompaktně a včas přistupovat k soupeřům, abychom jim nedali prostor pro hru,“ přemítal Matej Krajčík, obránce Slavie se zkušenostmi ze slovenské reprezentace, v jejímž dresu se s Rosickým potkal před rokem v kvalifikačním utkání v Bratislavě, v němž slavil výhru 3:0 český tým. „Bilanci má zatím lepší,“ uznával Krajčík.

S Rosickým se naposledy někteří borci Slavie sešli při nedávném reprezentačním srazu během kvalifikační bitvy s Německem. „S Tomášem jsme se o souboji v Lize mistrů pochopitelně bavili. Moc se těšil a doufal, že bude zdravotně fit. Nechtěl si tenhle pro něj prestižní duel nechat ujít. I já jsem mu říkal, že bych si proti němu rád zahrál,“ vyprávěl Pudil. Právě jemu, coby krajnímu záložníkovi, hrozí, že mu připadne střežení kapitána českého národního týmu.

„Během víkendu, když jsem ho viděl s Boltonem, jsem přemýšlel, zda bych ho uběhal,“ smál se středopolař Slavie, jehož by měl podle předpovědí jistit obránce František Dřížďal. „U takového hráče nemůžete ztratit ani na vteřinu koncentraci. Není to jen o rychlosti, ale i jeho šikovnosti. A také o poctě, potkat se s ním. Vlastně jen být na hřišti v zápase, kdy hraje, je zážitek,“ netajil se obdivem ke hvězdě Arsenalu devětadvacetiletý zadák Pražanů.

Jednu jistotu mají slávisté předem. Dres klíčového muže české reprezentace a Arsenalu na památku výjimečného zápasu v úterý večer na Emirates Stadium připadne Pudilovi. „Slíbil mi ho už v Rakousku během soustředění před kvalifikací v Mnichově,“ culil se exliberecký mladíček.

Reklama

Související témata: