Hlavní obsah

Může se to stát, řekli k debaklu Slavie fotbaloví odborníci

Takový výsledek se může ve fotbale stát, ale Slavii by neměl do dalších zápasů výrazně poznamenat. Na tom se shodli odborníci, které po úterním debaklu Pražanů 0:7 na stadiónu londýnského Arsenalu v Lize mistrů ve středu oslovila ČTK . Všichni jsou také zvědaví, jak zvládnou slávisté za dva týdny domácí odvetu.

Článek

"Nikdo nečekal žádný zázrak, ale těch gólů bylo hodně. Ale nestavěl bych to jako čistou konfrontaci českého a anglického fotbalu. O tolik branek Arsenal než Slavia lepší zase není, spíš šlo o souhru okolností," řekl trenér Pavel Tobiáš.

Kouč, který je momentálně bez angažmá a v minulosti vedl právě i Slavii, je zvědavý, jak se tým Karla Jarolíma popere s Arsenalem doma. "Budou hrát určitě taktičtěji, a když budou kompletní, mohou být doma konkurenceschopní," věřil Tobiáš.

V úterý večer na Emirates Stadium se v neprospěch Slavie sečetla podle něj řada věcí dohromady. "Třeba už dříve si vybrala hodně štěstí, chyběla řada zkušených hráčů. A před zápasem na Arsenalu trošku padala silná slova, Slavia vyřadila Ajax, porazila Steauu, byla chválená a teď přišla facka," řekl Tobiáš.

Skutečnost, že Slavia vstupuje do zápasů hodně otevřeně, je mu sympatická. Arsenal ji však za to krutě potrestal. "Někdy je asi třeba uznat, že soupeř je mnohem vyspělejší a možná hrát poločas na to, aby tým neinkasoval," uvažoval Tobiáš.

Slavia by měla být v Evropě obezřetnější

Na taková utkání venku mužstvo podle něj ještě není zcela připravené. Tobiáš připomněl, že české úspěchy přišly tak, že byly uhrané velmi takticky i na úkor atraktivity. Na to podle něj Slavia doplatila. "Slavia hraje velmi atraktivní fotbal, je na dobré cestě, ale na mezinárodní scéně musí být trochu obezřetnější. Teď dostala pohlavek," uzavřel Tobiáš.

Podle brněnského kouče Petra Uličného ji Arsenal přehrál hlavně v kombinačních schopnostech. "Na každém místě v sestavě měl Arsenal lepšího hráče. Jak po taktické stránce, tak i herní vyspělosti," zdůraznil. Určit taktiku proti takovému soupeři je však podle Uličného nesmírně těžké. "Arsenal hrál kombinačně velmi rychle. Hráči Slavie soupeře nestačili ve středu pole faulovat a tím přerušit útok a zformovat obranu. Protiútoky do otevřené obrany se už potom těžko zastavují," řekl.

Mladoboleslavský kouč Zdeněk Ščasný nechtěl polemizovat, zda výsledek je dílem náhody, nebo reálného rozložení sil. "Nesdílím názory kritika; uvědomuju si, že pro každé mužstvo je nepříjemné prohrát takovým výsledkem. Ale pokud narazíte na takový Arsenal, tak se to může stát. Chtěl hrát a útočit celý zápas, což třeba dříve nebývalo," uvedl.

Arsnalu vyšlo všechno, Slavii nic

Za ostudu výsledek ani tak moc nepovažuje. "Arsenalu vyšlo absolutně všechno, Slavii naopak nic. Rozhodně bych nepřeceňoval ani prohru Slavie ani výhru Arsenalu, ale záleží na tom, jak se Slavia z toho oklepe," dodal Ščasný. Sám si myslí, že londýnský debakl nebude mít na tým dramatický dopad.

Arsenal podle kouče Mladé Boleslavi hraje fantastický fotbal a přehrává řadu soupeřů, nejen Slavii. "Bolton přijel pro bod, zvolil jiný způsob taktiky a nakonec prohrál také," připomněl poslední ligový zápas. Takže ani kdyby Slavia hrála vyloženě defenzivně, zřejmě by stejně neuspěla.

Reklama