Hlavní obsah

Sevilla si poradila se Steauou, Barcelona remizovala v Glasgowě

PRAHA

V druhém úterním zápase 3. hracího dne „slávistické“ skupiny Ligy mistrů potvrdila španělská Sevilla na vlastním hřišti roli favorita a porazila rumunskou Steau Bukurešť 2:1. Barošův Lyon dokázal získat první body na půdě německého mistra Stuttgartu po vítězství 2:0. V souboji doposud stoprocentních celků Glasgow Rangers a španělské Barcelony gól nepadl.

Článek

Sevillu, vítěze posledních dvou ročníků Poháru UEFA, poslal do vedení obávaný kanonýr Frederic Kanouté. Ten se trefil již v páté minutě utkání, tedy ve stejnou chvíli, kdy Slavia poprvé inkasovala od Arsenalu na londýnském Emirates stadium. Kanouté se trefil z lehké střelecké pozice hlavou po pasu Diega Capela z levé strany.

V 17. minutě to bylo již o dvě branky. Po sérii narážeček se na hostujícího brankáře Robinsona Zapatu řítil osamocený Luis Fabiano. Ten se gólmanovi s přehledem vyhnul a dopravil míč do sítě i přes enormní snahu obránců Steauy na brankové čáře. Jiskřičku naděje vykřesal pro hostující celek v 63. minutě Petre, když odražený míč poslal nádherným obloučkem za Palopova záda. Víc už toho ale Steaua nestihla a zůstává na posledním místě skupiny H.

Lyon se chytil ve Stuttgartu

Úterní program skupiny E přinesl souboj dvou týmů z čela tabulky, které dokázaly zvítězit v obou předcházejících případech. Skotský Glasgow Rangers, posilněný víkendovým jasným vítězstvím ve vyhlášeném derby proti Celtiku, hostil katalánskou Barcelonu, která naopak v lize dostala výprask od Villarrealu. Zápas ale příliš radosti fanouškům ofenzivního fotbalu nepřinesl, za devadesát minut neviděli jediný gól.

Stejný stav byl po pětačtyřiceti minutách i v německém Stuttgartu, kde hrál Barošův Lyon o udržení postupové naděje. Tradičně silný francouzský mistr totiž v prvních dvou utkáních ve skupině nezískal ani bod a měl hrozivé skóre 0:6. Po změně stran se ale dokázali prosadit hostující Fábio Santos s ligovým kanonýrem Benzemou a Lyon si tak odvezl veledůležité tři body.  Reprezentační útočník Milan Baroš zůstal pouze na lavičce náhradníků.

Manchester deklasoval Kyjev

Z brzkého vedení se radovali i fotbalisté anglického Manchesteru United na hřišti ukrajinského Dynama Kyjev. Již v desáté minutě se prosadil hostující Rio Ferdinand hlavičkou po přímém kopu Rana Giggse. Vytáhlý stoper tak zaznamenal druhou branku ve třech dnech - prosadil se i v posledním ligovém utkání proti Aston Ville.

Za dalších osm minut se trefil reprezentační útočník Wayne Rooney. Ve 34. minutě sice snížil po rohovém kopu domácí Diogo Rincón, který se prosadil i přes enormní snahu portugalské hvězdy Cristiana Ronalda o odkop z brankové čáry, nejlepší hráč loňského ročníku Premier League se ale ještě do poločasu zasloužil o opět dvoubrankový rozdíl ve skóre. Ten samý hráč navíc proměnil v 68. minutě penaltu, nařízenou za ruku Gorana Gavrančiče. Za domácí korigoval na konečných 2:4 o deset minut později Bangoura.

V druhém utkání skupiny F přivítal italský AS Řím na své půdě portugalský Sporting. Ani na Stadio Olympico diváci nečekali na první gól příliš dlouho. V 15. minutě se k radosti domácí části publika trefil brazilský obránce Juan, který se po Pizarrově  rohu dokázal odpoutat od svých strážců a nedal  Tiagovi v hostující brance šanci. Již za pouhé tři minuty bylo ale srovnáno. V dresu Sportingu se prosadil Juanův krajan Liedson, který zužitkoval Abelův pas z pravé strany.

V 70. minutě strhnul vedení na stranu Říma střídající Vučinič, který v prvním poločase nahradil zraněného kapitána Tottiho. AS se tak díky jeho trefě vyhrál souboj o druhé místo tabulky, na němž má šest bodů

Inter vydřel výhru nad CSKA

Moskevský celek se po dvou odehraných kolech krčil na posledním místě tabulky skupiny G s pouhým jedním získaným bodem, přesto byl trenér domácích Valerij Gazzajev při předzápasových prognózách optimistický: „Obecně panuje v týmu dobrá nálada, především proto, že nemusíme řešit žádné zdravotní problémy.“

Inter si po zaváhání v úvodním kole na horké půdě tureckého Fenerbahce připsal první body za domácí výhru nad nizozemským Eindhovenem. Na půdě CSKA nezačal italský mistr z posledních dvou ročníků Serie A dobře, jako první rozvlnil síť útočník moskevského celku  Jo. O vyrovnání se po změně stran postaral argentinský kanonýr Hernán Crespo a definitivní obrat ve skóre zařídil v 80. minutě jeho krajan Walter Samuel. Moskevskému celku se tak výrazně vzdálila šance na postup ze skupiny do další fáze nejprestižnější klubové soutěže Evropy.

Program skupiny G dále nabídl souboj PSV Eindhoven s dosavadním překvapením nového ročníku Ligy mistrů Fenerbahce na nizozemské půdě. Zápas nepřinesl gólovou radost ani na jedné straně, turecký celek tak uhájil před svým soupeřem druhé místo ve skupině G.

Skupina E:
VfB Stuttgart - Olympique Lyon 0:2 (0:0)
Branky: 56. Fábio Santos, 79. Benzema. Rozhodčí: Batista (Port.). Diváci: 51 300.
Glasgow Rangers - FC Barcelona 0:0
Rozhodčí: Plautz (Rak.). Diváci: 49 800.
Skupina F:
Dynamo Kyjev - Manchester United 2:4 (1:3)
Branky: 34. Rincón, 78. Bangoura - 41. a 68. z pen. Ronaldo, 10. Ferdinand, 18. Rooney. Rozhodčí: Kassai (Maď.). Diváci: 35 000.
AS Řím - Sporting Lisabon 2:1 (1:1)
Branky: 15. Juan, 70. Vučinič - 18. Liedson. Rozhodčí: Hauge (Nor.). Diváci: 42 000.
Skupina G:
PSV Eindhoven - Fenerbahce Istanbul 0:0
Rozhodčí: Webb (Angl.). ČK: 65. Deivid (Fenerbahce). Diváci: 35 000.
CSKA Moskva - Inter Milán 1:2 (1:0)
Branky: 32. Jo - 52. Crespo, 80. Samuel. Rozhodčí: Riley (Angl.). Diváci: 25 000.
Skupina H:
FC Sevilla - Steaua Bukurešť 2:1 (2:0)
Branky: 5. Kanouté, 17. Luis Fabiano - 63. Petre. Rozhodčí: Rosetti (It.). Diváci: 31 000.

Reklama