Hlavní obsah

Je to ponižující debakl, naříkali slávisté

LONDÝN

Jen milimetry dělily fotbalisty pražské Slavie od historického debaklu v Lize mistrů. Rosický devět minut před koncem trefil tyčku, chvilku před ním Vaniak vychytal Walcotta. Rozdílem osmi gólů v historii Ligy mistrů dosud žádný tým neprohrál. I tak se lídr české ligy sedmigólovým výpraskem ostudně zapsal do historie prestižní klubové soutěže.

Článek

„Ponižující je každá prohra, ale o sedm gólů, to je vážně hrozné,“ klopil zrak Matej Krajčík, obránce Slavie. „Je to hrozné, hrozné,“ stýskal si kapitán poražených Stanislav Vlček. „Arsenal nám dal ohromnou lekci. Sedm gólů jsem dostal poprvé v životě a věřte mi, že na to určitě nezapomenu,“ vykládal po výprasku brankář Slavie Martin Vaniak.

„Arsenal nás přehrál ve všech herních činnostech. První gól byl nedůsledností, dorazila nás třetí branka před poločasem. Chtěli jsme zápas dohrát se ctí, ale nepodařilo se nám to,“ hodnotil zápas slávistický trenér Karel Jarolím. „Věděli jsme o sérii čtrnácti zápasů Arsenalu bez prohry a jejich ohromné síle. Cestu k vítězství jsme jim však usnadnili,“ krčil rameny bezradně Jarolím.

„Absolutně jsme se sesypali hned po prvním gólu. Neměli jsme nárok, nezmohli jsme se na nic. Pořád dokola si říkáme, že musíme hlídat začátek zápasu, a pak soupeře posadíme do sedla. Jejich převaha byla drtivá, jejich útoky se na nás valily jeden za druhým. Po dvou slepených gólech po přestávce jsem si přál, aby byl rychle konec,“ vyprávěl Vlček.

O skutečnosti, že Slavia vyrovnala rekord v podobě prohry v Lize mistrů nevěděl. „Nejhorší na téhle prohře je fakt, že si těžce budujeme kredit na evropské scéně a v jediném zápase ho absolutně shodíme. Myslím, že dosud jsme hráli v Evropě se vztyčenou hlavou, ale tohle bylo strašné,“ naříkal Vlček.

„Běhali jsme od ničeho k ničemu. Hráče soupeře jsme vůbec nedoráželi, nechávali jsme jim strašně moc prostoru. Oni si přitom umí pokrýt balón, a když se rozeběhnou, jsou k nezastavení,“ hledal příčiny prohry Krajčík. „Během krátké doby jsem poznal, jak chutná sedmibrankové vítězství a stejně drtivá prohra,“ připomněl slovenský reprezentant nedávné kvalifikační vítězství svého národního týmu nad San Marinem.

Největší debakly Ligy mistrů:
7:0Juventus-Olympiakos Pireus (2003)
FC Arsenal-Slavia Praha (2007)
7:1Manchester United-AS Řím (2007)
6:0Olympique Marseille-CSKA Moskva (1993)
Leeds United-Besiktas Istanbul (2000)
Real Madrid-KRC Genk (2002)

Reklama

Související témata: