Hlavní obsah

Liverpool má namále, ale kouč Benítez dál věří v postup

PRAHA

Před dvěma lety slavně dokráčeli k triumfu v Lize mistrů, v minulé sezóně se až ve finále museli sklonit až před AC Milán. Teď ale fotbalistům Liverpoolu hrozí, že ani nepostoupí ze základní skupiny, což by pro jednoho z hlavních favoritů byla těžká rána. "Reds" po středeční prohře 1:2 na hřišti Besiktase Istanbul čelí vážné komplikaci: po třech zápasech jsou ve skupině A poslední, mají na kontě jediný bod a k postupu mají hodně daleko.

Článek

Kouč Rafael Benítez ale stále nepřestává věřit v obrat k lepšímu. "Pořád věřím, že dokážeme postoupit. Stále máme šanci, protože nám nahrála i remíza Marseille s Portem," prohlásil Benítez po nezdaru na hřišti Besiktase. Jako by tím chtěl naznačit, že "Reds" budou potřebovat i souhru ostatních výsledků. Benítez ale ví, že zabrat musí i samotný Liverpool, každá další ztráta může být kritická. "Musíme pokud možno získat plný počet bodů," uvedl španělský kouč.

Anglickému velkoklubu by mohlo nahrát i to, že dva ze tří zápasů odehraje doma. "Musíme ale hrát tak jako v Istanbulu," prohlásil Benítez navzdory tomu, že Liverpool odjel z Turecka s prázdnou. "Hráli jsme velmi dobře, ale jejich brankář byl vynikající a chytil aspoň tři tutové šance. Je těžké vysvětlovat, proč jsme prohráli. Chlapci nechali na hřišti všechno," tvrdil Benítez, jehož tým v minulé sezóně prohrál i na hřišti Galatasaraye a jako by potvrdil, že mu duely ve městě na rozhraní Evropy a Asie nesedí. Navzdory tomu, že Liverpool právě v Istanbulu v roce 2005 senzačně otočil finálový zápas s AC Milán.

Naopak Besiktas se překvapivým triumfem po předchozích dvou prohrách dostal zpět do hry o postup. Kouč Ertugrul Saglam věří, že se jeho tým může ještě zlepšovat. "Naším cílem je postup a na výsledku ze středy se dá stavět. Máme být na co pyšní, protože jsme porazili jeden z nejlepších týmů v Evropě. Už první dva zápasy jsme odehráli dobře, ale až teď se hráči dočkali odměny," liboval si Saglam.

Milánský AC odsunul čela Šachtar 

Na kritiku z posledních týdnů dal výborným výkonem zapomenout milánský AC, kterému chyběl zraněný Marek Jankulovski. Obhájci trofeje umlčeli škarohlídy, když doma smetli zatím stoprocentně úspěšný Doněck, v jehož obraně odehrál více než 70 minut Tomáš Hübschman. Ani on však nezabránil útočným rejdům AC, o jehož čtyři branky se rovným dílem postarali Gilardino a Seedorf a Milán se díky lepšímu skóre vyhoupl do čela skupiny právě před Šachtar. Trenér Carlo Ancelotti si pochvaloval dobře zvolenou taktiku.

"Věděli jsme, že Šachtar hraje hodně útočně, tak jsme je chtěli potrestat z rychlých brejků. A po dvou rychlých gólech se nám hrálo mnohem lépe," řekl Ancelotti. "Teď potřebujeme formu ustálit, po pár zápasech uvidíme, jestli se nám to podařilo," dodal kouč. Jeho protějšek Mircea Lucescu po předchozích dvou výhrách svůj tým prý vůbec nepoznával. "Zasloužili jsme si prohrát. Jsem rád, že jsme nedostali větší příděl. Dostali jsme góly po rozích, dělali jsme neuvěřitelné chyby. Máme dva týdny na to, abychom se dali dohromady a získali respekt k soupeři i našemu systému," rozčiloval se Lucescu.

Chelsea v duelu se Schalke nezaváhala 

Rozjíždět se začíná i Chelsea. Se Schalke vyhrála už čtvrtý zápas po sobě, ale nástupce kouče Josého Mourinha Avram Grant si myslí, že "Blues" mají ještě na víc. "Můžeme hrát lépe, ale proti Schalke jsme hráli sympaticky. Krůček po krůčku se blížíme tomu, co bych si představoval," řekl Grant.

V jeho zvyku není chválit individuality, ale teď udělal výjimku, když vyzdvihl útočníka Drogbu, autora pojišťovací druhé branky. Možná v tom byl i kus taktiky, kanonýr z Pobřeží Slonoviny se netají tím, že chce Stamford Bridge v zimě opustit. "Didier je velmi pozitivní člověk a přesně to dokazuje na hřišti," řekl Grant.

Chelsea už je v čele skupiny D, stejně jako Real v "céčku", ale ten se v duelu s nenápadným Olympiakosem Pireus hodně nadřel. Ještě v 68. minutě "Bílý balet" prohrával, ale pak dvěma góly zápas dokonale otočil brazilský driblér Robinho. "Potřebujeme, aby takhle hrál pořád," usmíval se trenér Bernd Schuster, na jehož hlavu se po víkendové prohře s Espaňolem Barcelona valila kritika. A mohla být ještě větší, kdyby Real nezvládl zápas s Olympiakosem. "Hodně jsme trpěli, ale tvrdou prací jsme to dokázali otočit," líčil Schuster.

Řekové hrající skoro celý zápas bez vyloučeného Torosidise až do konce bojovali o remízu, ale v poslední minutě je rozesmutnil skvělým zákrokem gólman Realu Iker Casillas, který reflexivně zblízka vytáhl ránu Stoltidise. "Casillas je momentálně nejlepším brankářem světa, jeho reflex na konci byl neuvěřitelný. Jsem smutný, ale zároveň pyšný na to, jak jsme se zde představili," řekl kouč Olympiakosu Panagiotis Lemonis.

Reklama

Související témata: